U gostima kod Tomasa Vorela: Dobro došli u El Monte Sagrado, spektakularnu ekološku banju u Novom Meksiku

12. Novembar 2020

Ako sanjate o savršenom spoju duha, tela i duše, pođite u Svetu Goru! Svetu Goru?

Da, u spektakularno ekološko mesto u Taosu, gradiću u američkoj državi Novi Meksiko.
Ekologija iznad svega!
Tomas Worrell, 2004Putem koji krivuda planinom zvanom Hristova krv, prekrivenim crvenom prašinom koja podseća na onaj kod jordanske Petre, prolazimo pored stada bivola čiji je predak  tibetanski jak. Ima ih mnogo, čitave horde. Mesto je treće po brojnosti ovih životinja u Severnoj Americi. Jedno od stada koje broji stotinak bivola pripada Tomasu Vorelu, beskrompomisnom borcu za očuvanje čovekove životne sredine, ka kojem smo se upravo uputili. Olaf, „jakeros“ ili gonič bivola (otac-Bask, mama Norvežanka- Evropejci se odmah prepoznaju i združe!), vrbovao nas je da mu pomognemo u  „brizi“ oko ovih velikih životinja. Nama je, ipak, bilo do đakuzija, masaže, opuštanja...
- Upravo sam zbog toga i podigao odmaralište „Sveta Gora“ na ovako zabitom mestu. U tome i jeste tajna! – reči su vlasnika Tomasa Vorela kojim nas je dočekao po izlasku iz  prašnjavog džipa ispred ulaza u Svetu Goru. Ovaj šezdesetogodišnji Amerikanac, prijatnog glasa, zna za banje u Srbiji.
- Vaša Vrnacka bana (ne ume da kaže „nj“) pravi je biser, ali je pomalo bučna za naš ukus. Vidite kako je ovde mirno. Vazduh vas miluje a vaše uho može da primi samo prirodne zvuke: šuštanje lišća, žubor vode, ćarlijanje vetrića, ptica poj...

Rajska pastorala

Tomas Vorel je očigledno rešio da pokaže svetu da je zemlju moguće razvijati a da je ne uništavaš i da spaseš sve što se spasiti može. Dok smo popodne, osveženi kretali u obilazak imanja na kojem se nalazi ovo ekološko odmaralište, Vorel nam je ispričao da je završio antropologiju i sociologiju na državnom univerzitetu u Virdžiniji a doktorirao na univerzitetu u Tenesiju. Kada je sve to pozavršavao, linijom manjeg otpora, kako sam priznaje, ušao je u porodični posao: sa 29 godina postao je predsednik kompanije Worren Newspapers, koja je izdavala 28 novina u 28 amerčkih država. Naš kolega (zahvaljujući čemu smo i bili njegovi gosti), gonjen neizrecivim nezadovoljstvom, otisnuo se  u duboku Afriku gde je ( gle čuda!), doživeo prosvetljenje. - Posle tog puta, osetio sam nezadrživo poštovanje prema prirodi, shvatio svu bioraznolikost Planete i potpunu povezanost svega sa svim.
Da bi opravdao svoj novi put odmah je osnovao kompaniju Pet prstenova, s ciljem da se čuje glas američkih starosedelaca. - Verujem da se oni još uvek sećaju starih predanja o harmoniji života sa prirodom, što smo mi, nažalost, zaboravili. To znanje će možda spasiti Planetu i ono zato mora biti sačuvano...

Šaputanje vode

Kao čovek od akcije, Tomas Vorel je, ne časeći ni časa,  osnovao Dharma Foundation, Milagro Centar za maloletnike u Južnoj Floridi, Thomas Jefferson Centar za zaštitu slobode govora u Šarlotvilu, država Virdžinija, i najzad Agama Centar u Taosu, Utočište za starosedeoce i meditativna i duhovna verovanja i tradiciju. O svemu tome nam je  ispričao u jednom dahu, dom smo prelazili preko stena, stepenika, mostića, crvene zemlje Novog Meksika, pored zelenog žbunja, dok smo se probijali kroz tamnozelenu šumu, snimajući, da bismo kasnije na miru, ponovo proživeli predeo slikan dušom.

