Trendovi u luksuznoj hotelskoj industriji: dominacija manjih brendova i kineskog tržišta

27. Jul 2016
Photo by Patrick Robert Doyle on Unsplash
Photo by Patrick Robert Doyle on Unsplash

"ReviewPro" objavio je najnoviji izveštaj o najboljim luksuznim hotelima i brendovima. Rezultati ovog istraživanja pokazuju na koji je način ugostiteljski sektor evoluirao tokom prošle godine, naglašavajući važne trendove, kao i vodeće hotelske brendove, ali i samostalne hotele koji postižu izuzetan nivo zadovoljstva kod gostiju.

U trećem izdanju ove studije, kompanija "ReviewPro" analizirala je 2,7 miliona onlajn komentara gostiju objavljenih tokom 2015. godine, ocenjujući ukupno 2.690 hotelskih objekata koji posluju u sklopu 159 luksuznih brendova širom sveta.

Rangiranje je zasnovano na "Global Review Index™-u (GRI™), odnosno, objedinjenom rezultatu "online" reputacije, koji je izračunat na osnovu komentara i ocena gostiju na 175 onlajn turističkih agencija (OTA) i sajtova za ocenjivanje hotela na 45 jezika. Zajedno sa rezultatima sveukupnog zadovoljstva gostiju, u izveštaju se takođe vrednuju performanse hotela u drugim ključnim pokazateljima, kao što su: usluga, vrednost, čistoća, sobe i lokacija.

Klučna saznanja:

  • Što se tiče ukupnog zadovoljstva gostiju, najbolji veliki luksuzni brend je "Four Seasons" (GRI™ 93,2%), a "Library Hotel Collection" (GRI™ 96,1%) je najbolji mali luksuzni hotelski brend. Kada su u pitanju individualni luksuzni hoteli, pokazalo se da su najbolji odnos prema gostima imali "Belmond Palacio Nazarenas" u Peruu i "Spicers Peak Lodge" u Australiji, oba sa GRI™ od 98,1%.
  • Zadovoljstvo gostiju sa top 25 malih luksuznih brendova povećava se iz godine u godinu, zabeleživši rast prosečnog GRI™ od 92,2% na 93,7%. U poređenju sa manjim brendovima, ovaj indeks niži je kod velikih luksuznih brendova, koji skoro bez promene iznosi 90,1%.
  • Luksuzni hoteli u Kini imali su 703.041 komentar i ocenu, što predstavlja dramatičan rast od +46% u odnosu na prethodnu godinu, što ih vodi na prvu poziciju - ispred američkih hotela, koji su doživeli pad od 13% u odnosu na godinu ranije.
  • "TripAdvisor" je bio najveći onlajn "review" izvor za luksuzne hotele, generišući 26% ukupnih ocena hotela, a zatim sledi "Booking.com" sa udelom od 25%. "Ctrip" je pretekao "Facebook", čime je postao treći najveći sajt za ocenu hotela.
  • Gosti luksuznih hotela su rado želeli da podele svoja iskustva, te je svaki hotel u proseku imao oko 1.008 ocena i komentara (u odnosu na 836 u prošlogodišnjem istraživanju). Zadovoljstvo gosta takođe je povećano - čak 83% komentara i pregleda bilo je pozitivno, što je porast u odnosu na 80% iz prethodne godine.
  • Kina ima najveći broj luksuznih hotela među 100 najbolje rangiranih, što je povećanje od 14 na 23 u roku od godinu dana! Potom slede Maldivi (11) i Velika Britanija (6).


Kompletan izveštaj možete preuzeti OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...