Septembar u znaku zahvalnosti zaposlenima u Domaćinstvu

08. Jul 2024
Image by Tesa Robbins from Pixabay
Image by Tesa Robbins from Pixabay

Nedelja posvećena zaposlenima u hotelskom Domaćinstvu – International Housekeepers Week, obeležava se tradicionalno u hotelima širom sveta svake druge sedmice u septembru. Ove godine biće to od 8. do 14. septembra.

Iako po svom značaju Domaćinstvo spada među najvažnije hotelske sektore, to je, nažalost, u mnogim hotelskim kućama još uvek nedovoljno priznat i uvažen sektor, uglavnom zbog nepoznavanja težine i raznolikosti poslova koje obavljaju zaposleni u Domaćinstvu. Zato je International Housekeepers Week jedan od načina da se istakne ne samo važnost HSK sektora, već i napori koje zaposleni ulažu u profesionalno obavljanje svog posla. To je i prilika da menadžment pokaže svoju zahvalnost ovom sektoru i nagradi osoblje koje to zaslužuje.

Inače, obeležavanje Međunarodne nedelje zaposlenih u Domaćinstvu počelo je da se praktikuje 1981. godine i od tada, već 43 godine hoteli širom sveta – od malih nezavisnih hotela do velikih hotelskih lanaca, od istoka do zapada, nastoje da tokom te sedmice pokažu zahvalnost članovima HSK timova za čuvanje ugleda hotela, hotelskih zvezdica i njegove profitabilnosti.

Svoju zahvalnost menadžment može da iskaže na razne načine, ali je najvažnije da se biranim, iskrenim rečima, pre svega, zahvali članovima HSK timova na njihovom doprinosu kompaniji i da te reči koje će zaposlene učiniti ponosnim, postave na svim društvenim mrežama kako bi bile što vidljivije. A ako budžet to dozvoljava – poželjni su prigodni, simbolični pokloni koji imaju sentimentalnu vrednost.

Obeležavanje ove sedmice prepušteno je uglavnom maštovitosti menadžera Domaćinstva, a zavisi od mogućnosti kompanije. Ipak, evo nekoliko zanimljivih ideja o kojima vredi razmisliti:

  • ORGANIZOVATI takmičenje u čišćenju gostinjskih soba, u nameštanju kreveta ili pravljenja ukrasa od peškira;
  • OSMISLITI nagrade za najbolje zaposlene;
  • ORGANIZOVATI motivacione treninge, “kros” treninge sa drugim sektorima, kao i neki zabavan team building, a
  • Ako budžet to dopušta, pun pogodak bio bi ORGANIZOVANJE zajedničkog ručka (ili večere) za zaposlene u HSK sektoru, na kojem će se dodeliti priznanja i nagrade, uz obavezno prisustvo GM-a i članova menadžmenta.

Nikako ne treba zaboraviti da je posao zaposlenih u Housekeeping-u stresan I, pritom, nedovoljno cenjen. Naporan rad iza kulisa, ako je još i bez pohvale ili priznanja – može ozbiljno demotivisati osoblje. Zato je razumevanje i podrška ovim ljudima više nego dragocena. I nikada nije previše zahvalnosti i otvorenog iskazivanja ponosa njihovim radom kako bi znali da su cenjeni.

Ipak, fokus na zahvalnosti ne treba da bude samo tokom Međunarodne nedelje zaposlenih u Domaćinstvu. To bi trebalo da se praktikuje svakodnevno. Jer, ulaganje u wellbeing zaposlenih u HSK sektoru je, sasvim sigurno, ulaganje i u sadašnjost i u budućnost hotelske kompanije.

Izvor: hotelhousekeeping.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
“Vrata raja” od 160 miliona evra: Počela izgradnja novog luksuznog hotelsko-rezidencijalnog kompleksa u Ulcinju
04. Jul 2024
Karisma Hotels & Resorts i Dobrov & Family Group sa ponosom najavljuju početak...
Hotelijerstvo
JP Skijališta Srbije gradi apart hotel na Zlatiboru
24. Jun 2024
JP Skijališta Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za...
Hotelijerstvo
Luštica ima potencijal da nadmaši elitne turističke destinacije
30. Maj 2024
Crna Gora ima ogroman potencijal, a Luštica je biser koji bi mogao da nadmaši...
Hotelijerstvo
HORES traži smanjenje PDV-a na hranu u hotelima i restoranima
22. Maj 2024
Udru­že­nje ho­te­li­je­ra i re­sto­ra­te­ra...