Oporavak hotelijera očekuje se najranije 2022. godine

11. Jul 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Da je situacija u turizmu i ugostiteljstvu teška, ali da treba ostati pozitivan, složili su se govornici panela "SEE Hospitality Visions (2020 - 2025)" u okviru onlajn panela REBEC 2020.

Calin Ile, FIHR predstavio je kako izgleda situacija u Rumuniji, napomenuvši da se ne razlikuje mnogo od drugih zemalja.

- Radilo se na čuvanju radnih mesta, a Vlada je pružila pomoć sa platama. Cilj je bio da se očuva sam biznis, ali radilo se i na tome da se ponovo zadobije poverenja klijenata, kako bi se podstakao turizam. Kada je reč o likvidnosti, situacija nije dobra, jer banke zanemaruju ovaj sektor - naveo je.

Dodao je i da je problem što ne postoji kampanje za podsticanje domaćeg turizma, ali i za privlačenje turista iz okruženja, jer država nije pokrenula nikakvu kampanju. Deljeni su samo vaučeri za određeni broj ljudi.

- Turizam neće biti isti, ali to će uticati na promene u industriji. Turizam će morati da bude održiv, digitalizovan i participativan. Očekujem povratak na nivo iz 2019. godine u 2022. godini - istakao je Calin Ile.

U Bugarskoj zauzetost hotela biće 100%

Lybo Stambolyski iz STS. Constantine & Helena Holdings JSC iz Bugarske, koji najviše imaju resort hotela, kaže da je odnos domaćih i stranih turista 30% prema 70%. I ovde je virus korona doneo promene.

- Zatvorili smo sve restorane u hotelima, i koristimo one van hotela, kao što su na primer oni na plažama. Gosti cene ovo i vide korist od ovog koncepta. Jedna od strategija je da ne budemo zatvoreni i očekujemo 100% zauzetost kapaciteta. Hoteli moraju da obezbede 5% prostora za izolaciju - naveo je.

Kako bi privukli turiste, ponudili su i popuste, kao i druge različite pogodnosti. Stambolyski je istakao da imaju jasan plan tokom krize, koji se analizira na dnevnom nivou.

Razvoj i povratak poverenja

Situacija sa koronavirusom je ubrzala planove za renoviranjem hotela u Mađarskoj, koje je planirano sledeće godine, rekla je Andrea Rona iz Hunguest Hotels. Sada je sedam hotela potpuno zatvoreno.

- Naše dve fokusne tačke su razvoj i povratak poverenja. Ekspanzija u Budimpšeti, ali i van Mađarske, je strategija, ali ne trenutno. Sada je ideja da se minimiziraju posledice korona virusa. U naredne tri godine pronaći ćemo svoje prilike - rekla je Rona.

Navela je i da ne želi da prognozira kada će se sve vratiti na nivo od 2019. godine:

- Pripremamo scenario za jesen i moguć drugi talas, a tada će imati bolji pogled.

Prilike će iskočiti pre ili kasnije

Naya Boltetsou iz Watson Farley & Williams LLP predstavila je situaciju iz ugla advokata, rekavši da su traženi saveti kako da se prevaziđe period kada je reč o vlasnicima hotela i zaposlenima, o odnosu hotela sa klijentima, o polisama osiguranja, kako hotel može da iskoristi novac da podstakne svoje poslovanje, kako da obavi refinansiranje i tako dalje.

- Pokušajte da ne investirate u individualnu imovinu, nego u portfolio ili kombinacije. Prilike će iskočiti pre ili kasnije - rekla je Boltetsou.

George Scharenatz iz Devin doo Budve takođe smatra da svaka poteškoća ujedno nudi i priliku, kojih je mnogo:

- Trenutno su moji osnovni zadaci projekti koji se tiču stanovanja i hotela. Bavim se i traženjem lokacija za odmor u Srbiji i Crnoj Gori, kojima mnogo toga nedostaje. Verujem da će pasti cene građevinskog zemljišta, kao i cene gradnje. Treba biti pozitivan, ne zaustavljati projekte, nego ih eventualno usporiti i razmisliti o redizajnu ili restrukturiranju, na primer.

Domaćin panela bio je Marius Gomola, Hortwath HTL, Mađarska, koji je rekao da bi hoteli trebalo više da se usmere na domaće turiste. Razočaran je jer ljudi ne putuju kao ranije, ali očekuje da će se to promeniti. Napomenuo je i da je teško pronaći i radnu snagu.

Aleksandra Kekić

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....