Prvi utisak je bio da se nalazimo usred okeana. Voda je svuda u Svetoj Gori. Kraljica mesta. Izbija iz nevidljivih procepa stena, pada preko kamenih gromada, izvire iz jednog zida i pada pravo u „rupu za kupanje“ u kojoj promiču zlatne ribice, pastrmke i - gosti! Voda neprestano grgolji u ovom suvom i pretoplom delu sveta, šapćući o životu, rastu i preporodu. Tek ćemo kasnije saznati da se to dešava zahvaljujući  sistemu za reciklažu i čišćenje vode, koji je koštao „samo“ 500.000 dolara! U bazen pun bakterija, riba, korenja biljaka, puževa i svih mogućih „vodenih čistača“ upumpava se reciklirana otpadna voda.

Top-El-Monte-Sagrado-Taos-Hotel-Our-Story_resize.jpg


Šta jednu banju čini ekološkom?

Poznati sajt SpaFinder ekološka odmarališta i banje opisuje kao mesta za ljude koji žele da se opuste, da izmaknu stresu i da u isto vreme prođu edukativna eko iskustva. Smešteni su u prirodnom i zaštićenom okruženju, imaju organski vrt, prečišćenu vodu, sve su zgrade projektovanje po pravilima ekološkog stanovanja. U njima se ohrabruje osetljivost na prirodno okruženje i netaknutu prirodu, a u isto vreme promoviše well-being lokalnog stanovništva, očuvanje njihove kulture i tradicionalnog načina lečenja. Zato je glavni moto eko banje: „Najvažnije je da živimo u simbiozi sa zemljom umesto da ratujemo s njom!“

El Monte Sagrado, koji je otvoren 2003. godine, poseduje Living Machine, ekološki mašinski sistem za prikupljanje, prečišćavanje i recikliranje vode sa maksimalnom eko zaštitom zemlje. Postoji i Biolarium, arhitektonski znalački osmišljen prostor u kojem se, ne samo tretira voda, već se ona odatle koristi za zalivanje biljaka, voća i trave. U bazenu se voda bez hlora tretira Curoxin-om, tečnošću visoke čistoće.
- Vodu koju upotrebljavamo, samo pozajmljujemo - tvrdi Vorel - i vraćamo je čistiju nego što smo je dobili. Solarni panoi koji su integrisani u arhitekturu zgrada, okrenuti su prema vodi. Čak se i kišnica skuplja i sprovodi u bazen sa ribama. Osim toga, cela banja se greje i hladi na geotermalni način.

Iskustvo tela i uma

Posle četiri dana obilaska banje, zavalili smo se u udobne fotelje restorana De la Tierra i krenuli da iznosimo svoje utiske. - Sveta Gorrrrra - pokušava Tom da kaže na srpskom. Mnogo mu se dopala priča o našem Hilanadaru, te je rešio da i on dobije hilandarski pečat.
Zamolio nas je da budemo iskreni u oceni El Monte Sagrada. I bili smo. Pre svega, nismo mogli da se naviknemo na sluzave puževe u „našoj“ vodi; bakterije su nas manje zanimale jer - bile su nevidljive. Dopalo nam se iskustvo koje smo stekli u El Monte Sagrado, iskustvo tela i uma. Mogli smo da biramo tretman lica i tela, fitnes programe, kao i terapije Zvuci i Vibracije, Intuitivni dodir, koje vas mogu odvesti, kako direktorka ovih programa Ejmi MekDonal kaže, do dubljih mesta u vašem biću. Dopao nam se „Sveti krug“. U srcu ove banje nalazi se površina od 80 hektara, okružena pamuk-drvećem, u kojoj šušti voda iz vodopada i u kome se nalaze vodene „skulpture“, drveni mostovi, jezero prepuno pastrmki i nepregledne površine koloritne regionalne flore. Ovde se opušta, meditira, razmišlja...
Dopao nam se smeštaj. Umetnici iz Taosa su se potrudili da ugode gostima, dizajnirajući svaki apartman na drugačiji način. Apartmani nose imena: Argentina, Kina, Japan, Marakeš, Meksiko, Maroko, Španija, Teksas... Casitas, mali bungalovi, slika i prilika tradicionalnih kuća u Taosu i okolini i koje je osmislio lokalni umetnik Džim Vagner, pune su nameštaja rađenog rukom. Majanska casita je urađena na sliku ove stare civilizacije, sa nežno zeleno obojenim zidovima koji podsećaju na džungle Jukatana. Naš mladi fotograf i njegova buduća žena, kao što smo slutili, izabrali su casitu Kama Sutra, pravo gnezdo za zaljubljene, u kojoj su proučavali slike parova u zagrljaju, ugravirane  u nebo postelje i na drvenoj kadi.
U Tibetanskoj varijanti mogu se videti oblaci koji predstavljaju životne prepreke, a tu je na jednom zidu i originalna ilustracija Bude iz XIII veka.
Casita Egipat - dizajn u slavu faraona sa hijeroglifima na zidovima, dok je u casiti Teksas upotrebljeno drvo, kamen, gvožđe… Nedostajao je samo kauboj s koltom u ruci!
Plemenska casita nalazi se pored Biolarijuma. Ulazi se u privatan ograđen vrt. Prostor je ispunjen nameštajem i materijalima inspirisanim Afrikom: kožne sofe, grubo tesani drveni trpezarijski sto; u kupatilu se nalazi gigantski tuš kroz koji teče reciklirana voda.

