Planuo smeštaj u beogradskim hotelima

18. Decembar 2015
Planuo smeštaj u beogradskim hotelima

Beograd je, prema podacima sa najpoznatijeg sajta za rezervacije smeštaja – "booking com", čak dve nedelje pre dočeka 2016. gotovo "rasprodat". Od ukupnog broja smeštajnih jedinica koje su registrovane na ovom sajtu, a tu osim hotela i hostela, spadaju i registrovani privatni apartmani, popunjeno je gotovo 90%. U poređenju sa ostalim evropskim destinacijama Beograd se nalazi u samom vrhu popularnih gradova u kojima će turisti iz drugih zemalja dočekati 1. januar 2016. godine.

Prema istom izvoru, smeštajni kapaciteti su u istom periodu u Berlinu, na primer, popunjeni 92%, Beču 97%, Rimu 79%, Londonu 77%, a Parizu 71% ukupnih smeštajnih jedinica koje se trenutno nude na ovom sajtu za rezervacije. Najpopularnije destinacije su i dalje u vreme novogodišnjih praznika Budimpešta, Prag ili Beč koje, prema ovim podacima i ove godine imaju očekivani broj gostiju. Sa druge strane, poslednji teroristički napadi u Parizu, ipak su uticali na turiste iz celog sveta zbog čega je, prema nekim nezvaničnim podacima, broj turističkih aranžmana prepolovljen. Za očekivati je pošto se svaka nestabilna situacija u jednoj zemlji najpre oseti u turizmu.

Domaći hotelijeri u Srbiji kažu da je situacija kod nas zadovoljavajuća, kao i da je sve veći broj stranih gostiju u vreme praznika trend koji se ponavlja poslednjih nekoliko godina. Očekivano je, dodaju, da se situacija popravlja, jer Beograd je sve popularnija destinacija koja pruža mnogo toga, a što je najvažnije, po cenama koje su vrlo pristupačne za evropski standard.

I zvanična statistika kaže da je u prvih deset meseci ove godine broj stranih turista povećan za 11% u odnosu na prethodnu godinu. Kako kažu u Turističkoj organizaciji Srbije, ukoliko se ovaj trend nastavi očekuju da će do kraja godine i za novogodišnje praznike biti povećan broj gostiju.

– U decembru prošle godine u celoj Srbiji boravilo je oko 77.000 stranih turista, a u januaru oko 55.000 njih, što je u odnosu na isti period 2014. povećanje od 11%, kažu u TOS-u.

Nadaju se da će Beograd i ove godine opravdati epitet prestonice dobre zabave kako glavni grad već nekoliko godina nazivaju u stranim medijima. Specifična atmosfera, bogat program tokom praznika i pristupačne cene razlozi su koje navode i domaći hotelijeri na pitanje zašto je Beograd sve privlačniji stranim turistima.

I hotel "Park" je gotovo popunjen za novogodišnje praznike, a prema rečima direktora Srbislava Novakova, njihovi gosti i ove godine stižu uglavnom iz Bugarske.

– Imamo saradnju sa agencijama koje organizuju ovakve mini ekskurzije. Nije to samo doček nego i obilazak grada i drugi sadržaji, dok 31. decembar naši gosti obavezno provode u hotelu, na dočeku koji se kod nas organizuje, kaže Novakov i napominje da je to ozbiljnija klijentela koju u Beograd privlači naša muzika (narodna), slična hrana i cene koje su njima pristupačne.

U glavnom gradu je poslednjih godina sve više manjih hotela koji pružaju vrlo komforan odmor i boravak po cenama koje su čak i do 20 odsto niže u odnosu na evropske prestonice.

– Gosti se vraćaju i to je vrlo važno. Iako se često pominje da nam sve više njih stiže iz regiona, kod nas nema pravila. Ima ih iz celog sveta i dok jedne godine bude najviše gostiju iz Hrvatske ili Slovenije, već sledeće je najviše Italijana, pa Bugara i Turaka. Najvažnije je da su svi oni zadovoljni i da Beograd konačno postaje omiljena destinacija, ne samo tokom novogodišnjih praznika, nego i većeg dela godine - kaže Jovana Živanić, menadžer Balkan hotela Garni koji je takođe već popunjen.

Ispred Moskve, Praga i Rima

Ne čudi onda što je jedan od najpoznatijih turističkih pretraživača Trivago koji se bavi upoređivanjem isključivo hotela (oko 800.000 iz celog sveta i to sa 250 sajtova za rezervacije) krajem leta u jednoj od top-listi 25 svetskih zabavnih i finansijskih pristupačnih destinacija na prvo mesto stavio upravo naš glavni grad. Lista se, inače, formira tako što se kombinuje mišljenje posetilaca sajta sa prosečnim cenama hotela i najtraženijim destinacijama na njihovim veb stranicama. U konkurenciji su bili samo gradovi s najmanje 50 hotela i sa najmanje 150 komentara po hotelu. Na ovoj listi grad koji se najviše isplati posetiti je Beograd, a slede Sankt Peterburg, Moskva, Santjago, Istanbul, Buenos Ajres, Bangkok, Meksiko Siti, Prag i Rim.

Ovde još može da se "zapali"

Jedan od razloga ili pogodnosti koje koriste strani gosti u Srbiji je i to što je i dalje u većini restorana i kafića dozvoljeno pušenje, što je retkost u zapadnom svetu. Iako postoje i zakonske zabrane većina ugostitelja je u svojim objektima izdvojila delove za pušače što onima koji uživaju u duvanu mnogo znači.

Ko smeta hotelima?

Većina hotelijera kaže da imaju veliki problem sa vlasnicima apartmana koji nisu registrovani na sajtovima za rezervacije smeštaja ili imaju jedan apartman registrovan, a druge nude na crno. Kako kažu to značajno spušta cene smeštaja i trebalo bi da se nadležni pozabave ovim problemom, kako turisti ne bi imali loša iskustva, a to posle išlo na račun svih koji nude smeštaj.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
MK Group: Investicioni ciklus od 5 miliona evra u Istri
21. Oktobar 2019
Kompanija MK Group je, od 2017. godine, vlasnik Skipper Resort-a u Savudriji u Istri, koji se...
Hotelijerstvo
Hotelska kompanija Karisma će do 2021. eliminisati plastiku za jednokratnu upotrebu
18. Oktobar 2019
Hotelska grupacija Karisma Hotels & Resorts svojim programom Passion for sustaninability...
Hotelijerstvo
U Topoli niče hotel sa pet zvezdica
18. Oktobar 2019
Ruski investitor koji je 2014. godine otkupio vinariju "PIK Oplenac", trenutno u...
Hotelijerstvo
HORES postao član Evropskog udruženja hotela, restorana i kafića
17. Oktobar 2019
Evropsko udruženje hotela, restorana i kafića HOTREC, tokom 79. Generalne skupštine u...