Ovako posluju društveno odgovorni beogradski hoteli!

13. Maj 2016
Ovako posluju društveno odgovorni beogradski hoteli!

Privredna komora Beograda je u četvrtak, 12. maja 2016. godine, bila domaćin tematskog skupa “Društveno odgovorno poslovanje hotela u Beogradu“, u cilju promocije društveno odgovornog poslovanja i podsticanja praktične primene prepoznatljive na tržištu.

Svoju društveno odgovornu praksu predstavili su čuveni beogradski hoteli "Courtyard Marriott", "Crowne Plaza", "Hayatt Regency", "Square Nine", "Radisson Blu Old Mill", "Holiday Inn" i "IN Hotel", kojima su po završetku skupa uručene zahvalnice za odgovorno ponašanje.

Konferenciji su prisustvovali i izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, Nada Zec – načelnik za turizam i ugostiteljstvo sekretarijata za privredu i prof. dr Radmila Živković, koordinator Master akademskih studija Univerziteta Singidunum (Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment), dok je moderator skupa bila Sanja Jakovljević iz Udruženja trgovine, turizma i usluga PKB.

Izvršni direktor Privredne komore Beograda istakao je u uvodnom izlaganju da su hotelski lanci lideri koncipiranja društveno odgovornog poslovanja hotela u svetu.

- Društveno odgovorno poslovanje je zapravo način na koji određeno preduzeće posluje i utiče na društvo, afirmišući svoje principe i vrednosti, kako svojim internim metodama, tako i kada je u pitanju odnos kompanije prema drugima u društvu. Upravo tako se ponašaju i društveno odgovorni hoteli – istakao je Krstić.

Miodrag Popović i Nada Zec objasnili su da se društveno odgovornim ponašanjem pomaže stabilnosti zajednice, ne samo time što se zapošljava osoblje, nego i tako što se rešavaju brojni problemi okruženja, same sredine, kroz aktivnosti, sponzorstva i razne donacije.

Donacije hotela "Marriott"

Nada Zdravković iz hotela "Courtyard Marriott" predstavila je programe "Spirit to Serve” i "Spirit to Preserve” koji se odnose na zajednicu i okruženje u kom "Marrott" hoteli posluju.

Što se prvog programa tiče, organizovali su donaciju za decu iz Centra za integraciju mladih. Njima su odneli kolače i zajedno su proveli praznike. Iz razgovora sa vaspitačima, a i sa decom, saznali su šta im je sve potrebno, pa su prilikom druge posete donirali četiri kese sa hemikalijama za čišćenje i drugim priborima za ličnu higijenu. Osim ove akcije, 8. marta delili su poklone i zahvalnice damama iz njihovog hotela, imali su priliku da trče poznatu "Trku zadovoljstva”, a u toku je i akcija pod nazivom "You Eat, We Give” koju sprovode zajedno sa SOS selima Srbije.

- To je akcija u kojoj smo odlučili da jedna stavka sa našeg jelovnika (konkretno, burger) bude jelo za donaciju. Cenu tog jela povećali smo za 1 evro, i svako ko ga kupi, automatski donira novac SOS selima Srbije – detaljnije je objasnila Nada.

Drugi program, "Spirit to Preserve”, je program na kom konstantno rade. Ove godine obeležili su takozvani "Earth Hour" – Sat za našu planetu gde je organizovano gašenje svetla u hotelu. Time se nije ugrozila sigurnost gostiju i zaposlenih, ali je taj gest skrenuo pažnju na uštedu energije, grejanja i vode. Služeni su i zeleni kokteli koji su pravljeni bez struje, samo sa šejkerima.

IHG Trka oko sveta i "Hyatt Thrive"

Predstavnica hotela "Crowne Plaza", Renata Matotek-Ivušić, objasnila je da sam hotel, kao deo "InterContinental" hotelske grupacije, ima obavezu da podržava IHG fondaciju koja je vrlo angažovana u društveno odgovornom poslovanju i koja se sastoji od četiri segmenta: razvoja hotelskih veština (potpisuju ugovore sa više obrazovnih ustanova, među kojima je i saradnja sa Univerzitetom Singidunumom), zaštite životne sredine, pomoći područjima pogođenim prirodnim nepogodama i pomoći lokalnim zajednicama. Svake godine organizuju i trku oko sveta, pod nazivom “Race Around the World” i novac od ovih aktivnosti donira se u dobrotvorne svrhe.

