U susret desetogodišnjici: Vila Albedo – prvenac seoskog turizma šabačkog kraja

21. Mart 2016
U susret desetogodišnjici: Vila Albedo – prvenac seoskog turizma šabačkog kraja
U susret desetogodišnjici: Vila Albedo – prvenac seoskog turizma šabačkog kraja
U susret desetogodišnjici: Vila Albedo – prvenac seoskog turizma šabačkog kraja
U susret desetogodišnjici: Vila Albedo – prvenac seoskog turizma šabačkog kraja
U susret desetogodišnjici: Vila Albedo – prvenac seoskog turizma šabačkog kraja
U susret desetogodišnjici: Vila Albedo – prvenac seoskog turizma šabačkog kraja

Na putu gde su se, pre sto godina, sukobile dve kraljevske vojske, u podnožju herojskog Cera, na stotinjak kilometara od Beograda i desetak minuta vožnje od Šapca, nalazi se Vila Albedo, etno centar za razvoj turizma i kulture.

Smeštena u srcu Pocerine, među brežuljcima koji podsećaju na živopisne predele nadaleko poznate francuske Provanse, našla je svoj mir u prelepom pocerskom pejzažu - valovitom, pitomom, bogatom plodovima od kojih se pripremaju domaći specijaliteti. Izgrađena je i opremljena tako da prati dva stila istog doba – Jevremovog, seoskog i gradskog. Šetajući kroz nju, imate utisak da šetate kroz vreme. A da celi doživljaj bude potpun, autentičan i za dugo sećanje, sačuvaćete ga i kroz miris i ukus specijaliteta, pripremanih po recepturi baka ovog kraja, a posluženih u ambijentu po želji gosta. U vili Albedo se odmara i uživa sa stilom!

S puno entuzijazma, porodica Kovačević počela je, osamdesetih godina prošlog veka, da gradi ovo gazdinstvo. Iako je 2006. godine počela sa radom, kada su Mica i Cane Kovačević odlučili da kreativno provode penzionerske dane, vila se i danas stalno renovira, dograđuje, ulepšava, uvek u potrazi za višim kvalitetom, prilagođavajući se potrebama ukusa gostiju, ali i strogim standardima turističke ponude Srbije.

- Kada se radi o seoskom turizmu, ovde su, u jednom paketu, slamarice, etno eksponati, ali i klima uređaji, mašine za pranje posuđa, ćilimi i internet, domaći specijaliteti i normativi hrane – priča nam svoju priču o standardima najnovije kategorizacije – Mica, vlasnica Vile Albedo, koja je, 2011. godine, dobila najviše priznanje u turizmu Srbije – "Turistički cvet", za značajna ostvarenja i doprinos u razvoju turizma Srbije.

Penzionerka Milojka Mica Kovačević, celi radni vek (35 godina) provela je u Šabačkom muzeju. Institucija joj je, u dugim godinama rada, pomogla da razvije sklonost prema tradiciji i umetnosti. Izuzetno vitalnog i kreativnog duha, odmah po odlasku u penziju krenula je da gradi nešto što Šabac nije imao, osim nekoliko manifestacija u gradu, a to je turizam! Seoski, jer je Vila u seoskom ambijentu. Oko 25 godina provedenih u centru grada, u komfornom stanu, sa centralnim grejanjem, nisu je pokolebali da tu ostane. Kako kaže, sećanja, mirisi i ukusi sela su pobedili. Zauvek!

- Treba doživeti lepotu buđenja dana, koja vas mami da ustanete i izađete. U stanu nisam videla ni izlazak, ni zalazak sunca, niti znala kad je pun mesec, koji vam ne da da zaspite tražeći vaše društvo… - kazuje Mica.

Vila Albedo je kao nekakav svojevrsni kulturni centar - čitavu deceniju stecište umetnika, kreativnih ideja sa ciljem unapređenja kvaliteta života na selu. Bračni par Kovačević pokazao je da su im penzionerski dani postali pokretačka snaga za stvaranje ambijenta za opuštanje i prijatne trenutke. Zato i ne čudi što mnoge porodice, ali i penzionerska udruženja iz svih krajeva Srbije, hrle da se, u bujnoj bašti porodice Kovačević, osveže bunarskom vodom, domaćom orahovačom, kiflicama i vanilicama. To je kod Mice uvek sveže, i svaki putnik namernik, u bilo koje doba, biće dočekan kao drag gost, neretko, i kao rođak. Srdačno, prijateljski, dobronamerno! Zato se gosti ovde uvek vraćaju!

