Spa bonton - Pravila ponašanja kojih svi treba da se pridržavaju

15. Septembar 2022
Spa centar hotela Izvor, Aranđelovac
Spa centar hotela Izvor, Aranđelovac

Piše Peđa Filipović

Odlazak u wellness centar uvek je poseban ritual, jer je to vreme koje posvećujemo sebi da bismo u opuštenoj atmosferi, u miru, vođeni sigurnom rukom terapeuta povratili energiju, revitalizovali i svoje fizičko i duhovno biće, uživali... Oni koji su već klijenti wellness centara, poznaju uglavnom kodeks ponašanja u ovim objektima, ali oni koji prvi put ulaze u wellness najčešće ne znaju mnogo o onome što ih očekuje ili nisu sigurni kako treba da se ponašaju, a, pritom, još češće - stid ih je da pitaju. Da biste svojim postupcima, modelima ponašanja i komunikacijom učestvovali u kreiranju opuštajuće atmosfere, pomoći će par saveta i preporuka koje su sastavni deo univerzalnog wellness & spa bontona.

Na samom ulasku u wellness centar čeka vas osoblje na recepciji. To su vaši domaćini koji će vam predstaviti sadržaj, tretmane i upoznati vas sa objektom. Ukoliko želite samo da pogledate sadržaj centra i upoznate se sa rasporedom prostorija, u obilazak idete isključivo nakon što preko obuće nazujete papirnate naglavke. Ovo je neophodno iz higijenskih razloga. 

Imajte razumevanja da će vam biti omogućeno da pogledate prostorije u kojim nema gostiju. Ne insistirajte da vam domaćini otvaraju vrata slane sobe, saune, hamama itd. ukoliko se neko od gostiju u njima opušta. Ako se odlučite da ostanete u centru, prvo odlazite u garderobu gde vas čeka sve što je neophodno za opuštanje. Odlažete svoju garderobu u lokere, a oblačite bade mantil. Tu su i peškir, papuče ili japanke. Vredne stvari i novčanike ne nosite sa sobom, već ih držite pod ključem. 

Neophodne informacije
Ukoliko se odlučite za korišćenje sadržaja i tretmana u wellness centru, neophodno je da pred sam ulazak popunite evidencioni list u kojem su neophodni podaci za efikasno i bezbedno uživanje. Pravi domaćini će vam, ukoliko imate npr. povišen krvni pritisak, probleme sa proširenim venama, srčane smetnje, ili patite od dijabetesa, preporučiti šta da izbegavate, a šta i koliko možete bezbrižno koristiti. Pitajte i za preporuku najboljih kombinacija za pomoć kod rasterećenje od zapisa stresa, nervoze, nesanice, depresije, osećaja nedostatka energije, podizanja tonusa kože, bolje oksigenacije organizma, anti-age efekte, itd.

Kultura informacije
U toku boravka u wellness centru, posebno u zonama relaksacije, spa zoni, delu u kom se primenjuju tretmani, nemojte vikati i glasno komunicirati. Izbegavajte unošenje mobilnih telefona u prostorije wellness centra. Postoje posebno predviđena mesta, barovi i kafei u centru gde možete na ovaj način komunicirati. Posebno obratite pažnju da nije umesno fotografisati ljude koji se opuštaju, sede u sauni, slanoj sobi, dremaju na tepidarijumima itd. U mnogim centrima ovo je zabranjeno.

Hrana & piće
Ne koristite sadržaje wellness centra ukoliko ste u alkoholisanom stanju. Sigurno vam tada neće prijati visoka temperatura u prostorijama, mirisna isparenja, para koja dolazi sa raznih strana. Nije preporučljivo ni da neposredno nakon obilnih obroka koristite sadržaje centra. Posvetite se opuštanju ili pre obedovanja, ili dva sata nakon obroka.

U wellness centar se ne unosi ništa od hrane i pića. Ne mrvi se pored ležaljki. Obično su u spa zonama i sobama za relaksaciju postavljeni aparati sa vodom i časama. Naručite preko recepcije wellness centra kafu, limunadu, čaj. Ako u međuvremenu ogladnite, konzumirajte voćnu salatu ili lakši obrok u bifeu centra, a ne u samoj zoni.