Voleti prirodu

Dopala nam se i hrana. Najviše nam se dopala pastrmka - „slatka kao med“. U restoranu De la Tierra (Od zemlje) služi se tradicionalna hrana od lokalnih namirnica, sa neznatnim uticajem američkog načina ishrane. Radi se sa lokalnim farmerima koji svakodnevno donose svežu hranu za pedesetak gostiju.
U „Svetoj Gori“ služe se organske bivolje šnicle a imaju i sopstvenog somelijea. Hrana je „sasvim klasična ali sa pristupom svesti tela“. Drugim rečima, hrana se priprema na najprirodniji mogući način.
Dopalo nam se i to što Tom Voren voli umetnost.  Sa zidova neupadljivo gledaju dela Pabla Pikasa (Recicling Nude, 1968), Endija Vorhola (Endi Vorhol, 1984), Džemsa Rozenkvista (Mute Transformation I, 1982)...

Palacio-de-Marquesa-Taos-New-Mexico-Taos-PowWow_resize.jpg

Kruna naše posete ovom kraju sveta bio je poziv Toma Vorela da prisustvujemo važnom događaju: proslavi letnjeg solsticija. Kako smo se, srećom, upravo u tom trenutku našli u Taosu, imali smo priliku da in vivo vidimo i čujemo „Amerike stare glas“: poglavica Oren Lyons, iz Vučjeg plemena koje pripada Hautenozauna naciji sa severa države Njujork, nacifran prepoznatljivim indijanskim bojama, ovenčan vatrometom koloritnog perja, održao je govor na čistom engleskom jeziku u kojem je slavio značaj i čistoću čovekove prirodne okoline. Potom je grupa plesača otplesala  igru „Telesna svest“, što se pretvorilo u opštu igranku u kojoj smo i mi otplesali svoj indijanski ples i  tako završili ovaj nestvaran pohod u „zemlju prirode i lepote tela i uma“.


Arh. Frenk Lojd Rajt: Proučavati prirodu, voleti prirodu, biti blizu prirode.
Nikada nećete pogrešiti.


Jelena Kaličanin
Foto: elmontesagrado.com


 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Vest dana: Accor otvara vodeći Mövenpick resort u Srbiji
22. Jun 2022
Accor, prestižna svetska ugostiteljska grupa, najavljuje dolazak novog, vodećeg hotela...
Hotelijerstvo
REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela
15. Jun 2022
Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na...
Hotelijerstvo
Hoteli u Nemačkoj - od potpuno digitalizovanih do
15. Jun 2022
U nekim hotelima u Nemačkoj gost može pravo u sobu, bez ikakvog kontakta sa recepcijom....
Hotelijerstvo
Na Kopaoniku kreće turistički građevinski bum
13. Jun 2022
Opština Raška stavila je na javni uvid tri urbanistička projekta za izgradnju...