Planuo smeštaj u beogradskim hotelima

18. Decembar 2015
Planuo smeštaj u beogradskim hotelima

Beograd je, prema podacima sa najpoznatijeg sajta za rezervacije smeštaja – "booking com", čak dve nedelje pre dočeka 2016. gotovo "rasprodat". Od ukupnog broja smeštajnih jedinica koje su registrovane na ovom sajtu, a tu osim hotela i hostela, spadaju i registrovani privatni apartmani, popunjeno je gotovo 90%. U poređenju sa ostalim evropskim destinacijama Beograd se nalazi u samom vrhu popularnih gradova u kojima će turisti iz drugih zemalja dočekati 1. januar 2016. godine.

Prema istom izvoru, smeštajni kapaciteti su u istom periodu u Berlinu, na primer, popunjeni 92%, Beču 97%, Rimu 79%, Londonu 77%, a Parizu 71% ukupnih smeštajnih jedinica koje se trenutno nude na ovom sajtu za rezervacije. Najpopularnije destinacije su i dalje u vreme novogodišnjih praznika Budimpešta, Prag ili Beč koje, prema ovim podacima i ove godine imaju očekivani broj gostiju. Sa druge strane, poslednji teroristički napadi u Parizu, ipak su uticali na turiste iz celog sveta zbog čega je, prema nekim nezvaničnim podacima, broj turističkih aranžmana prepolovljen. Za očekivati je pošto se svaka nestabilna situacija u jednoj zemlji najpre oseti u turizmu.

Domaći hotelijeri u Srbiji kažu da je situacija kod nas zadovoljavajuća, kao i da je sve veći broj stranih gostiju u vreme praznika trend koji se ponavlja poslednjih nekoliko godina. Očekivano je, dodaju, da se situacija popravlja, jer Beograd je sve popularnija destinacija koja pruža mnogo toga, a što je najvažnije, po cenama koje su vrlo pristupačne za evropski standard.

I zvanična statistika kaže da je u prvih deset meseci ove godine broj stranih turista povećan za 11% u odnosu na prethodnu godinu. Kako kažu u Turističkoj organizaciji Srbije, ukoliko se ovaj trend nastavi očekuju da će do kraja godine i za novogodišnje praznike biti povećan broj gostiju.

– U decembru prošle godine u celoj Srbiji boravilo je oko 77.000 stranih turista, a u januaru oko 55.000 njih, što je u odnosu na isti period 2014. povećanje od 11%, kažu u TOS-u.

Nadaju se da će Beograd i ove godine opravdati epitet prestonice dobre zabave kako glavni grad već nekoliko godina nazivaju u stranim medijima. Specifična atmosfera, bogat program tokom praznika i pristupačne cene razlozi su koje navode i domaći hotelijeri na pitanje zašto je Beograd sve privlačniji stranim turistima.

I hotel "Park" je gotovo popunjen za novogodišnje praznike, a prema rečima direktora Srbislava Novakova, njihovi gosti i ove godine stižu uglavnom iz Bugarske.

– Imamo saradnju sa agencijama koje organizuju ovakve mini ekskurzije. Nije to samo doček nego i obilazak grada i drugi sadržaji, dok 31. decembar naši gosti obavezno provode u hotelu, na dočeku koji se kod nas organizuje, kaže Novakov i napominje da je to ozbiljnija klijentela koju u Beograd privlači naša muzika (narodna), slična hrana i cene koje su njima pristupačne.

U glavnom gradu je poslednjih godina sve više manjih hotela koji pružaju vrlo komforan odmor i boravak po cenama koje su čak i do 20 odsto niže u odnosu na evropske prestonice.

– Gosti se vraćaju i to je vrlo važno. Iako se često pominje da nam sve više njih stiže iz regiona, kod nas nema pravila. Ima ih iz celog sveta i dok jedne godine bude najviše gostiju iz Hrvatske ili Slovenije, već sledeće je najviše Italijana, pa Bugara i Turaka. Najvažnije je da su svi oni zadovoljni i da Beograd konačno postaje omiljena destinacija, ne samo tokom novogodišnjih praznika, nego i većeg dela godine - kaže Jovana Živanić, menadžer Balkan hotela Garni koji je takođe već popunjen.

Ispred Moskve, Praga i Rima

Ne čudi onda što je jedan od najpoznatijih turističkih pretraživača Trivago koji se bavi upoređivanjem isključivo hotela (oko 800.000 iz celog sveta i to sa 250 sajtova za rezervacije) krajem leta u jednoj od top-listi 25 svetskih zabavnih i finansijskih pristupačnih destinacija na prvo mesto stavio upravo naš glavni grad. Lista se, inače, formira tako što se kombinuje mišljenje posetilaca sajta sa prosečnim cenama hotela i najtraženijim destinacijama na njihovim veb stranicama. U konkurenciji su bili samo gradovi s najmanje 50 hotela i sa najmanje 150 komentara po hotelu. Na ovoj listi grad koji se najviše isplati posetiti je Beograd, a slede Sankt Peterburg, Moskva, Santjago, Istanbul, Buenos Ajres, Bangkok, Meksiko Siti, Prag i Rim.

Ovde još može da se "zapali"

Jedan od razloga ili pogodnosti koje koriste strani gosti u Srbiji je i to što je i dalje u većini restorana i kafića dozvoljeno pušenje, što je retkost u zapadnom svetu. Iako postoje i zakonske zabrane većina ugostitelja je u svojim objektima izdvojila delove za pušače što onima koji uživaju u duvanu mnogo znači.

Ko smeta hotelima?

Većina hotelijera kaže da imaju veliki problem sa vlasnicima apartmana koji nisu registrovani na sajtovima za rezervacije smeštaja ili imaju jedan apartman registrovan, a druge nude na crno. Kako kažu to značajno spušta cene smeštaja i trebalo bi da se nadležni pozabave ovim problemom, kako turisti ne bi imali loša iskustva, a to posle išlo na račun svih koji nude smeštaj.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Hotel Industrial 1853 u kompleksu nekadašnje Zastave - Spoj industrijskog nasleđa i savremenog luksuza
19. Februar 2020
Luksuzni hotel Industrial 1853 više od godinu dana krasi grad na Lepenici. Već sam...
Hotelijerstvo
Pogledajte kako će izgledati luksuzni hotel na Jahorini (VIDEO)
18. Februar 2020
Firma Galens invest zatražila je od Opštine Pale izmenu regulacionog plana (RP) za...
Hotelijerstvo
Dostojne Oskara - Najlepše hotelske bioskopske sale
13. Februar 2020
Nekad su hoteli pridobijali naklonost svojih gostiju dobrom, obimnom ponudom televizijskih...
Hotelijerstvo
Airbnb obustavlja rezervacije za Peking
11. Februar 2020
Airbnb Inc. objavio je da će obustaviti rezervacije smeštaja u Pekingu do 29. februara....