Treći paket državne pomoći kreće 8. aprila – Za turistički sektor i jedan ceo minimalac više

12. Februar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Vlada Srbija usvojila je novi, treći paket mera vrednosti 249,4 milijarde dinara kojim je predviđena direktna novčana pomoć građanima i privredi.

Minimalci i direktna davanja
Direktnu podršku od po 50% minimalne zarade tokom tri meseca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Mera ne uključuje banke i finansijske institucije.
Mera stupa na snagu od 1. marta, a prva isplata će biti 8. aprila, druga u maju i treća u junu.
Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune, koje će za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a nakon toga biće preusmerena na račune zaposlenih. Ovakva procedura je predviđena obzirom na to da se direktna davanja mogu iskoristiti isključivo za isplatu zarada i naknada zarada zaposlenima.
Prihvatanjem ovih mera, privrednici se obavezuju da ne smeju smanjiti broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca, kao i na to da ne mogu isplaćivati dividende. Privrednici će za dobijanje ovih sredstava moći da se prijavljuju od 1. marta, popunjavanjem obrasca za prijave na portalu Poreske uprave.
- Prijava će biti jednostavna, preko sajta Poreske uprave. Uslov je da nema otpuštanja više od 10% zaposlenih, tri meseca nakon isplate poslednje minimalne zarade, kao ni isplate dividende - rekao je ministar finansija Siniša Mali.
Osim 50% minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku) dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije. Isplata je u aprilu, maju i junu po 50% minimalca, a u julu ceo minimalac.
Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 EUR po individualnom ležaju i 150 EUR po smeštajnoj jedinici.
Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica - 600 EUR po autobusu u periodu od šest meseci.

Garantna šema za likvidnost

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, za još 500 mil EUR, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima. Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Novac i građanima i penzionerima

Punoletni građani, kojih je 6,1 milion dobiće kroz novi paket po 60 EUR, a isplata će ići u dve rate, u maju i novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 EUR, odnosno ukupno 110 EUR.
- Ovo je treći po redu paket podrške privredi i građanima u borbi protiv koronavirusa. Ti paketi pomažu da naši ljudi ne ostanu bez posla, da građani, pre svega, penzioneri prežive, da imaju veru u svoju državu - rekla je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju paketa mera pomoći.

Izvor: eKapija

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...