Ovako posluju društveno odgovorni beogradski hoteli!

13. Maj 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Privredna komora Beograda je u četvrtak, 12. maja 2016. godine, bila domaćin tematskog skupa “Društveno odgovorno poslovanje hotela u Beogradu“, u cilju promocije društveno odgovornog poslovanja i podsticanja praktične primene prepoznatljive na tržištu.

Svoju društveno odgovornu praksu predstavili su čuveni beogradski hoteli "Courtyard Marriott", "Crowne Plaza", "Hayatt Regency", "Square Nine", "Radisson Blu Old Mill", "Holiday Inn" i "IN Hotel", kojima su po završetku skupa uručene zahvalnice za odgovorno ponašanje.

Konferenciji su prisustvovali i izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, Nada Zec – načelnik za turizam i ugostiteljstvo sekretarijata za privredu i prof. dr Radmila Živković, koordinator Master akademskih studija Univerziteta Singidunum (Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment), dok je moderator skupa bila Sanja Jakovljević iz Udruženja trgovine, turizma i usluga PKB.

Izvršni direktor Privredne komore Beograda istakao je u uvodnom izlaganju da su hotelski lanci lideri koncipiranja društveno odgovornog poslovanja hotela u svetu.

- Društveno odgovorno poslovanje je zapravo način na koji određeno preduzeće posluje i utiče na društvo, afirmišući svoje principe i vrednosti, kako svojim internim metodama, tako i kada je u pitanju odnos kompanije prema drugima u društvu. Upravo tako se ponašaju i društveno odgovorni hoteli – istakao je Krstić.

Miodrag Popović i Nada Zec objasnili su da se društveno odgovornim ponašanjem pomaže stabilnosti zajednice, ne samo time što se zapošljava osoblje, nego i tako što se rešavaju brojni problemi okruženja, same sredine, kroz aktivnosti, sponzorstva i razne donacije.

Donacije hotela "Marriott"

Nada Zdravković iz hotela "Courtyard Marriott" predstavila je programe "Spirit to Serve” i "Spirit to Preserve” koji se odnose na zajednicu i okruženje u kom "Marrott" hoteli posluju.

Što se prvog programa tiče, organizovali su donaciju za decu iz Centra za integraciju mladih. Njima su odneli kolače i zajedno su proveli praznike. Iz razgovora sa vaspitačima, a i sa decom, saznali su šta im je sve potrebno, pa su prilikom druge posete donirali četiri kese sa hemikalijama za čišćenje i drugim priborima za ličnu higijenu. Osim ove akcije, 8. marta delili su poklone i zahvalnice damama iz njihovog hotela, imali su priliku da trče poznatu "Trku zadovoljstva”, a u toku je i akcija pod nazivom "You Eat, We Give” koju sprovode zajedno sa SOS selima Srbije.

- To je akcija u kojoj smo odlučili da jedna stavka sa našeg jelovnika (konkretno, burger) bude jelo za donaciju. Cenu tog jela povećali smo za 1 evro, i svako ko ga kupi, automatski donira novac SOS selima Srbije – detaljnije je objasnila Nada.

Drugi program, "Spirit to Preserve”, je program na kom konstantno rade. Ove godine obeležili su takozvani "Earth Hour" – Sat za našu planetu gde je organizovano gašenje svetla u hotelu. Time se nije ugrozila sigurnost gostiju i zaposlenih, ali je taj gest skrenuo pažnju na uštedu energije, grejanja i vode. Služeni su i zeleni kokteli koji su pravljeni bez struje, samo sa šejkerima.

IHG Trka oko sveta i "Hyatt Thrive"

Predstavnica hotela "Crowne Plaza", Renata Matotek-Ivušić, objasnila je da sam hotel, kao deo "InterContinental" hotelske grupacije, ima obavezu da podržava IHG fondaciju koja je vrlo angažovana u društveno odgovornom poslovanju i koja se sastoji od četiri segmenta: razvoja hotelskih veština (potpisuju ugovore sa više obrazovnih ustanova, među kojima je i saradnja sa Univerzitetom Singidunumom), zaštite životne sredine, pomoći područjima pogođenim prirodnim nepogodama i pomoći lokalnim zajednicama. Svake godine organizuju i trku oko sveta, pod nazivom “Race Around the World” i novac od ovih aktivnosti donira se u dobrotvorne svrhe.

Kada je reč o društveno odgovornom poslovanju hotela "Hayatt Regency", prema rečima Nede Savičević, predstavnice ovog hotela, ono postoji koliko i sama kompanija.

Sam program "Hyatt Thrive" pokrenut je 1996. godine i sprovodi se na nivou čitave korporacije. Zasniva se na četiri stuba: zaštiti životne sredine, obrazovanju i razvoju karijere (svojim zaposlenima nude kurseve stranih jezika), ekonomskom razvoju i investiranju u zdravlje i dobrobit (2x nedeljno organizuju kondicione treninge, fudbalski turnir pod nazivom "Salija Zećirović”). Pored svega navedenog, grade i karijere mladih, pridaju značaj eko svesti, pružaju benefit za zaposlene i učestvuju u mnogim donacijama (prošle godine pomogli su Udruženju "Beli štap" da kupe psa vodiča).

- Tokom rada, mi se svakodnevno rukovodimo našom idejom vodiljom koja kaže da "brigom o ljudima podstičemo ono najbolje u njima” - rekla je Neda.

Saradnja sa UNICEF-om i "Green Key"

Nikola Milović iz hotela "Square Nine" skrenuo je pažnju da je ovaj hotel znatno manji od ostalih, ali da to nije umanjilo njihovu želju da učestvuju u celoj ovoj priči. Zaposleni u hotelu "Square Nine" imali su priliku da učestvuju u raznim humanitarnim akcijama, u regionalnoj Dečijoj filharmoniji i mnogim drugim sportskim aktivnostima, a pored svega toga, uspostavili su saradnju sa UNICEF-om, na koju su izuzetno ponosni.

Predstavnik hotela "Radisson Blu Old Mill” Milan Nikolić objasnio je da su njihovi osnovni postulati pružanje pomoći drugim kolegama i okolini, kao i zaštita životne sredine. Sve akcije i ideje u hotelu i izvan njega, sprovode se putem njihovog "Responsible Business komiteta" i "Responsible Business koordinatora". Takođe je objasnio da se njihov korporativni način odgovornog poslovanja sastoji od tri stuba, a to su Think Planet (smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu), Think People (odnosi se na goste i zaposlene u hotelu, zdravlje i bezbednost u radu, intelektualni razvoj, veštine) i Think Together (poštovanje etičkih i socijalnih normi u kompaniji i zajednici u kojoj posluju). Prošle godine dobili su "Green Key" sertifikat, i u tom trenutku bili su prvi beogradski hotel sa ovom sertifikacijom, a početkom ove godine su potpisalii i ugovor za kampanju “Čisto lice Srbije”.

- Jako sam radosna što sam u klubu istomišljenika – rekla je na početku svog izlaganja Lidija Marinković, predstavnica IN Hotela, koji takođe poseduje "Green Key" sertifikat. Ona je u kratkim crtama dodala da je hotel imao prilike da organizuje programe sponzorstva i doniranja, i da su isto tako učestvovali u mnogim dobrotvornim akcijama i pružali pomoć ugroženima kad god im se za to pružila prilika.

Piše: Ivana Stojanović

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...