Schlarafia – domaći proizvođač opreme za spavanje pokreće važnu temu za hotelijere: Higijenski aspekti posteljine

09. Jul 2020
Foto: Schlarafia
Foto: Schlarafia

Kada je reč o dušeku i pratećim elementima kreveta obično se u opisima za kvalitet proizvoda koriste pojmovi koji referišu udobnost ili tehničke karakteristike, a malo njih zapravo ima uvid u to koji su sve kriterijumi koje superiorna oprema za spavanje treba da zadovolji.

Da bismo znali šta sve čini dobru postelju, prvo treba da razumemo dešavanja tokom boravka u njoj. Stoga se kao pouzdani proizvođači krevetnine nameću oni koji dobro poznaju zdravstvene i higijenske aspekte sna, tj. oni koji u svom timu imaju angažovane lekare i biohemičare, kao što je to slučaj sa Schlarafijom.


Schlarafia je razvila MODEL CCC TRIJADE (od reči CORE, COMFORT i COVER), kojim je svaki dušek podelila na tri vodeća segmenta. Uloga svakog sloja je da pojedinačno doprinosi ortopedskim svojstvima, udobnosti i protekciji, ali je receptura osmišljena tako da svaki od ovih članova trijade dopunjuje prednosti drugih slojeva.

U snu se odvija aktivan fiziološki proces tokom kojeg telo spavača odbacuje veliku količinu tečnosti u vidu znoja ili preko disanja, ali i značajni površinski rožnati sloj kože kao i prateće sekrete. U vlažnoj, neventiliranoj postelji stvara se idealna mikroklima za razvoj grinja, a potom i velikog spektra patogenih bakterija i gljivica. Ukoliko je dušek napravljen po recepturi koja remeti strujanje vazduha, sva odbačena tečnost (a godišnje ona iznosi preko 100 l po spavaču) zadržava se u postelji. Slično važi i za jastuke, jorgane i prateći program, od čije ispune zavisi da li će aeracija biti kompromitovana i koliko će se neželjenih čestica zadržavati u njihovoj unutrašnjosti.

Zašto Schlarafijin dušek „diše“? Tajna „3C koncepta“

Schlarafia je razvila MODEL CCC TRIJADE (od reči CORE, COMFORT i COVER), kojim je svaki dušek podelila na tri vodeća segmenta. Uloga svakog sloja je da pojedinačno doprinosi ortopedskim svojstvima, udobnosti i protekciji, ali je receptura osmišljena tako da svaki od ovih članova trijade dopunjuje prednosti drugih slojeva. U samom srcu (CORE) nalazi se patentirano Schlarafia ručno rađeno jezgro koje se, osim što pruža neuporedivo bolju podršku za kičmeni stub i osigurava dugotrajnost tokom niza godina korišćenja, ponaša kao meh za vazduh omogućavajući „disanje“ dušeka kroz centralnu zonu. Udobnost se postiže u COMFORT sloju, sačinjenom od kombinacije vrhunskih pena najvišeg stepena nosivosti i različitih osobenosti po pitanju elastičnosti i mekoće, ali izrađenih u tzv. „open cell“ tehnologiji, koja doprinosi adekvatnoj aeraciji dušeka. Konačno, završni COVER sloj čine skidajuće navlake velike izdržljivosti koje trpe brojne cikluse pranja, a protkane su različitim nitima (kašmir, svila, vuna, tencell) sa izuzetnim menažmentom vlage sa ciljem da odvode tečnost od tela spavača, čineći boravak u postelji prijatnim i u toplim delovima godine.

Preporuke za održavanje visokog nivoa higijene posteljine koje treba da primenjuju hotelijeri i građanstvo

Kako bi san bio neometan, a postelja činila zdravo okruženje, od izuzetne važnosti je da se svi elementi lako održavaju. To se ne odnosi samo na visoku frekvenciju zamene posteljine, već i na pažljiv izbor prilikom nabavke dušeka, naddušeka, jastuka i jorgana. Sav punjeni program treba da bude od materijala koji ne zadržavaju vlagu, a da je zatvoren u visokokvalitetan inlet koji ne propušta čestice prašine i debrisa kože. U tom smislu prednost ima perje i paperje, a u slučaju prisustva alergije na perad klijentu se mogu ponuditi jastuk i jorgan ispunjeni PES vlaknima ili lateksiranim česticama. Dušek je najbolje da ima žičano jezgro u vidu dobro ručno izrađenog ili džepičastog, a da u sastav penastog sloja ulaze sertifikovane pene koje „dišu“. Konačno, dobra navlaka je zaštita i dušeka, ali i tela spavača, pa prilikom opremanja kreveta treba pratiti preporuke iskusnih proizvođača.

U vremenima kada se pitanje higijene diže na najviši stepen, odgovornost za bezbednost klijenata snose svi pružaoci usluga smeštaja i stoga je Schlarafia pouzdan partner i konsultant iz oblasti udobne, zdrave i čiste postelje!

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...