Umetnost kao inspiracija hotelskih poslastičara: U Rosewood-u ekskluzivno - Pikaso uz popodnevni čaj

11. Februar 2021
Izvor: Rosewood hotel
Izvor: Rosewood hotel
Kolači Endija Vorhola u stilu Pop Arta
Kolači Endija Vorhola u stilu Pop Arta
Kolač Glava žene
Kolač Glava žene
Kolač inspirisan Pikasovim delom
Kolač inspirisan Pikasovim delom
Kolač inspirisan Rodenovim Misliocem
Kolač inspirisan Rodenovim Misliocem
Kolač Oh te gitare
Kolač Oh te gitare
Kolač San
Kolač San
Kolač inspirisan delima Kandinskog, Poloka, la Gala, Kunsa i Benksa
Kolač inspirisan delima Kandinskog, Poloka, la Gala, Kunsa i Benksa
Kolač inspirisan delima Fride Kalo
Kolač inspirisan delima Fride Kalo
Hotel Rosewood, ulaz
Hotel Rosewood, ulaz
Hotel Rosewood - Soba ogledala
Hotel Rosewood - Soba ogledala
Hotel Rosewood je hotel s 5 zvezdica, smešten u užurbanom delu Londona, senovitom Gornjem Holbornu. Na ulazu zebrasti mermer na podu, udobne „gnjecave“ sofe, visoke tavanice... Iako ima čak 262 prostrane sobe i 44 apartmana, atmosfera u Rosewood-u deluje opušteno. I pored ekstravagantnog ukrašavanja, zahvaljujući mnoštvu knjiga, fotografija i umetničkih dela, hotel liči na „dom daleko od doma“.
 
Ono što ga čini posebnim je njihova glad za umetnošću. Elegantna „Soba ogledala“ bila je domaćin popodnevnog ispijanja čaja koji je bio inspiracija za slavnu Japanku Jajoji Kusama: uz čaj se dobija čokoladna skulptura Rodenovog „Mislioca“. Takođe, Kempbelove supe oživele su u kolačima „Švarcvald“, ukrašene crvenom i belom etiketom koju je osmislio slavni Andi Vorhol.
 
Zajedno s Kraljevskom akademijom umetnosti i glavni kuvar hotela Rosewood Mark Perkins organizovao je popodnevno ispijanje čaja inspirisano delima slikara Pikasa. Perkins je iskoristio neka od njegovih najzanimljivijih dela da napravi kolače u stilu kubizma i nadrealizma.
 
Kolač „Oh te gitare“ napravljen je od lako mućenog belanceta natopljenog šarenim cvetovima narandže i krema ganeš od bele čokolade sa ukusom turona. Dizajn upućuje na poznati motiv sa Pikasove slike s gitarom.
Pikasova istorijska slika „San“ iz 1932.godine, poklon za njegovu 22 godine mlađu ljubavnicu, bila je inspiracija za kolač „San“. Kolač je napravljen od musa mlečne čokolade Valhrona Jivara s đenovskim testom(gotova smeša za patišpanj) i želeom od marakuje (voće iz Južne Amerike).
 
Jedno od osnovnih dela Pikasa - „Glava žene“, inspirisana je Pikasovim letovanjem u španskim planinama. Trodimenzionalnu prirodu skulpture Perkins je oživeo u kulinarskom obliku. Kombinujući mrvicu pistaća sa sirom pomešanim sa limunom i vanilom, divlje jagode, teksturnim slojevima i slatkim ukusom stvorena je poslastica za svako nepce. 
 
- Za naše popodnevno ispijanje čaja inspiraciju dobijam iz mog okruženja i umetnosti, „objašnjava Mark Perkins. „Moj tim i ja smo se susreli s Pikasovima delima i oduševljeni smo što smo imali priliku da njegova poznata umetnička dela ponovo stvorimo kao kolače jestive strukture koji se mogu ceniti i u kulinarskom i u umetničkom svetu!
 
Londonski hotel Lanesborough, koji se nalazi u blizini Muzeja Viktorije i Alberta, takođe je na svoj način osmislio popodnevno ispijanje čaja. Njihovi kolači su inspirisani bojom, oblikom i teksturom meksikanske umetnice Fride Kalo. Glavni kuvar Gabrijel de Kuang(jedna Mišelin zvezdica) stvorio Agua de Jamaica, klasičan meksički čaj s mirisom hibiskusa, tipičnim za meksičku popodnevnu marendu. Ponekad se pije i topla čokolada. Uz čaj služi se čuveni keks The Lanesborough s gustim kremom i džemom od jagoda: ova nova poslastičarska kreacija uključuje kukuruzno pecivo s karamelom, najomiljeniji kolač od šargarepe Fride Kalo, ukrašen je u njenom umetničkom stilu, marakujom i Eklerom s malinom. Tu je i meksička torteleta od meksičke čokolade, ukrašena šarenim šećernim cvećem, sve zajedno inspirisano Fridim delima.
 
Jelena Kaličanin
Foto: Rosewood hotel

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Vest dana: Accor otvara vodeći Mövenpick resort u Srbiji
22. Jun 2022
Accor, prestižna svetska ugostiteljska grupa, najavljuje dolazak novog, vodećeg hotela...
Hotelijerstvo
REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela
15. Jun 2022
Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na...
Hotelijerstvo
Hoteli u Nemačkoj - od potpuno digitalizovanih do
15. Jun 2022
U nekim hotelima u Nemačkoj gost može pravo u sobu, bez ikakvog kontakta sa recepcijom....
Hotelijerstvo
Na Kopaoniku kreće turistički građevinski bum
13. Jun 2022
Opština Raška stavila je na javni uvid tri urbanistička projekta za izgradnju...