U jednom hotelu u Severnoj Koreji nikada nije odseo nijedan gost

06. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa u poslednjih godinu dana značajno je pogodila hotelsku industriju u svetu. S druge strane, za jedan hotel u Severnoj Koreji ništa se nije promenilo od poslednje tri decenije. Naime, još uvek ne prima goste.

Riugiong Hotel se nalazi u Pjongčangu i ima 105 spratova. Izgradnja ove zgrade, prepoznatljive po piramidalnom obliku, započeta je davne 1987. godine, kada je zemljom vladao Kim Il-Sung.
Međutim, danas hotel još nije završen, zbog čega je i dalje upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najviša zgrada na svetu u kojoj niko ne živi.

Severnokorejske vlasti odlučile su da sagrade ovaj hotel kako bi dokazale svoju superiornost u odnosu na Južne Koreje, koji su doneli odluku o izgradnji nebodera sa 63 sprata uoči Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine.
Plan je bio da novi hotel u Pjongčangu ima čak 3.000 soba i pet restorana na samom vrhu zgrade.

Specifični piramidalni dizajn hotela nije odabran iz estetskih razloga, već iz praktičnih. Naime, Severnokorejci u svojim zgradama nisu koristili gvožđe, već samo armirani beton, pa je bilo potrebno da tako visoka zgrada ima što širu podlogu.

Radovi na hotelu zaustavljeni su već 1991. godine, jer je zemlja nakon raspada Sovjetskog Saveza prolazila kroz veliku ekonomsku krizu.
Egipatska kompanija Orascom, koja je u Severnu Koreju donela 3G tehnologiju, obavezala se 2008. godine da će staru i dotrajalu fasadu hotela pokriti staklenim pločama.

Trenutno je nepoznato da li se i koliko radilo na unutrašnjosti hotela, ali postoje informacije da bi završetak Riugiong-ove izgradnje koštao najmanje dve milijarde dolara, što je 10 odsto bruto domaćeg proizvoda Severne Koreje.

Od 2018. godine hotel je prvenstveno služio kao veliki ekran na kojem se emituju propagandne poruke države, piše Design Taki.


Izvor: Klix.ba

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...