U Beogradu novi garni hotel sa 4 zvezdice

22. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Garni hotel sa 4 zvezdice gradiće se u Francuskoj ulici u centru Beograda, a kako se navodi u urbanističkom projektu predviđeno je da ima 18 smeštajnih jedinica na tri sprata. Investitor je firma Auditor iz Beograda, a obrađivač urbanističkog projekta Arhitektonski studio Arhiplus. Površina obuhvata urbanističkog projekta iznosi 166 m2.

Na parceli već postoji objekat izgrađen je krajem 19. veka, spratnosti Po+P+Pk, koji, kako se navodi, predstavlja standardno ostvarenje akademizma. Međutim, vrednost objekta narušena je naknadnim intervencijama, odnosno dogradnjom u dvorišnom delu parcele. Objekat već duže vreme nije u funkciji i nalazi se u ruiniranom stanju.

- Iako je postojeći objekat na predmetnoj katastarskoj parceli, odlukom o utvrđivanju Istorijskog jezgra Beograda u Beogradu za prostorno kulturno istorijsku celinu, prediđen za očuvanje i nadziđivanje, imajući u vodu činjenice da je veoma lošeg boniteta, te je nemoguće tehnički izvesti njegovo nadziđivanje, kao i specifičnost same lokacije, izuzetno malu površinu parcele koja je uslovila posebnost urbanističkih parametara, planirana je izgradnja novog objekta uz poštovanje i sprovođenje potrebnih mera i uslova zaštite. Prevashodno je poštovana visinska regulacija definisana dobijenim uslovima (P+3+Ps), iako je planskim dokumentom dozvoljena izgradnja objekta P+5+Ps - piše u urbanističkom projektu čiju je javnu prezentaciju oglasio Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda.

Planirani objekat je komercijalni - Garni hotel. Prema tipologiji, to je objekat u neprekinutom nizu – postavljen je na liniju razgraničenja sa bočnim susednim parcelama. Objekat je postavljen na građevinsku liniju koja se poklapa sa regulacionom linijom prema Francuskoj ulici.

 Idejno je projektovan kao grani hotel sa 4 zvezdice ukupne neto površine 879.51 m2. Funkcionalno je zoniran tako da su u podzemnim etažama smeštene tehničke prostorije (toplotna podstanica, hidrocel, ppp centrala, server), prostorije namenjene higijeni i održavanju hotela, kao i magacini za hranu i piće.

U prizemlju objekta koji je na nivou terena podignut za jedan stepenik nalazi se glavniulaz u hotel. U prizemlju je smešten lobi sa recepcijom, propratnim sanitarnim blokom, kao i ugostiteljski deo (kafe sa delom za posluživanje doručka). U prizemnoj etaži pored glavnog ulaza nalazi se i ekonomski ulaz za dopremanje robe kao i za ulazak zaposlenih.

Tri tipske etaže (I, II i III sprat) namenjene su boravku gostiju sa različitim tipovima soba (od dvokrevetnih do porodičnih i apartmana). Na povučenoj etaži se takođe nalaze smeštajni kapaciteti u vidu dvokrevetnih soba i jednog apartmana sa dve spavaće sobe. Povučeni deo je neprohodna ozelenjena krovna terasa. Novoprojektovani objekat sadrži 18 smeštajnih jedinica.

Kako je lokacija specifična i primenjuju se posebni urbanistički uslovi na njoj, parkiranje nije moguće rešiti na parceli, već u skladu sa tim, parking mesta mogu biti obezbeđena na lokaciji u neposrednoj blizini. Zbog snabdevanja objekta, projektom se predviđa da se zadrži postojeći kolaski prilaz sa zabranom parkiranja (dopremanje hrane i pića, keteringa, posteljine, kao i dolasak i odlaska gostiju).

Javna prezentacija urbanističkog projekta traje do 6. novembra 2020. godine

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...