Šta sve broj zvezdica govori o hotelima?

11. Maj 2016
Šta sve broj zvezdica govori o hotelima?

Ocenjivanje hotela razlikuje se od zemlje do zemlje. Klasifikacija zvezdicama je uobičajen način rangiranja hotela, gde zvezdice označavaju kvalitet i uslugu koja se može očekivati. Osim klasifikacije zvezdicom, koriste se i druge različite ocene, poput dijamanata i slova (od "A" do "F"). U SAD postoji sistem takozvanog "dijamantskog ocenjivanja“ pa tako hoteli sa "pet dijamanata“ pružaju usluge buđenja i nalaze se u samom centru grada.

Međutim, svaka zemlja ima svoje standarde po kojima vrši rangiranje hotela. Ono što je hotel sa četiri ili pet zvezdica u Danskoj, u drugoj državi je to hotel sa tri zvezdice. Da li će hotel imati dve ili čak pet zvezdica zavisi od standarda koje je postavilo samo ministarstvo te zemlje u kojoj se hotel nalazi.

- Problem je u tome što su ocene hotela različite, nema nekakvih tačno utvrđenih standarda po kojem se ocene daju, i zbog toga je teško sa sigurnošću utvrditi koliko je smeštaj dobar, dok ne odete u hotel - rekla je Džejn Rejnolds, urednica sajta “Oyster” na kom se ocenjuju hoteli.
 
- Bez obzira na to koliko se neko trudi da objektivno oceni hotel, ocene su uvek ipak subjektivne - dodaje Rejnolds.

Hoteli mogu imati dve, tri, četiri i pet zvezdica, dok hoteli sa jednom zvezdicom predstavljaju nešto jeftinije hotele. Hoteli sa čak pet i više zvezdica spadaju u hotele visoke kategorije, pa samim tim moraju da zadovolje visoke standarde gostiju.

U Nemačkoj i Austriji precizno su određeni kriterijumi koje hotel mora da zadovolji. Da bi hotel dobio samo jednu  zvezdicu, on mora imati sobu koja je veća od 8m2. Svaka soba mora da poseduje televizor u boji i sopstveno kupatilo. U samom hotelu nalazi se restoran i pružaju se usluge svakodnevnog čišćenja i korišćenja telefona na recepciji. Da bi hotel dobio dve zvezdice, pored većih soba, mora da sadrži i pribor za ličnu higijenu, a već sa tri zvezdice osoblje mora da govori dva jezika, a sobe moraju biti još bolje opremljene. U sobi se mora nalaziti telefon, fen za kosu, sef, a takođe treba biti obezbeđen i pristup internetu.

Već sa tri zvezdice, hoteli širom sveta uglavnom se nalaze u prometnom delu grada ili u poslovnim zonama. U sklopu hotela nalazi se restoran, parking, fitness centar, a neretko i bazen.

Hoteli sa četiri zvezdice smešteni su u blizini drugih hotela iste kategorije. Sobe u ovim hotelima, osim što su dobro opremljene, dobro su i osvetljene. Gostima su na usluzi fitess centar i bazeni. Osim toga, na raspolaganju im je i usluga parkiranja.

U samom centru grada najčešće se nalaze hoteli sa pet zvezdica. Same sobe ovakvih hotela opremljene su otmenim nameštajem, pružaju vrhunsku uslugu i ispunjavaju očekivanja čak i najzahtevnijih gostiju.

Kako bi privukli što više gostiju, neki hotelijeri su došli na ideju da se koriste različitim marketinškim trikovima, pa tako u švajcarskom gradu Sevelen postoji hotel sa nula zvezdica - „Null Stern Hotel“. Ovaj hotel nema grejanje, niti prozore i pruža noćenje u zajedničkim spavaonicama.

S druge strane, neki hoteli okarakterisani su sa šest i sedam zvezdica, iako oni zapravo imaju samo pet. Primeri za to su hotel sa šest zvezdica ,,Palazzo Versace“ u Australiji i hoteli sa sedam „Burj Al Arab“ u Dubaiju i „TownHouse Galleria“ u Milanu.

Priredila:
Ivana Stojanović

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Beogradu nedostaje bar još tri hiljade hotelskih soba
06. Decembar 2018
Tržište beogradskih hotela obuhvata više od 120 kategorisanih objekata sa oko...
Hotelijerstvo
Beogradskom IN hotelu priznanje Best Contemporary Hotel za 2018.
04. Decembar 2018
IN Hotel Beograd proglašen je za Best Contemporary Hotel 2018 i tako još jednom...
Hotelijerstvo
Katarska kompanija gradi luksuzni turistički kompleks kod Tivta
01. Decembar 2018
Katarska kompanija Qatari Diar izgradiće u zaleđu uvale Pržna u Krtolima kod Tivta...
Hotelijerstvo
Švajcarska kompanija novi vlasnik hotela Bistrica na Jahorini
01. Decembar 2018
Kompanija Batagon International iz Švajcarske kupila je hotel Bistrica na Jahorini za...