Svašta nešto o hotelima (III)

24. Septembar 2020

Špijunski hotel

Zgrada hotela St. Ermin (St. Ermin’s Hotel) bila je jedna od prvih palata u Londonu. Hotel je dobio ime po manastiru koji se nekad nalazio na tom mestu, Vestminsteru.

Danas su njegovi vlasnici porodica Tei-Fu Chen. Dok je 1975. godine studirao u američkoj državi Juta, mladi Čen je na akciji kupovao hamburgere po 20 centi da bi mogao da prištedi. Danas je njegova porodica na Forbsovoj listi teška oko 2 milijarde dolara!

Zgrada ima reputaciju „špijunskog“ hotel, jer se pouzdano zna da su se tokom tridesetih godina prošlog veka u njemu okupljali članovi Tajne obaveštajne službe poznate kao MI6 i MI5: Jan Fleming, Kim Filbi, Lorens Grand, H. Montgomeri Hajdn, Erik Mašvan. Mesto je bilo zgodno jer se MI6 nalazio u neposrednoj blizini.

U isto vreme u hotelskom baru Kahston okupljali su se oficiri Mornaričke obaveštajne službe. Gaj Burdžis se ovde sastajao sa svojim ruskim kolegom kome je odavao strogo poverljive vladine tajne.

Godine 1940. britanski premijer Vinston Čerčil osmislio je grupu individualaca koji će kasnije biti poznati kao SOE ili Uprava za specijalne situacije, tražeći da „zapale Evropu“. Oni su zauzeli ceo jedan sprat hotela. „Obaveštajna knjiga godine“ objavljena je kao priznanje ovoj jedinstvenoj vezi hotela St. Ermin sa obaveštajnom zajednicom.

Položaj hotela St. Ermin je verovatno bio odlučujući za one kojima je diskrecija bila izuzetno važna. Nalazi se prekoputa Metropoliten policije u novom Skotland Jardu, na korak od Vajthola, severno od Skvera Parlament i prekoputa reke na mestu gde se nalazi nova Britanska tajna policija.

Hotel St. Ermin je i danas važan deo londonske istorije, pošto tunel koji polazi ispod Velikog stepeništa u lobiju hotela, prolazi ispod Temze sve do kuća Vestminstera!

Godine 1988, pod „tajnim“ imenom „Zvon jezera“ navodno u Cirihu, hotel je imao ulogu u filmu „Bornov identitet“ s glumcem Ričardom Čemberlenom u glavnoj ulozi.

Hotel od kulture

Krajem XIX veka, Lido je bio samo jedna uska plaža u Veneciji, mesto za bogate „izbeglice“ i inspiracija za umetnike: Getea, Bajrona... Početkom XX veka otvoren je Grand Hotel des Bains ili Veliki hotel Kupališta. U to vreme, struja, pijaća voda, osvetljenje, telefoni, grejanje, bilo je vrh hotelskog ostvarenja, čime se ovaj hotel i danas ponosi.

Od 1912. do 1934, kada nije boravio u Davosu, književnik Tomas Man letovao je u hotelu Grand Hotel des Bains. Tokom boravka Man je napisao slavno delo „Smrt u Veneciji“ i tako je hotel u istoriju svetske literature. U hotelu je boravio i slavni koreograf Sergej Pavlovič Dagiljev. Pokrenuvši čuvenu grupu „Ruski balet“, preokrenuo je stari baletski stil u moderan stil koji je slavio muško telo. Gost grofa Đuzepea di Mazurata, automobilski magnat Henri Ford, čim je stigao u hotel, požalio se da mu nedostaje golf. Zahvajujući njegovom insistiranju ali i donaciji, napravljen je golfski teren sa 18 rupa na južnom delu Lida.

Godine 1923. osnovan je prvi Filmski festival u Veneciji koji je danas jedan od najvažnijih filmskih događaja u svetu. Hotel je bio domaćin mnogim posetiocima ovog festivala ali i mesto na kojem su snimani filmovi. Godine 1970. režiser Lukino Viskonti je, prema Manovom delu, snimio film „Smrt u Veneciji“. Četvrt veka kasnije, Antoni Manela je u hotelu Grand Hotel des Bains snimio film „Engleski pacijent“ koji je dobio 9 „Oskara“. (U filmu se hotel nalazio u Kiaru i zvao se „Šeperd“).

