Turci prodaju 1.300 hotela zbog političke situacije

02. Februar 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Turski turistički radnici prodaće 1.318 hotela na obalama Egejskog i Sredozemnog mora zbog lošeg poslovanja usled ruskih sankcija i bezbednosnih pretnji od terorističke Islamske države.

Najviše hotela na prodaju je u okolini Antalije, čak 410. Hotelijeri planiraju da od prodaje 410 hotela u okolini Antalije zarade 30 milijardi turskih lira, ili nešto više od 9 milijardi evra. Ostali hoteli procenjeni su na ukupno 8,8 milijardi lira, odnosno 2,7 milijarde evra.

Abdulahman Karamanlioglu, predsednik hotelske grupacije "Denizli Colossae Thermal", kaže da je veliki broj hotela pred bankrotstvom zbog ruskih sankcija uvedenih posle obaranja ruskog borbenog aviona na granici sa Sirijom.

- Kriza zbog obaranja aviona u novembru nas je teško pogodila. Veliki broj hotela je zatvoren već četiri meseca i na vratima je bankrota - kazao je Karamanlioglu.

Sukob sa Rusijom nije jedina nevolja koja je pogodila turske hotelijere. Dva meseca pošto je Rusija savetovala svojim građanima da ne putuju u Tursku, sredinom januara, bombaš samoubica ISIS-a aktivirao je bombu u Istanbulu, a u napadu je poginulo 10 turista, mahom iz Nemačke. Rusi i Nemci su inače dve nacije najbrojnije među turistima koji posećuju Tursku.

- Ko će sada doći u Tursku? Posle bombaškog napada u Istanbulu, turski turizam je mrtav. Kombinacija ruskih sankcija i straha od terorizma ugroziće ne samo hotele i letovališta, već i vlasnike prodavnica, taksiste, ulične prodavce, sve one koji žive od turista - izjavio je Rafet Kajakiran, turski ekspert za turizam.

Tursku je u 2014. posetilo čak 4,5 miliona turista iz Rusije. Prema procenama Mehmeta Simseka, zamenika premijera, turska privreda mogla bi da izgubi više od tri milijarde dolara godišnje zbog ruskih sankcija, od čega se veliki deo odnosi na turizam.

Prema zvaničnim podacima, turski turizam zabeležio je pad od 8,3 odsto u 2015. godini i ovoj zemlji je doneo 31,46 milijardi američkih dolara.

Izvor: Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...