Ukrajinsko-crnogorska kompanija ulaže više od 60 miliona evra u hotel u Baru

29. Novembar 2022
Image by moerschy from Pixabay
Image by moerschy from Pixabay

Ukrajinsko-crnogorska kompanija Liko Soho Group, oglasila se povodom medijskih natpisa o realizaciji projekta Liko Soho u Baru, vrednog više od 60 miliona evra u Baru.

Kako su naveli, oglasili su se u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti u Crnoj Gori, a kako bi sprečili negativnu medijsku kampanju koja se u kontinuitetu plasira kada je u pitanju projekat izgradnje ovog hotela visoke kategorije, prenosi portal eKapija.

U saopštenju se navodi da kompanija planira da izgradi kompleks vredan 61 milion evra, otvori više od 300 radnih mesta u Baru, te podstakne razvoj elitnog turizma u ovom gradu. Govoreći o promeni modela poslovanja, istakli su da je to isključivo pravo investitora, te da je promena iz kondo u mešoviti model poslovanja povoljnija opcija i za državu.

- Na izgradnji objekta hotela planirano je angažovanje značajnog dela barske privrede, a nakon otvaranja hotela i povećanje standarda građana Bara kroz otvaranje više od 300 novih radnih mesta i direktan uticaj na razvoj domaćinstava koja se bave proizvodnjom i prodajom hrane i pružaju ostale usluge, a grad Bar će pozicionirati na svetskoj turističkoj mapi na mesto koje mu i pripada sa svim njegovim sadržajem - stoji u saopštenju.

Kako ističu, Liko Soho hotel kategorije pet zvezdica će biti opremljen po svim svetskim standardima i poslovaće po mešovitom modelu. Dodaju da je ovo prvi projekat u Baru, koji za zainteresovane ulagače predstavlja najisplativiju investiciju, jer preko mešovitog modela poslovanja kupcima se nudi mogućnost izdavanja potpuno opremljenog apartmana po svim standardima svetski poznatog brenda. Ovo je unikatna mogućnost brzog povrata uloženih sredstava, a pored toga i prilika za miran i spokojan boravak uz sve prednosti života na moru.

- Nakon što je završen proces dobijanja kompletne dokumentacije neophodne za gradnju krenuli smo sa pripremnim radovima, a u oktobru sledeće godine planiran je završetak grubih radova. Ovim projektom nastojimo da po prvi put ponudimo nešto novo tržištu, na način što ćemo omogućiti klijentima da steknu vlasništvo nad potpuno opremljenom nekretninom luksuznog dizajna na nivou hotela sa pet zvezdica, te da odmah po završetku radova mogu uživati u udobnosti svog apartmana bez dodatnih ulaganja za opremanje, a uz mogućnost povrata investicije kroz izdavanje u hotelskom kompleksu - kazao je direktor Liko Soho Group, Ivan Krstajić.

U saopštenju se navodi da su tokom poslednjih dana u većini crnogorskih medija iznesene netačne tvrdnje izvučene iz konteksta, što je rezultiralo time da je građanima predstavljena iskrivljena slika projekta, "sa isključivim ciljem da se nanese šteta ovom privrednom društvu i da se njegovim osnivačima naruši poslovni ugled".

S tim u vezi žele javnosti da ukažu na određene činjenice.

Osvrćući se na komentare koji se odnose na neuređenost odnosa sa Opštinom Bar po pitanju komunalija i Reginalnog vodovoda, navode da da ih mogu "razumeti samo kao neznanje ili nedobronamernost", budući da je po pitanju komunalija jasno zakonsko određenje da naknadu za uređenje građevinskog zemljišta utvrđuje nadležni organ lokalne uprave rešenjem, koje prethodi eventualnom ugovoru, "a da smo takođe od Regionalnog vodovoda dobili saglasnost kojom smo u skladu sa zakonom oslobođeni obaveze plaćanja naknade".

- Kroz jasnu strategiju razvoja grada Bara i našu viziju, pored ulaganja u turističke kapacitete, započeli smo aktivnosti oko pripreme potrebne dokumentacije i obavili više sastanaka sa predstavnicima države i opštine Bar za projekte, koji su od suštinskog značaja za najveću primorsku opštinu i grad sa najviše potencijala na Jadranu. Uz hotel kategorije 5*, naš grad će u narednom periodu stvoriti priliku za izgradnju Olimpijskog bazena, aqua parka, tržnog centra na preko 20.000 m2 sa svim sadržajima (bioskop, food core, restorani, butici, hipermarketi), šetačke zone i plaže kakve zaslužuje grad Bar i orijentacija ka elitnom turizmu, sa propratnim sportskim sadržajima, koji su srce ovog grada i po kojima je naš grad prepoznatljiv - ističu iz kompanije.

Potpisivanjem ugovora sa državom Crnom Gorom i kupovinom zemljišta u vrednosti od 3,8 miliona evra, kroz dostavljanje bezuslovne i neopozive bankarske garancije u iznosu od 300.000 evra za ispunjenje investicije za prvu investicionu godinu, preuzeta je obaveza da se u narednih 5 godina realizuje investicija u ukupnom iznosu od 61 milion evra, kroz jasno definisanu kontrolu i nadzor od strane Vlade Crne Gore na nivou svake investicione godine.

- Od strane Vlade Crne Gore naš projekat je uvršten na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma u oktobru 2021. godine, gde se ulagačima nudi mogućnost dobijanja crnogorskog ekonomskog državljanstva kroz ulaganje u projekat i uplatu sume u iznosu od 200.000 evra na državni račun, čime se ujedno doprinosi dodatnom razvoju Crne Gore - dodaju.

Kroz ovaj program su, kako navode, dostavili i bankarsku garanciju u prvobitnom iznosu od 7,5 miliona evra, koju je ove godine od Vlada smanjila na jedan milion. Investitor je na ovom projektu ispunio ugovorom definisane obaveze i u dogovorenom roku izvršio sve potrebne uplate.

- Ispred inostrane investicione kompanije želim da naglasim da pružamo punu podršku Programu ekonomskog državljanstva i da kroz doprinos koji program ima za javne finansije i privredni razvoj Crne Gore podržavamo predlog o produženju istog. Do danas je program generisao cca 350 miliona evra i njegovim produženjem ćemo nastaviti privlačenje stranih investicija, čime ćemo uspešno nastaviti razvojni put Crne Gore kao jedne od najprivlačnijih turističkih destinacija, što svakako predstavlja dodatnu vrednost za Crnu Goru - kazao je direktor kompanije Igor Krstajić.

U saopštenju se navodi i da su, kao privredno društvo, koje već duži vremenski period posluje u Baru, u potpunosti svesni svih mogućnosti i prilika za razvoj grada, kao i potreba lokalnog stanovništva.

- Te samim tim realizacijom ovog projekta nastojimo da poboljšamo turističku ponudu u Baru i da privučemo turiste veće platežne moći u naš grad, što će se reflektovati i na razvoj manjih preduzeća i privrednika, rad ugostiteljskih objekata, kao i na promovisanje istorijskih spomenika i kulturnih manifestacija - dodaju.

Jedan od najvećih uticaja na zajednicu, koji iz kompanije posebno izdvajaju, jeste smanjenje procenta nezaposlenih, na način što će crnogorskom tržištu rada ponuditi preko 300 novih radnih mesta, s tim što će u toku sezonskih meseci traženi broj zaposlenih biti značajno veći.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...