Svašta nešto o hotelima

16. Jun 2020
Foto: „Grand Hotel et de Milan“
Foto: „Grand Hotel et de Milan“

Grand Hotel et de Milan – Čuvar uspomene na Đuzepe Verdija

Slavni italijanski kompozitor Đuzepe Verdi je 29 godina – od 1872. do 1901. godine  - stanovao u čuvenom milanskom hotelu „Grand Hotel et de Milan“.  Izabrao je apartman 105 na prvom spratu, u hotelu koji se nekad zvao „Albergo di Milano“. 

Tokom svog boravka u hotelu komponovao je čuvenu operu „Otelo“. Posle premijere, koja je izvedena 1887, publika se okupila ispod njegovih prozora da ga burno pozdravi. On je, priča se, izašao na balkon zajedno s tenorom Tamonjom koji je okupljenima otpevao jednu deonicu opere. 

Nekoliko godina kasnije, ulica Manconi u kojoj se nalazio ovaj čuveni hotel, prekrivena je slamom kako kola i konjski kas ne bi uznemirili velikog kompozitora koji je ležao smrtno bolestan.

Danas se na zidu „Grand Hotel et de Milan“ stoji ploča: Kuća čuva uspomenu na Đuzepe Verdija koji je bio naš ugledni gost i koji je u njoj umro januara 1901.godine.

Hotel „Adlon“: Kad odseda Lepa Otero

Karolina Avgustina Karason, zvana Lepa Otero, španska je plesačica i još slavnija kurtizana. Tvrdi se da je svoj ples ili „druženje“ naplaćivala i preko deset hiljada dolara za jednu noć. 

Dok je plesala u varijetetskom pozorištu „Wintergarten“, insistirala je da odsedne u najboljem berlinskom hotelu s kraja 19. veka, u hotelu „Adlon“, danas poznat kao „Kempinski Adlon“. Na zaprepašćenje hotelskih službenika, u hotel je stigla s 38 kofera i ličnom poslugom. U pratnji su bili i: jedan papagaj, dva psa rase mops i još nekoliko životinja. 

Foto: Hotel „Adlon“

Zna se da je bila u vezi s britanskim kraljem Edvardom VII, belgijskim kraljem Leopoldom II, nemačkim i ruskim carem, španskim kraljem Alfonsom, persijskim šahom, kao i sa crnogorskim kraljem Nikolom Petrovićem Njegošem.

Karijera Lepe Otero trajala je od 1890. do 1914. godine kada je, zbog izbijanja I prvog svetskog rata, odlučila da napusti pozornicu i preseli se na Azurnu obalu u Francuskoj. Odala se kocki, izgubila celo svoje bogatstvo i umrla u siromaštvu 1965. u 97. godini.

Leonard Bernštajn: Anegdota iz hotela „Ritz“ – Madrid 

Leonard Bernštajn, od milošte zvani Leni, kompozitor, dirigent, predavač muzike i pijanista, „krivac“ je za sjajnu muziku u mjuziklu „Priča sa Zapadne strane“. Godine 1984. odseo je u madridskom hotelu„Ric“, danas „Mandarin Oriental Ritz“.

U nadi da neće moći da odoli da svira klavir, uprava hotela postavila je skupocen klavir na ulazu u restoran.

Misija je uspela! Jednog dana, dok je prolazio pored klavira, zastao je, malo razmislio, zatim seo i počeo da svira. Posle samo nekoliko minuta, besno je zaklopio poklopac klavira i izjavio da ovaj uopšte nije dobro naštimovan.

Hotel „Ritz“ – Madrid, foto: Wikipedia /  karel291

Svi su bili začuđeni jer je klavir nekoliko puta proveravan. Pozvan je štimer da pogleda o čemu se radi i, ako treba, ispravi grešku. Kada je podigao veliki poklopac, na žicama klavira otkrio je tanjir s kolačima koji je hotelski pijanista zaboravio!

Ljutiti Leonard nije želeo više ni da pogleda klavir. Za njega je postupak pijaniste bio – svetogrđe!

Kamij Pisaro i „Hotel Louvre“ 

Od decembra 1897. do aprila 1898. godine, jedan od prvih francuskih impresionista Kamij Pisaro, živeo je u čuvenom pariskom hotelu „Hotel Louvre“. Tokom svog boravka, naslikao je brojne slike gledajući kroz prozor u vrevu grada: „Veliki bulevari“, „Trg francuskog pozorišta“, „Ulica Sen-Onore“, „Avenija Opera“...i to u raznim godišnjim dobima. Platna su poznata: pomalo zamagljeni ljudi, drveće, zgrade... Njihova vrednost je danas neprocenjiva.

Foto: Wikiart

Soba u kojoj je Pisaro boravio nosi njegovo ime, u stvari, pretvorena je u predsednički apartman s dodatkom đakuzija. Slavni slikar je govorio: „Blagosloveni su oni koji vide lepo u skromnim stvarima, tamo gde ljudi ne vide ništa“.

Londonski „Savoj“: Pogodi ko dolazi na večeru

Godine 1950. u londonski hotel „Savoj“ stiže južnoafrički preduzetnik Bili Batlin, čije je ime bilo sinonim za britanska odmarališta na kojima je on zaradio milione i imao važan uticaj na britansku kulturu.

Elem, čovek je, na hotelsku zabavu koja se održavala u čast čuvenog cirkusa, stigao sa svojim ljubimcem zvanim - Šefić. Na svoju veliku žalost, Šefić nije mogao da prisustvuje zabavi, iako je bio veoma popularan zbog svoje uloge u filmu „Tarzan“ Uprava hotela nije želela da ga pusti unutra, jer, Šefić je bio – leopard!

On je strpljivo čekao svog gazdu u dvorištu hotela „Savoj“, lancem vezan za znak za parkiranje vozila!

Vozni park hotela „Peninsula“ u znaku Rolls Royce-a

Nema mnogo hotela na svetu koji nude super elegantan dolazak u hotel kakav honkonški hotel „Peninsula“ priređuje svojim gostima. Legendarna „Velika Dama Dalekog istoka“ poznata je po voznom parku sa svojom luksuznom kolekcijom automobila. Imaju 14 Rolls Royce Phantom automobila!