Saveti za hotelijere: Kako izbeći lažne influensere?

11. Jul 2018
Saveti za hotelijere: Kako izbeći lažne influensere?

Ukoliko vodite hotel ili radite u njemu, nema sumnje da vaše mejlove svakodnevno zatrpavaju pozivi "uticajnih osoba" koje traže besplatan boravak u hotelu u zamenu za promociju na njihovim društvenim mrežama. Oni često preteruju u navođenju onoga što su uradili za druge hotele i avanturama koje su iskusili, tvrdeći da već imaju iskustva u radu sa brendovima i da će vaš hotel preporučiti masi svojih sledbenika.

Nemojte odmah da se upecate na ovu ponudu samo zašto što dobro zvuči! Neophodno je prethodno sprovesti istraživanje kako biste se uverili da li je sve ovo što oni govore tačno, i ako jeste, da li bi zajednički rad pozitivno uticao na hotel. Saradnja bi trebalo da bude uzajamno korisna, jer se neretko dešava da hoteli na kraju izvuku deblji kraj. Ne dozvolite da vas prevare praznim obećanjima i naučite kako da identifikujete lažne influensere.

Otkrivamo vam nekoliko koraka koji će vam u tome pomoći:

Prvi e-mail


Pročitajte pažljivo mejl koji su vam poslali. Šta influenser traži od vas? Šta vam obećava u zamenu za ono što traži? Dobra vest je što možete da izrazite novčanom vrednošću ono što influenser zahteva od vas. Na primer, ukoliko on nudi nekoliko postova u zamenu za tri noći u hotelu, a noćenje košta 150 evra, to znači da bi trebalo da vam uzvrati izloženošću koja će vredeti najmanje 450 evra.

Pregledajte njihove kanale

Influenseri će vam, bez sumnje, priložiti svoje linkove ka društvenim mrežama i eventualno ka svom blogu. Obratite pažnju na:

1. Broj njihovih pratilaca

2. Stopu angažovanosti pratilaca (prosečan broj lajkova, komentara ili šerova na postovima u odnosu na ukupan broj sledbenika)

Ako, na primer, imaju 100.000 pratilaca, a njihove objave lajkuje prosečno 80 ljudi, to znači da nemaju toliko uticaja kao što tvrde. To takođe može značiti i da imaju lažne pratioce.

3. Brend

Prilikom zajedničke saradnje, morate da uporedite brend vašeg hotela sa brendom influensera. Da li njegov brend odražava nešto sa čime hotel (ne) želi da bude povezan?

Ko je njihova publika?

Najvažnije je da pratioci uticajne osobe koja vas promoviše odgovaraju ciljnoj grupi hotela. Ukoliko vaš hotel teži poslovnim gostima, a većinska publika vašeg influensera su tinejdžeri, onda on nije pravi izbor za vas.

Da li su ranije sarađivali sa hotelima?

Ovo je veoma važno. Hotelske reference influensera mogu biti odlična preporuka za saradnju sa njima.

Kakve rezultate mogu da vam pruže? 

Iako influenseri možda do sad nisu sarađivali sa hotelima, a imali su uspeha u dosadašnjoj saradnji sa drugima, ne znači da neće biti dobar izbor za vas. Ako imaju svoj sajt ili blog, možete im tražiti da pogledate analitičke izveštaje o posećenosti i o tome kolika je poseta sa društvenih mreža.
 
Ukoliko nemaju armiju sledbenika i niste sigurni koliki bi mogao biti njihov uticaj, ali ipak želite da radite sa njima, možda biste mogli da im ponudite popust za boravak u hotelu u zamenu za nekoliko postova. Na ovaj način moći ćete da testirate kako se kotiraju njihove objave, i čak ako se ispostavi da nemaju efekta, vi ste u svakom slučaju od njih dobili neki novac, a sada imate i dodatne fotografije koje možete koristiti.

Da rezimiramo...

Samo zato što "influenser" ima mnogo sledbenika na društvenim mrežama i tvrdi da njegove objave ostvaruju impresivne rezultate, ne znači da je to istina. Neretko se dešava da im je cilj da iskoriste hotel za besplatni boravak, iako su svesni da ne mogu ponuditi adekvatnu vrednost zauzvrat. Obavezno proverite sve potencijalne influensere i odlučite se isključivo za one od kojih biste sigurno mogli da imate koristi.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...