Polovina svih hotelskih rezervacija u Evropi izvrši se preko interneta!

16. Oktobar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Skoro 50% svih hotelskih rezervacija u Evropi izvrši se preko onlajn kanala - pokazuje najnovija infografika "Online Travel Trends in Europe", realizovana od strane "eRevMax".

Evropa, kao jedno od najrazvijenijih svetskih tržišta, ima tri velike OTA (Online Travel Agents) kompanije, koje dominiraju na online tržištu - "Priceline", "Expedia" i "HRS", koje zajedno poseduju 90% online turističkog prostora u regionu, uključujući Booking.com (kao podružnicu kompanije "Priceline") koji sam drži 60% tog prostora. Kao što je već rečeno, polovina rezervacija izvrši se "online", a jedna od pet hotelskih rezervacija dolazi upravo preko OTA kompanija.

Na evropskom hotelskom tržištu značajan udeo imaju mali hoteli i hoteli srednje veličine. Važan aspekt studije obraća pažnju i na činjenicu da 51% hotela i dalje rezervacijama upravlja ručno, te da je čak 46% hotela nesvesno važnosti "metasearch" integracija.

Zanimljivo je da 90% evropskih "leisure" turista poseduje "pametni telefon", te da je 20% onlajn rezervacija i 1/3 OTA rezervacija izvršeno upravo preko mobilnih telefona.

Infografika takođe ističe da mlađi putnici obično imaju više samopouzdanja prilikom korišćenja novih tehnologija u poređenju sa starijim putnicima. Sudeći po ovom istraživanju, Evropljani poseduju minimum tri uređaja koja su konektovana na internet. Tehnološki vešti, 45% evropskih putnika koristi sajtove za meta-pretragu kako bi upoređivali cene, a 43% čita komentare pre donošenja odluke o rezervaciji.

Ovo istraživanje pokazuje i da je 8 od 10 ljudi išlo na odmor u 2015. godini; 50% turističkih aktivnosti odvijalo se tokom letnjih odmora i prosečna potrošnja na putovanju iznosila je 904 evra.

Što se hotelskog bukinga tiče, u proseku su vršene rezervacije 38 dana pre putovanja, dok je 28% hotelskih rezervacija izvršeno istog dana.

Ikonografika je pokazala i da čak 73% putnika preferira kraća putovanja, u trajanju od jednog do tri dana.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...