Stanje u hotelskoj industriji alarmantno

18. Novembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Hoteli u Srbiji su skoro prazni i stanje je "za plakanje", rekao je predsednik UO Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Aleksandar Vasilijević.

Predstavnik HORES-a je rekao da je popunjenost hotelskih kapaciteta u Beogradu od 15 do 20 odsto, a da je jedino u prvih osam dana novembra bila u proseku 30 odsto jer su ih delimično napunili turisti iz Izraela.

"U Izraelu zbog pandemije ne rade restorani i ograničeno je kretanje u zemlji, pa je zbog toga dosta njih bilo u Srbiji", rekao je Vasilijević, koji je i direktor hotela Radisson Collection u Beogradu.

Dodao je da je prošle godine u Srbiji boravilo 40.000 turista iz Izraela, a ove godine od septembra do 8. novembra oko 20.000.

"Izrael je sada Srbiju stavio na crvenu listu pa su odložena planirana putovanja i ne znam šta ćemo sada. Umesto prodajom kapaciteta, više se bavimo generalnim spremanjem hotela", rekao je Vasilijević.

Istakao je da 20 godina radi u hotelijerstvu i da je "uvek znao da nađe goste, a da sada nema rešenje kao što ga nemaju ni u Evropi".

U Beogradu je, prema njegovim rečima, nekoliko hotela verovatno zatvoreno jer ih nema na buking listi, a u Evropi prave kalkulacije da li je isplativije raditi sa oko deset odsto kapaciteta ili ih zatvoriti.

"U Španiji ne radi 30-40 odsto hotela, u Francuskoj i Italiji od 10 do 20 odsto, u Ljubljani verovatno ni jedan", rekao je Vasilijević. Dodao je da je prosečna "okupiranost" hotela koji rade u Češkoj šest odsto, u Irskoj i Belgiji 15 odsto, Holandiji 12 odsto, Portugaliji 14 i Austriji 16 odsto. On je rekao da situacija nije bolja ni kod rezervacija za sledeća tri meseca, jer je "okupiranost" hotela, računajući od 2. novembra u Evropi u proseku od pet do deset odsto, a samo za vreme katoličkog božića i Nove godine u proseku oko 20 odsto.

Grupacija Radisson Collection ima 40 hotela čiji menadžment, takođe, ne zna šta da radi u ovoj kriznoj situaciji. "Pomoć države hotelima u Srbiji je mnogo značila i sada je 'razvlačimo' i ne otpuštamo zaposlene jer će to uticati da ubuduće mladi beže iz tog sektora, pa ne možemo naći radnike", rekao je Vasilijević.

Hoteli su, prema njegovim rečima, prvi osetili posledice pandemije virusa korona i poslednji će se oporaviti. "Da nije bilo državne pomoći do sada bi bilo zatvoreno 40 odsto hotela u Srbiji, a ako se nastavi pandemija verovatno će prvo ključ u bravu staviti manji hoteli", rekao je Vasilijević.

Izvor: Beta/ b92

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...