Usvajanje izmenjenog Pravilnika o standardizaciji hotela do kraja godine

29. Oktobar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Izmene Pravilnika o standardizaciji za ugostiteljske objekte za smeštaj hotelskog tipa imaju za cilj primenu savremenih principa na domaćem hotelskom tržištu.

Na to je ukazao samostalni savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Goran Negić na nedavno održanoj sednici grupacije "Hoteli Srbije" u Privrednoj komori Srbije.

Negić je podsetio da je postojeći pravilnik na snazi od 2010. godine i da je bilo vreme da se inovira i unapredi, a novi pravilnik će uvažiti sugestije iz prakse i stručne javnosti.

U tom cilju analizirana su postojeća rešenja, identifikovane neke odredbe na koje je praksa i stručna javnost ukazala i pristupilo se izmenama, rekao je on.

Kako navodi "Kurir", jedan od glavnih predloga je da hotel može da se nalazi u poslovnom ili sportskom objektu, sa kojim bi imao zajednički ulaz, ako se prostire na više od 10.000 kvadrata. Neke od izmena koje će hoteli morati da uvedu, ukoliko žele dodatne bodove, jesu lekarske usluge u zasebnoj prostoriji hotela, privatni prevoz hotela, video-nadzor ulaza recepcije, obeležena parking mesta, dizajnirana odeća za zaposlene na recepciji, definisani meniji, veličina banket sale... Takođe, hoteli sa četiri i pet zvezdica moraće da uvedu novine kao što je cipelarnik u sobama.

- Hoteli koji budu imali sobe za osobe sa invaliditetom dobiće dodatne bodove - rekao je Negić.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Srbije trenutno postoji 356 kategorisanih ugostiteljskih objekata za smeštaj u kojima se nalazi oko 30.000 ležaja.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u našoj zemlji postoji nešto više od 100.000 ležaja u svim kapacitetima, a samo oko 30 odsto je hotelskog tipa, naveo je on.

Kvalitativni pomak u poslednjih nekoliko godina predstavlja činjenica da je najveći broj ležajeva nekada bio u hotelima sa dve i tri zvezdice, dok se danas najveći broj smeštajnih kapaciteta nalazi u hotelima sa četiri zvezdice, istakao je Negić.

On je napomenuo da se svaki četvrti hotel i svaki treći ležaj u Srbiji, nalazi u Beogradu, što je izuzetno nepovoljna struktura.

Izvor: Tanjug / Kurir

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...