Kada je reč o društveno odgovornom poslovanju hotela "Hayatt Regency", prema rečima Nede Savičević, predstavnice ovog hotela, ono postoji koliko i sama kompanija.

Sam program "Hyatt Thrive" pokrenut je 1996. godine i sprovodi se na nivou čitave korporacije. Zasniva se na četiri stuba: zaštiti životne sredine, obrazovanju i razvoju karijere (svojim zaposlenima nude kurseve stranih jezika), ekonomskom razvoju i investiranju u zdravlje i dobrobit (2x nedeljno organizuju kondicione treninge, fudbalski turnir pod nazivom "Salija Zećirović”). Pored svega navedenog, grade i karijere mladih, pridaju značaj eko svesti, pružaju benefit za zaposlene i učestvuju u mnogim donacijama (prošle godine pomogli su Udruženju "Beli štap" da kupe psa vodiča).

- Tokom rada, mi se svakodnevno rukovodimo našom idejom vodiljom koja kaže da "brigom o ljudima podstičemo ono najbolje u njima” - rekla je Neda.

Saradnja sa UNICEF-om i "Green Key"

Nikola Milović iz hotela "Square Nine" skrenuo je pažnju da je ovaj hotel znatno manji od ostalih, ali da to nije umanjilo njihovu želju da učestvuju u celoj ovoj priči. Zaposleni u hotelu "Square Nine" imali su priliku da učestvuju u raznim humanitarnim akcijama, u regionalnoj Dečijoj filharmoniji i mnogim drugim sportskim aktivnostima, a pored svega toga, uspostavili su saradnju sa UNICEF-om, na koju su izuzetno ponosni.

Predstavnik hotela "Radisson Blu Old Mill” Milan Nikolić objasnio je da su njihovi osnovni postulati pružanje pomoći drugim kolegama i okolini, kao i zaštita životne sredine. Sve akcije i ideje u hotelu i izvan njega, sprovode se putem njihovog "Responsible Business komiteta" i "Responsible Business koordinatora". Takođe je objasnio da se njihov korporativni način odgovornog poslovanja sastoji od tri stuba, a to su Think Planet (smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu), Think People (odnosi se na goste i zaposlene u hotelu, zdravlje i bezbednost u radu, intelektualni razvoj, veštine) i Think Together (poštovanje etičkih i socijalnih normi u kompaniji i zajednici u kojoj posluju). Prošle godine dobili su "Green Key" sertifikat, i u tom trenutku bili su prvi beogradski hotel sa ovom sertifikacijom, a početkom ove godine su potpisalii i ugovor za kampanju “Čisto lice Srbije”.

- Jako sam radosna što sam u klubu istomišljenika – rekla je na početku svog izlaganja Lidija Marinković, predstavnica IN Hotela, koji takođe poseduje "Green Key" sertifikat. Ona je u kratkim crtama dodala da je hotel imao prilike da organizuje programe sponzorstva i doniranja, i da su isto tako učestvovali u mnogim dobrotvornim akcijama i pružali pomoć ugroženima kad god im se za to pružila prilika.

Piše: Ivana Stojanović

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
MK Group domaćin naše košarkaške reprezentacije na Kopaoniku
19. Jul 2019
Kompanija MK Group je već tradicionalno, šestu godinu za redom,...
Hotelijerstvo
Bečej dobija ekskluzivni hotel
19. Jul 2019
Poznat kao miran gradić u srcu Vojvodine, Bečej je iz godine u godinu sve zanimljiviji...
Hotelijerstvo
Na prodaju Simpov hotel Pržar u Vranju
19. Jul 2019
Jedan od simbola vranjskog turizma hotel Pržar, koji je u vlasništvu akcionarskog...
Hotelijerstvo
Bečki hoteli za ljubitelje muzike
19. Jul 2019
U svetskoj prestonici muzike mnogo je toga povezano sa muzikom. Tako je za očekivati da i...