Higijena i opuštanje
Kao što vodite računa o sebi, poštujte i druge ljude. Ukoliko imate problem sa gljivičnim infekcijama, kožnim problemima čiji se uzročnik može preneti, ne koristite đakuzi niti vodene sadržaje, kako ne biste preneli infekciju drugima. Na svakome od nas je da negujemo kolektivnu odgovornost i ozbiljnost.

Na ležaljkama, na toplim kamenim ležajevima i klupama u sauni i u slanoj sobi, sedite na svom peškiru koji ste dobili u garderobi, a ne direktno i samo u vešu da sedate na podloge.

Ako vam nešto zasmeta ili vas neko od gostiju uznemirava, obratite se zaposlenima u centru i zamolite ih da odreaguju. Nemojte se upuštati u konflikte i stalno budite svesni činjenice da ste došli da se opustite, uživate i da investirate samo u vaše vreme.

Poštovanje terapeuta
Ukoliko se odlučite za tretmane masaža, poštujte pravila i protokole tretmana. Poštujte i vašeg terapeuta i zapamtite mu ime. Signalizirajte pred tretman na kom mestu biste želeli da se u toku tretmana duže zadrži, da li vas nešto boli, da li ste došli samo zbog relaksacije ili očekujete da se odagna neki od problema i zapisa na vašem telu. Ne intimizirajte se sa terapeutima i poštujte njihov rad. Izbegavajte priču i provokacije bilo kog tipa. Ne zaboravite da posao terapeuta može raditi vaše dete, suprug, supruga, majka, sestra, brat... Nemojte ih ni jednog trenutka dovesti u situaciju da se osećaju poniženi ili nesigurni. Ako želite terapeuta da nagradite, ne dovodite ga u neprijatnu situaciju i ne stavljajte mu novac u džep, već prilikom plaćanja računa na recepciji planiranu napojnicu odvojite za vašeg teraputa i signalizirajte da je to deo za njega.

Ljudima koji rade i daju sve od sebe kako bi vaše uživanje i odmor bili potpuni, mnogo znači vaše mišljenje. Napišite u knjigu utisaka vaše iskustvo, dajte sugestiju, pohvalite, signalizirajte eventualni nedostatak ako ste ga primetili...

Nakon završetka boravka u wellness centru, bade mantil, peškir i papuče odložite u korpu predviđenu za to. Pri napuštanju wellness centra, osmehnite se i zahvalite ljudima koji su dali sve od sebe da potpuno uživate.

Otkrijte čudesan spa i wellness svet A hotela

Hotel Izvor u Aranđelovcu poseduje najprestižniji SPA&Wellness centar u Srbiji sa 10 bazena sa prirodnom mineralnom vodom. Gostima su na raspolaganju relaks soba sa himalajskom solju, parno kupatilo, bio sauna, ruska banja, finska suva sauna, veseli tuševi, raznovrsne masaže i tretmani, kao i brojni sportski sadržaji.

Ekskluzivan SPA&Wellness centar Grand Hotela Tornik na Zlatiboru se prostire na 2.250 m2 i nudi bogate sadržaje: 2 zatvorena bazena za odrasle, dečiji bazen, đakuzi, bio saunu, finsku saunu, rusku banju, tepidarijume, hamam, relaks sobu sa himalajskom solju, laconium, vesele tuševe, masaže i tretmane.

Wellness centar hotela Slatina u Vrnjačkoj Banji se prostire na 400m2 i bogat je sadržajima koji pružaju potpuno opuštanje i relaksaciju: zatvoren i otvoren bazen sa slanom vodom iz prirodnog izvora, slana soba, tursko kupatilo, sauna, infrared sauna, tepidarijum, kneipp klupe, đakuzi, sobe za masaže.

Moderan SPA centar hotela Park u Vrnjačkoj Banji pruža relaksaciju u intimnoj atmosferi. Sadrži unutrašnji bazen, finsku saunu, slanu sobu, relaks sobu sa tepidarijumima i prostorije za masaže i tretmane.

SPA&Wellness centar hotela Sloboda u Šapcu svojim posetiocima nudi brojne sadržaje kao što su korišćenje Spa zone (finska sauna, slana relax soba i parno kupatilo), bazena, đakuzija, tepidarijuma i kardiotinesa. U ponudi su i brojne masaže i tretmani za opuštanje i podmlađivanje.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 79.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....