Naziv Albedo dolazi od latinske reči „albus“ što znači beo, jer su svi objekti na imanju bele boje i jednostavne arhitekture. Međutim, bela boja izrasta iz zemlje i ide ka oblacima, izdižući se iznad Varne, kao bela lepotica, koja dodiruje bele oblake, asocirajući na čistotu i nadu, u dosta složenim današnjim vremenima. Zato boravak u ovom ambijentu, u vrtu poezije, slika, među cvrkutom ptica, jeste čistilište duše i prostor za napajanje pozitivne energije.

..........................

Od Varne do Ivanova

Sa svih meridijana, dolaze slikari da uživaju u pocerskom ambijentu, a mnogi da, u inspiraciji, stvore umetnička dela. Posebno je dobra saradnja sa ruskim slikarima. U ovoj vili, do sada, organizovano je 18 likovnih kolonija, u poslednjih 10 godina.

Ostali su upamećeni i muzički kampovi s profesorom Arbom Valdnom, iz Kelna, svetskim stručnjakom u oblasti pedagogije klavira, koji, na nekoliko destinacija u svetu, ima privatne škole, od kojih je i ova u Srbiji, a organizuje se u saradnji s Muzičkom školom u Šapcu. Takođe, s našim vrhunskim gitaristom Darkom Karaićem, organizuju se radionice gitare. Zanimljiv događaj je i etno dvorište, koje se održava u jesen, a predstavlja promociju starih zanata, domaće radinosti i predavanja o održivosti ruralnog turizma u Srbiji.

...........................

Vila Albedo i lokalna zajednica

Porodica Kovačević nesebično ulaže svoju energiju u podršku meštanima smatrajući da je društvena odgovornost posebno neophodna u ovom poslu. Tako ova porodica svojim aktivnostima doprinosi da Varna bude čistija i lepša, smatrajući to svojom obavezom, jer je selo, zbog ove vile, ucrtano na turističku mapu Srbije. Sa meštanima ima dobru saradnju, kupujući od njih neophodne proizvode za svoje goste.

Gostima preporučuje i izlete i obilazak Šapca, u kojem su, nedavno, otvoreni novi trg, hotel "Sloboda" i moderna muzejska postavka. Mica uvek toplo preporučuje izlet na planinu Cer i selo Lipolist, nadaleko poznato po ružama, a inače jedno od najlepših na području Šapca. Tu je i Ašikov grob, Šabačka tvrđava, kao i manastiri Petkovica, Čokešina, Radovašnica, Kaona.

Autor: Marko Jelić
Foto:
Vila Albedo

Poslednji komentari

Branko Grujic
Ponedeljak , 04.04.2016. 08:32h
Preporuka:
1
+
0
-
Vila Albedo i njena ljubazna domacica Mica Kovacevic, pravi su primer kako treba jedno etnodomacinstvo da bude prezentovano. Odusevljen sam koliko je pozitiva u dvoristu vile i uopste u ambijentu. Enterijer bozanstven. Svakom bi preporucio da otputuje u proslost i uziva u lepoti dekoracije, namestaja s kraja 19. veka. Svaka cast za tekst!
Milos Obrenovic
Utorak , 22.03.2016. 00:58h
Preporuka:
2
+
0
-
Jako lep tekst. I jako zanimljiva vila. Sigurno cu posetiti. Jako lepo, opustajuce izgleda. Za odmor

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Domaći investitor gradiće luksuzni hotel u Golupcu
13. Jul 2020
U Golupcu je u toku uređenje plaže, a u planu razvoja ove opštine je i rekonstrukcija...
Hotelijerstvo
Oporavak hotelijera očekuje se najranije 2022. godine
11. Jul 2020
Da je situacija u turizmu i ugostiteljstvu teška, ali da treba ostati pozitivan, složili...
Hotelijerstvo
Schlarafia – domaći proizvođač opreme za spavanje pokreće važnu temu za hotelijere: Higijenski aspekti posteljine
09. Jul 2020
Kada je reč o dušeku i pratećim elementima kreveta obično se u opisima za kvalitet...
Hotelijerstvo
Zabrinjavajuće stanje u hotelima i restoranima Srbije
09. Jul 2020
Na osnovu informacija koje su, u poslednjih nekoliko dana, udruženju HORES dostavile članice,...