Otvaranje hotela posle 1. juna

07. Maj 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Iako je rad restorana dozvoljen od 4. maja, tek mali broj restoratera odlučio je da otvori svoje ugostiteljske objekte, kaže za eKapiju Georgi Genov, direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostoteljske privrede Srbije. Kada je reč o hotelima, dodaje da će većina njih, pre svega u planinskim centrima, svoja vrata za goste otvoriti posle 1. juna.

- Mali broj restorana je otvoren, kafići u nešto većem broju. Problem je sa poštovanjem preporuke o socijalnoj distanci, jer je na 100 m2 propisano da bude 15-20 stolica u restoranu. To je ekonomski neodrživo, a treba zadržati radnike - kaže Genov.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je detaljan spisak preporuka za rad kafića i restorana, prema kojima razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima ne treba da bude manji od propisane socijalne distance od dva metra.

Genov ističe da su procene da će hoteli u Srbiji od marta do kraja juna prihod od oko 230 mil EUR zbog zaustavljenog priliva gostiju.

- Neki gradski hoteli krenuće možda ranije, a u planinskim centrima će se otvarati posle 1. juna. Očekujemo tada i proceduru za spa i velnes centre, jer gosti mahom na odmore dolaze i da bi u njima uživali - navodi.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u ponedeljak u Privrednoj komori Srbije (PKS) biti održani završni sastanci sa udruženjima turizma i ugostiteljstva, kao i transporta i logistike, posle kojeg se očekuje konkretan predlog mera sa kojim će Vlada Srbije izaći da pomogne ovim sektorima. Genov ističe da je dodatni paket mera sektoru ugostteljstva prekopotreban.

- Očekujemo taj paket mera, nadamo se da ćemo moći da sačuvamo radna mesta - kaže naš sagovornik.

Dodaje da bi državna pomoć u isplati minimalne zarade od najmanje 6 meseci za zaposlene u hotelima i restoranima mogla da sačuva radna mesta.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...