Podgorica dobila prvi "zeleni" hotel

29. Januar 2019
Podgorica dobila prvi 'zeleni' hotel

U okviru Programa podsticajnih mera u oblasti turizma za 2018/2019. godinu, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, hotel Fobra dobitnik je Ekološke oznake Evropske unije – EU Ecolabel, kao prvi smeštajni objekat u glavnom gradu Crne Gore koji je dobio ovo značajno priznanje za održivo poslovanje.

Unapređenje broja sertifikovanih smeštajnih jedinica važno je za pozicioniranje na emitivnim tržištima zapadne i severne Evrope, kao i udaljenih destinacija, budući da turisti koji dolaze iz ovih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smeštaju.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma obezbeđuju finansijska sredstva za uvođenje ekoloških sertifikata sertifikata “ISO 9001”, “Travellife” i “EU Ecolabel” u partnerstvu sa UNDP Kancelarijom za održvi razvoj u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma i Evropskom bankom za obnovu i razvoj koji pružaju tehničku podršku s ciljem ispunjavanja potrebnih kriterijuma za sertifikaciju.

Tokom poslednje dve godine, 20 hotela i apartmana na crnogorskoj obali dobilo je sertifikate održivosti, na taj način pokazavši spremnost da afirmišu koncept zelene turističke ponude uz poštovanje principa racionalnog korišćenja resursa.

Sertifikovani hoteli prepoznati su po ekonomičnom poslovanju što ih čini značajnim partnerima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih primena. Sertifikat održivosti je potvrda da hoteli štede energiju i vodu, koriste manje štetna hemijska sredstva, rade na promociji održivog saobraćaja i na redukciji otpada. Zaposleni u ovim objektima intenzivno sarađuju sa gostima na planu razvoja ekološke svesti.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...