Najveći pad RevPAR-a u modernoj istoriji!

15. Septembar 2020
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Već mesecima, gotovo sedmično, svi mediji, uključujući i Turistički Svet, obaveštavaju o šteti koju pandemija COVID-19 nanosi  hotelskom sektoru u Srbiji. U svi izveštajima čitamo porazne podatke o veličini štete u  velikim gradovima, ponajviše u Beograd ali i u ostali gradovi širom naše zemlje. 

Tako je i u svetu gde se i oni najveći sve teže bore s posledicama ove globalne katastrofe s neizvesnim trajanjem i krajnjim efektima. Kolike su dimenzije krize ilustruje podatak da je u Americi, samo na Manhattan-u zatvoreno više od 60.000 hotelskih soba, odnosno čak 58% ukupnih kapaciteta.

Otkazivanje grupnih putovanja, zatvaranje biznisa i povećana ekonomska nesigurnost, prema podacima eHotelier-a, doprineli su da RevPAR (prihod po dostupnoj sobi) u drugom tromesečju zabeleži pad od 81,6% u odnosu na prošlu godinu. To je, ističe se, najveći pad RevPAR-a u modernoj istoriji.

Izvor: eHotelier.com

Šest meseci od početka pandemije, smeštajni objekti na Manhattan-u i dalje se zatvaraju. Početkom septembra zatvoreno je približno 61.450 hotelskih soba (što predstavlja 58% ukupnih kapaciteta) na Manhattan-u. Od tog broja otprilike 2.700 soba će trajno ostati zatvoreno. Ne iznenađuje činjenica da su, s obzirom na strukturu operativnih troškova, hoteli u višem cenovnom rangu  nesrazmerno pogođeni. Naime, 70% soba u luksuznim hotelima i hotelima visoke kategorije je zatvoreno. Očigledno nespremni da brzo reaguju u kriznim vremenima, hoteli visoke kategorije doživljavaju najveći procenat trajnog zatvaranja. S druge strane, hoteli s nižim cenama relativno su manje pogođeni, vođeni kombinacijom različitih faktora, uključujući relativno nižu strukturu operativnih troškova. 

 
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...