Subvencije za gradnju hotela u nekategorisanim banjama

17. Januar 2019

Država je za podsticaje investitorima koji bi želeli da ulažu u Srbiju, iz budžeta za ovu godinu izdvojila 13.5 milijardi dinara, za 2.5 milijarde više nego prošle godine.

Kako su Beti rekli u Ministarstvu privrede, to je samo na osnovu tri uredbe koje su pripremljene, a koje uređuju pitanja dodele podsticaja. Jedna od njih je i ona koja se odnosi na privlačenje investicija u sektor usluga hotelskog smeštaja. To, međutim, nije nikakva nova uredba, već proširenje Uredbe koja je usvojena marta prošle godine, a koja se odnosi isključivo na investicije u hotele koji se nalaze u banjskim mestima.

- Usvojena je jedna opšta uredba o podsticajima, kao i jedna kojom se uređuju subvencije u proizvodno-prehrambenoj industriji, a uredba koja se tiče hotelskog smeštaja odnosi se na one investicije u mestima koja imaju status banje. To je Uredba koja je usvojena prošle godine, a videćemo, ovog puta će možda biti proširena i na neka druga mesta, koja jesu banje, ali nemaju taj status - kaže za Danas ministar trgovine i turizma Rasim LJajić.

Ministar turizma podseća da u Srbiji postoji 27 mesta koje imaju status banje, a Uredbom koja je usvojena marta prošle godine subvencije koje dobijaju oni koji žele da grade hotele u banjama odnose se na sve koji imaju nameru da zaposle više od 70 radnika i ulože više od dva 2 miliona evra.

- Na primer, za investiciju od 10 miliona evra subvencija je dva miliona, odnosno 20% od ukupne investicije – ističe Ljajić.

On napominje da do usvajanja nove uredbe kojom bi još neka mesta u Srbiji bila obuhvaćena subvencijama, važi aktuelna Uredba.

Za ovu godinu Ministarstvo privrede je pripremilo tri uredbe, a do sada je usvojena ona koja generalno uređuje uslove i način privlačenja direktnih ulaganja, dok se glavne izmene odnose na pojednostavljenu proceduru ocene prijava kojima se projekti kandiduju za podsticaje. Kako su Ministarstvu privrede rekli Beti izostavljen je i javni poziv kao osnov za kandidovanje, a sve zainteresovane firme mogu da se prijave neposredno, na osnovu uredbe.

Izvor: Danas

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...