Rusi grade luksuzni hotel u svemiru

25. Decembar 2017
Rusi grade luksuzni hotel u svemiru

Za nekoliko godina, svemirski turistički agenti će moći da ponude orbitalne avanture sa pet zvezdica, zahvaljujući ruskoj svemirskoj agenciji Roskosmos, koja je ovog meseca počela da razmatra poslovni plan za luksuzni hotel na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), piše portal "Popularna mehanika".

Ta ponuda će uključiti luksuzni orbitalni apartman "parkiran" na Međunarodnoj svemirskoj stanici, sa privatnim kabinama sa velikim prozorima, objektima za ličnu higijenu, opremom za vežbanje i bežičnim internetom. Svemirski turisti će imati prilike i da izađu u svemirsku šetnju u pratnji profesionalnog kosmonauta.

Luksuzni turistički modul

Čitav put, koje će trajati jednu do dve nedelje, koštaće 40 miliona dolara po osobi, a odlazak u svemirsku šetnju i produženi boravak na mesec dana dodatnih 20 miliona. To je suština velikog ruskog plana za ulazak u biznis sa svemirskim turizmom.

Prema detaljnom predlogu Roskosmosa, u čiji je uvid imala "Popularna mehanika", modul dug 15,5 metara i težak 20 tona obezbediće 92 kubna metra prostora pod pritiskom. U njega će stati četiri odeljka za spavanje, veličine po dva kubna metra i dve medicinske i higijenske stanice iste veličine. Svaka privatna soba imaće brodski prozor prečnika 228 milimetara, dok će salon modula imati veliki prozor od 426 milimetara.

Spoljna struktura turističkog modula izgleda poput naučnog modula NEM-1, koji Rusi trenutno prave za ISS. Drugi modul NEM je bio u planu, ali je ruska vlada finansirala samo jedan koji će primarno služiti kao naučna laboratorija i stanica za snabdevanje energijom ISS.

Orbitalni taksi


Sada se, međutim, pojavio i glavni ruski svemirski ugovarač za ISS, "RKK Energija", koja je iznela plan da finansira drugi NEM modul mešavinom privatnih i društvenih investicija. Kako bi nešto i zaradili od toga, NEM-2 će biti prilagođen posetiocima. Međutim, poslednjih godina su turistički letovi u zastoju jer su ruski partneri na ISS rezervisali sva dostupna mesta na letelici "Sojuz", koja je trenutno jedini način da se dođe do orbitalne stanice nakon penzionisanja Spejs šatla 2011.

"Sojuz" će ponovo biti dostupan za nekoliko godina, jer su privatni ugovarači američke svemirske agencija NASA, poput firme "SpejsX", zacrtali da uvedu orbitalne taksije na svoju ruku. Procenjuje se da će ruski turistički modul koštati između 16,4-26,3 milijarde rublji (279-446 miliona dolara).

Kako bi što pre sakupila ovaj novac, "RKK Energija" planira da preveze dvoje turista na svakom "Sojuzovom" letu u pratnji jednog profesionalnog astronauta. Sa četiri dostupna leta godišnje biće moguće preneti do šest turista na kratku posetu Stanici, zadržavajući istovremeno profesionalne kosmonaute u orbiti tokom godišnjih smena. "RKK Energija" se nada da će na taj način obezbediti sredstva za modul za oko sedam godina.
Plan zasnovan na povećanju broja milionera u svetu

Ovaj plan se zasniva na rastućem broju multimilionera širom sveta. Prema nekim procenama, do 2012. će biti više od 43.000 ljudi u svetu čije će lično bogatstvo premašiti 30 miliona dolara. To znači da, ako samo 36 tih pojedinaca – odnosno 0,33% od ukupnog broja - izaberu boravak u svemirskom hotelu, modul će zarađivati.

Autori predloga priznaju da u čitavoj priči postoji nekoliko ozbiljnih problema. Glavni je tehnička složenost izgradnje novog modula; čak i uz korišćenje postojećih nacrta i postojanja dostupnih rezervnih delova od državnog modula. "RKK Energija" procenjuje da će biti potrebno bar pet godina da se napravi turistički modul, što znači da će, ako radovi počnu odmah, objekat biti gotov 2022. godine ili kasnije.

Izvor: Srbija danas

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Postanite „Bath boss“, kupajte se u luksuznim hotelima i zaradite 5.000 dolara!
13. Oktobar 2021
Ako više volite da se opuštate u kupatilu u hotelskoj sobi, umesto da radite od 9...
Hotelijerstvo
Najluksuzniji hotel Saudijske Arabije pred otvaranjem
13. Oktobar 2021
Nakon debitovanja sa svojim prvim odmaralištem na Bliskom Istoku, Raffles predstavlja...
Hotelijerstvo
Hotel Madame Reve - najnovije čudo Pariza
13. Oktobar 2021
Pariz je sinonim za sve stvari koje su povezane sa luksuzom, a raskošni Hotel Madame...
Hotelijerstvo
The Seeds - inovativni retro smeštaj u šumama Đijanšija u Kini: savršeno mesto za opuštanje
13. Oktobar 2021
 Svi smo umorni od sedenja ispred ekrana naših računara, dok maštamo u begu...