Španski hotelijeri ukidaju gostoprimstvo britanskim turistima?

26. Jun 2017
Španski hotelijeri ukidaju gostoprimstvo britanskim turistima?

Hotelijeri u Španiji su na korak od uvođenja potpune zabrane za turiste iz Velike Britanije, jer su razočarani i besni zbog sve većeg broja lažnih optužbi. Naime, britanski turisti su od svojih turističkih agencija dobili informaciju da ukoliko se požale na trovanje hranom, od hotela mogu da traže odštetu od 3.000 funti, a putovanje ih najčešće košta svega 500 funti. Turistima je rečeno i da je potrebno samo dokazati da su konzumirali neki lek za bolove i probleme sa želudcem i stomakom tokom letovanja.

Migel je vodio jedan od najvećih hotelskih lanaca na Majorci, ali nikada nije bio toliko ljut na britanske goste i razočaran kao sada, jer kako kaže, jedine pritužbe i optužbe dolaze sa njihove strane.

Tokom jedne turističke godine, Migel pozdravi oko 9.000 britanskih turista, ali je mnogo i onih koji dolaze iz Nemačke i Holandije.

Pre dve godine, ovaj hotel imao je samo nekoliko žalbi zbog gastroenteritisa. Međutim, prošle godine su dobili oko 200 pritužbi o trovanju hranom, a zanimljivo je to što svaka od njih dolazi od britanskog turiste, a nijedna od Nemca ili Holanđanina.

Za vreme odmora, niko od njih se nije požalio hotelu, međutim, po povratku u Veliku Britaniju oni su se žalili svojim turističkim organizacijama.

Migelov hotel je tako postao žrtva tvrdnji o epidemiji trovanja koju turisti kod njih “zarade”, pa se ovaj hotel suočio sa velikim poteškoćama, padom popularnosti i cena.

I nije samo Španija zemlja koja ima ovaj problem. Prošle nedelje je stiglo upozorenje da se turisti i u Turskoj i u Bugarskoj žale na probleme za želudcem, a jedan hotel na Kipru je saopštio da je zbog lažnih optužbi morao da plati cenu od 5 miliona funti.

Iz rukovodstva hotela ovaj fenomen, koji se povezuje samo sa britanskim turistima, upoređuje se sa organizovanim kriminalom.

Britanske turističke organizacije ohrabrile su svoje državljane da traže odštete, tako što su im isplaćivali velike sume za bilo koju povredu na letovanju, uključujući i povrede od vrata.

Organizacijama je mnogo lakše da tuže hotel koji svojim gostima nudi ceo pakat aranžman, sa sva tri obroka, jer su tada, navodno, jedino oni odgovorni za trovanje hranom.

Ovaj problem je toliko uzeo maha da su turoperatori upozorili da bi ovo leto moglo biti poslednje za britanske turiste na ovim destinacijama, jer hotelijeri planiraju da za njih uvedu potpunu zabranu u njihovim hotelima.

Migel kaže da su hotelijeri u Španiji “besni i razočarani” zbog ovih tvrdnji i optužbi.

- Osećamo se kao da nemamo način da se zaštitimo, jer je zakon tako težak. Gosti bi trebalo da budu ti koji će dokazati da su bolesni, a ne mi da dokazujemo da nisu - kaže on.

Predsednik Federacije Majorka biznis hotela kaže da su lažna potraživanja koštala hotele na Balearskom ostrvu 50 miliona evra, a broj ovih slučajeva je porastao 700 odsto od 2015. godine.

Britanci čine skoro polovinu od 3,2 miliona turista koji godišnje posećuju Kipar. Marios Tzannakas, viši zvaničnik Turističke organizacije na Kipru, priznao je da su mnogi ugostitelji postali ljuti i frustrirani.

U ekonomiji koja je zavisna od turizma, kao što je Kipar, ovaj sektor je bio talac turoperatora.

- Ne možete da se raspravljate sa njima, jer su oni ti koji dovode turiste - rekla je Tannakas.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
“TheLocal” – novi hotelski brend
22. Septembar 2017
Na svetskoj hotelskoj sceni rađa se novi hotelski brend „TheLocal“, sa...
Hotelijerstvo
Novi hotel sa 4 zvezdice u Jug Bogdanovoj
21. Septembar 2017
Centar srpske prestonice uskoro će postati bogatiji za još jedan hotel sa 4 zvezdice i...
Hotelijerstvo
Dubai dobija plutajuću Veneciju (FOTO)
20. Septembar 2017
Dubai - grad poznat po svojim atrakcijama, uključujući najvišu zgradu na svetu i...
Hotelijerstvo
Javno preduzeće
19. Septembar 2017
Javno preduzeće za razvoj planinskog turizma "Stara planina" Knjaževac, zajedno sa...