Novi hotelsko-turistički kompleks "Porto Bono" na Luštici

29. Jul 2015
Novi hotelsko-turistički kompleks 'Porto Bono' na Luštici
Novi hotelsko-turistički kompleks 'Porto Bono' na Luštici
Novi hotelsko-turistički kompleks 'Porto Bono' na Luštici
Novi hotelsko-turistički kompleks 'Porto Bono' na Luštici
Novi hotelsko-turistički kompleks 'Porto Bono' na Luštici

Između uvala Žanjice i Dobreč, na novskom delu poluostrva Luštica mogao bi da bude izgrađen hotelsko turistički kompleks "Porto Bono". Nedavno su ga predstavili u skupštinskoj sali Herceg Novog autor projekta – saradnik Agencije za izgradnju Herceg Novog Marco Matteucci, v.d. direktor Agencije Nikša Grgurević i Dušan Radović Krušo.

Arhitekta Marco Matteucci je zajedno sa svojim ocem izgradio sličan kompleks i na Costa Esmeraldi u Italiji. Kako je kazao na prezentaciji, kada je u februaru i martu posetio ovaj deo Herceg Novog, zaključio je da bi nešto slično moglo da se izvede i ovde, jer Herceg Novi pored prirode, istorijskog nasleđa, kulture i hrane poseduje sve da bude kvalitetna turistička destinacija.

- Ideja kompleksa "Porto Bono" je da ujedinimo francusku obalu i Costa Esmeraldu. Želimo velike vile i diplomatsko naselje. Imamo ambiciozan projekat i ideje, ogromne kuće sa velikim parkovima, citadelom, hotelima i restoranima i barovima. Projekat je samo ideja za sada i nije konačan, jer moramo da vidimo da li će ga biti moguće realizovati – kazao je Matteucci.

Prema njegovim rečima nastojaće da velike površine ostanu zelene i netaknute, ali za sada još nije precizirano koji će to delovi biti.

- Vile će biti izgrađene od prirodnih materijala. Prostor koji će biti iskorišćen je dosta manji od onoga koji je planiran starijim projektom, jer će za gradnju biti iskorišćeno manje od 40%, ostalo će biti zelene površine, osim na delu gde su planirani hoteli, koji zahtevaju veću površinu – naveo je Matteucci.

On je dodao da bi vile bile građene u modernom i klasičnom stilu, na jedan ili maksimalno dva sprata, a od materijala bili bi zastupljeni staklo i kamen.

- Centar na kome će se odvijati život "Porto Bona" imaće radnje, barove, restorane, koji bi trebalo da liče na stari grad Herceg Novi po izgradnji i konstrukciji. Hoteli takođe ne bi trebalo da budu gabaritni, glomazni, već da se uklope u ambijent i celinu – pojasnio je Matteucci.

Diplomatski deo "Porto Bona" bio bi izgrađen po principu velikih evropskih gradova, na gornjem delu Luštice, gde ima dosta mesta i za izgradnju farmi, naveo je on.

- Šetalište bi bilo vrlo jednostavno, samo za šetnju, ispod vila, restorana, sa namerom očuvanja zelenila. Predviđena je i jedna velika marina (Ponta od vesla) ili više manjih lučica – dodao je Matteucci.

Ono što je bitno za ovaj projekat jeste marketing i da se što pre dođe do zainteresovanih grupacija, kao i da se skrate birokratske procedure, koje danas uništavaju Italiju, istakao je italijanski dizajner.

- Posetio sam Kotor i Budvu, ali ovde ne želimo Budvu. Razgovarao sam sa nekima koji prodaju m2 po 2.500 eura, i to ne može tako. Menadžment u Orascomu prodaje m2 između 3 i 6.000, i ja mislim da te cene mogu biti i više ako se ustanove na pravi način – što nam i jeste cilj – zaključio je Matteucci.

V.d. direktora Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Nikša Grgurević, zahvalio je Dušanu Radoviću Krušu koji je stupio u kontakt sa Matteuccijem.

- Naš gost iz Italije, Matteucci je jednu viziju pretvorio u glamurozan projekat koji treba da bude osnov za privlačenje direktnih stranih investicija, koje bi trebalo da omoguće pozicioniranje našeg grada na mapi svetskih i turističkih investicionih destinacija – kazao je Grgurević.

Dušan Radović Krušo je istakao da je bio zadivljen kada je pre nekoliko meseci čuo podatak da Opština Herceg Novi na Luštici ima 20 miliona kvadrata sopstvene zemlje, plus morsko dobro.

Projekat na 750 ha

Projektom "Porto Bono" zahvaćeno je 750 hektara, uglavnom opštinske zemlje, što je samo trećina onoga što pripada Novom na Luštici.

Na veoma posećenoj prezentaciji čulo se da su obavljeni razgovori sa investitorima iz Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su pokazali interesovanje za ovu ideju. Čulo se takođe da ni voda i struja neće biti problem, a sa unutrašnje strane poluostrva biće izgrađena brza saobraćajnica koja će povezivati sve razvojne projekte, kojih je, samo sa hercegnovske strane Luštice, šest.

Tekst i fotografije preuzete sa portala: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
SEEbtm Awards 2018: Dva priznanja za grupaciju
16. Novembar 2018
Na svečanoj dodeli "SEEbtm Awards 2018", hotel "Izvor" iz Aranđelovca...
Hotelijerstvo
Hotel u kom skijanje počinje direktno iz hotelskih soba!
16. Novembar 2018
Donedavno, skijanje po krovovima bilo je rezervisano možda samo za Džejmsa Bonda, ali i to se...
Hotelijerstvo
Hotelu Saint Ten prestižno priznanje – najbolji luksuzni butik hotel u regionu
15. Novembar 2018
Nakon niza uspeha, pred kraj 2018. godine Saint Ten hotel dobio je i prestižno priznanje...
Hotelijerstvo
U Lukovskoj banji počela gradnja novog hotela - Još 200 kreveta i 70 radnih mesta
09. Novembar 2018
Preduzeće "Planinka", nosilac turizma u Kuršumliji i okolini, u obližnjoj...