Pretty Woman

Hotel na Beverli Hilsu u Los Anđelesu, poznat kao Beverly Wilshire, oduvek je bio prestižan hotel. Iako su se u njemu snimali mnogi filmovi, kao što su Beg s planete majmuna (1971), Otkačena plavuša ( 1995), Dan zaljubljenih (2010), pravu slavu je dobio zahvaljujući filmu Lepa žena (Pretty Woman, 1990) s Džulijom Roberts i Ričardom Girom u glavnim ulogama.

Ali, sve što je ovaj hotel filmu ponudio a zauzvrat dobio milionsku reklamu, jeste njegova (lepa) fasada. Naime, svi enterijeri nisu snimljeni u njemu već u hotelu Ambassador u L.A. Danas osbolje hotela, svakom turisti koji želi da odsedne u famoznom apartmanu u kome su se glumci voleli, tvrdi da je on stalno zauzet. Spretna domišljatost!

Ni hotel Ambassador, koji je filmu dao veliki značaj, nije bezazlen. Na njegovim požarnim stepenica snimljena je famozna završna scena filma s hepiendom koja je zaludela ceo svet. Osim toga, u njemu su pevali Frenk Sinatra, Džudi Garland, Hari Belafonte. U njegovoj kuhinji je 5. juna 1968. godine ubijen Robert F. Kenedi.

Zbog propadanja, hotel Ambasador je bio je zatvoren za goste 1989, a 2001. godine Ujedinjeni školski okrug L.A. kupio je imanje na kojem je bio hotel, s namerom da izgradi tri nove škole na tom prostoru. Nakon naknadnih parnica koje su se vodile radi očuvanja hotela kao istorijskog mesta, naselje je 2005. godine dopustilo da se hotel Ambassador sruši.

Dostojanstveni Dorčester

Svoja vrata hotel Dorčester otvorio je 1931. godine i odmah postao kultno mesto. Posećivali su ga članovi engleske kraljevske porodice, a kraljica Elizabeta II je, veče pred svoje venčanje 1947. godine, upravo u njemu napravila večeru za izabrane goste.

Sultan od Bruneja ga je kupio 1985. godine zbog čega su mnogi bojkotovali hotel, poput biznismen Ričarda Bransona, modne kraljice Ane Vintur i dr.

Čim je otvoren, zapanjio je svetsku elitu uvođenjem električne energije u svaku sobu, što je za sve goste verovatno bio blagi šok. Takođe, podovi i tavanice svake sobe bili su zvučno izolovani komprimovanim morskim algama. Priča se da su kupatila imala, za tadašnje vreme, najdublje kade od italijanskog mermera.

Barmen Hari Kredon je, dok je radio u hotelu (1938-1947) napravio danas tri najomiljenija koktela: Martini, Menhetn i White Lady. Čuvao ih je u zapečaćenim kontejnerima u zidu bara. Pronađeni su 1978. godine zajedno s receptima, još uvek u pitkom stanju!

Londonci, među kojima i čuveni filmski režiser Alfred Hičkok, bili su a i sada su redovni gosti ovog hotela. Priča se da ga je, dok je stajao na terasi apartmana Harlekin, proglasio savršenim mestom za ubistvo jer, „Hajd Park prekoputa nudi veliku priliku za sahranjivanje tela.“

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Vest dana: Accor otvara vodeći Mövenpick resort u Srbiji
22. Jun 2022
Accor, prestižna svetska ugostiteljska grupa, najavljuje dolazak novog, vodećeg hotela...
Hotelijerstvo
REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela
15. Jun 2022
Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na...
Hotelijerstvo
Hoteli u Nemačkoj - od potpuno digitalizovanih do
15. Jun 2022
U nekim hotelima u Nemačkoj gost može pravo u sobu, bez ikakvog kontakta sa recepcijom....
Hotelijerstvo
Na Kopaoniku kreće turistički građevinski bum
13. Jun 2022
Opština Raška stavila je na javni uvid tri urbanistička projekta za izgradnju...