Umetnost kao inspiracija hotelskih poslastičara: U Rosewood-u ekskluzivno - Pikaso uz popodnevni čaj

11. Februar 2021
Izvor: Rosewood hotel
Izvor: Rosewood hotel
Kolači Endija Vorhola u stilu Pop Arta
Kolači Endija Vorhola u stilu Pop Arta
Kolač Glava žene
Kolač Glava žene
Kolač inspirisan Pikasovim delom
Kolač inspirisan Pikasovim delom
Kolač inspirisan Rodenovim Misliocem
Kolač inspirisan Rodenovim Misliocem
Kolač Oh te gitare
Kolač Oh te gitare
Kolač San
Kolač San
Kolač inspirisan delima Kandinskog, Poloka, la Gala, Kunsa i Benksa
Kolač inspirisan delima Kandinskog, Poloka, la Gala, Kunsa i Benksa
Kolač inspirisan delima Fride Kalo
Kolač inspirisan delima Fride Kalo
Hotel Rosewood, ulaz
Hotel Rosewood, ulaz
Hotel Rosewood - Soba ogledala
Hotel Rosewood - Soba ogledala
Hotel Rosewood je hotel s 5 zvezdica, smešten u užurbanom delu Londona, senovitom Gornjem Holbornu. Na ulazu zebrasti mermer na podu, udobne „gnjecave“ sofe, visoke tavanice... Iako ima čak 262 prostrane sobe i 44 apartmana, atmosfera u Rosewood-u deluje opušteno. I pored ekstravagantnog ukrašavanja, zahvaljujući mnoštvu knjiga, fotografija i umetničkih dela, hotel liči na „dom daleko od doma“.
 
Ono što ga čini posebnim je njihova glad za umetnošću. Elegantna „Soba ogledala“ bila je domaćin popodnevnog ispijanja čaja koji je bio inspiracija za slavnu Japanku Jajoji Kusama: uz čaj se dobija čokoladna skulptura Rodenovog „Mislioca“. Takođe, Kempbelove supe oživele su u kolačima „Švarcvald“, ukrašene crvenom i belom etiketom koju je osmislio slavni Andi Vorhol.
 
Zajedno s Kraljevskom akademijom umetnosti i glavni kuvar hotela Rosewood Mark Perkins organizovao je popodnevno ispijanje čaja inspirisano delima slikara Pikasa. Perkins je iskoristio neka od njegovih najzanimljivijih dela da napravi kolače u stilu kubizma i nadrealizma.
 
Kolač „Oh te gitare“ napravljen je od lako mućenog belanceta natopljenog šarenim cvetovima narandže i krema ganeš od bele čokolade sa ukusom turona. Dizajn upućuje na poznati motiv sa Pikasove slike s gitarom.
Pikasova istorijska slika „San“ iz 1932.godine, poklon za njegovu 22 godine mlađu ljubavnicu, bila je inspiracija za kolač „San“. Kolač je napravljen od musa mlečne čokolade Valhrona Jivara s đenovskim testom(gotova smeša za patišpanj) i želeom od marakuje (voće iz Južne Amerike).
 
Jedno od osnovnih dela Pikasa - „Glava žene“, inspirisana je Pikasovim letovanjem u španskim planinama. Trodimenzionalnu prirodu skulpture Perkins je oživeo u kulinarskom obliku. Kombinujući mrvicu pistaća sa sirom pomešanim sa limunom i vanilom, divlje jagode, teksturnim slojevima i slatkim ukusom stvorena je poslastica za svako nepce. 
 
- Za naše popodnevno ispijanje čaja inspiraciju dobijam iz mog okruženja i umetnosti, „objašnjava Mark Perkins. „Moj tim i ja smo se susreli s Pikasovima delima i oduševljeni smo što smo imali priliku da njegova poznata umetnička dela ponovo stvorimo kao kolače jestive strukture koji se mogu ceniti i u kulinarskom i u umetničkom svetu!
 
Londonski hotel Lanesborough, koji se nalazi u blizini Muzeja Viktorije i Alberta, takođe je na svoj način osmislio popodnevno ispijanje čaja. Njihovi kolači su inspirisani bojom, oblikom i teksturom meksikanske umetnice Fride Kalo. Glavni kuvar Gabrijel de Kuang(jedna Mišelin zvezdica) stvorio Agua de Jamaica, klasičan meksički čaj s mirisom hibiskusa, tipičnim za meksičku popodnevnu marendu. Ponekad se pije i topla čokolada. Uz čaj služi se čuveni keks The Lanesborough s gustim kremom i džemom od jagoda: ova nova poslastičarska kreacija uključuje kukuruzno pecivo s karamelom, najomiljeniji kolač od šargarepe Fride Kalo, ukrašen je u njenom umetničkom stilu, marakujom i Eklerom s malinom. Tu je i meksička torteleta od meksičke čokolade, ukrašena šarenim šećernim cvećem, sve zajedno inspirisano Fridim delima.
 
Jelena Kaličanin
Foto: Rosewood hotel

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Novi šef kuhinje hotela Ramonda - Dragan Karađinović: Ovo nije posao, to je ljubav
14. Septembar 2021
U rtanjskom hotelu Ramonda ovog leta bilo je, kao i obično, prepuno zadovoljnih gostiju koji...
Hotelijerstvo
Michelin-ova zvezdica zasijala u restoranu Alfred Keller, u Boutique Hotelu Alhambra u Malom Lošinju
09. Septembar 2021
Restoran Alfred Keller u sastavu jednog od top 10 hotela u Evropi - Boutique Hotela Alhambra,...
Hotelijerstvo
Bil Gejts u HOTELSKOM BIZNISU: Sklopio unosan posao vredan 2,2 MLRD USD
09. Septembar 2021
Kompanija Bila Gejtsa platiće kompaniji saudijskog milijardera princa Alwaleeda bin-Talala 2,2...
Hotelijerstvo
Ekskluzivno: U Hotelu Izvor formiran WELLNESS KLUB
08. Septembar 2021
Kako bi nagradili višegodišnju lojalnost svojih gostiju i redovno...