Na sastanku predstavnika HORES-a i Tatjane Matić, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, istaknuto: Neophodno uvođenje zajedničkog sertifikata o vakcinaciji

29. Mart 2021
Image by aymane jdidi from Pixabay
Image by aymane jdidi from Pixabay

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić održala je u sedištu Ministarstva sastanak sa direktorom HORES-a - Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije dr Georgi Genovom i predsednikom Upravnog odbora ovog udruženja Aleksandrom Vasilijevićem.

Oni su se saglasili da je izuzetno važno da se zaposlenima u sektoru ugostiteljstva i turizma prioritetno omogući imunizacija, obzirom na zahtev domaćih i stranih turista i drugih korisnika ugostiteljskih usluga da pružaoci usluga - zaposleni u hotelima i restoranima budu vakcinisani, jer će na taj način potencijalni gosti biti sigurni ne samo da će im usluga biti pružena u čistom i sigurnom objektu, već i da su zaposleni prošli kroz proces imunizacije.

HORES smatra da za sigurno i čisto putovanje mora da postoji zajednički sertifikat o vakcinaciji zaposlenih i primeni zdravstveno-sanitarnih mera „Čisto i sigurno“ u hotelima i restoranima Srbije. Zbog pandemije, putnici žele „siguran, čistiji i održiviji turizam“, ističe dr Genov, direktor HORES-a, pozivajući sve nadležne institucije u zemlji, da, bez odlaganja, u potpunosti primene zajedničke kriterijume za sigurno putovanje. Prema njegovim rečima, zajednički sertifikat o vakcinaciji trebalo bi da olakša putovanja i deluje kao alternativa PCR testovima i zahtevima za karantin. Novi sertifikat treba da sledi pravila o privatnosti i zaštiti podataka i mogao bi da počne da se koristi kada postoje dovoljni dokazi da oni koji su vakcinisani, ne prenose virus.
 
Predstavnici HORES-a upoznali su ministarku Matić sa istraživanjem u vezi sa procesom imunizacije u hotelima Srbije, sprovedenom od 25. do 28. marta 2021. godine. Anketa je, rečeno je, poslata na adrese 424 kategorisana hotela u Srbiji, u kojima je trenutno zaposleno oko 13.000 ljudi. Na anketu je odgovorilo 92 hotela, u kojima je zaposleno 2.758 ljudi. Na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka, urađen je preliminarni izveštaj na osnovu  sledećih rezultata: 18,49% uspešno prebolelo virus korona, 18,35% je ukupno vakcinisanih, 16,78% je prosečni broj vakcinisanih, dvoje je preminulo od posledica koronavirusa, a 819, odnosno 29,69% je iskazalo interesovanje za imunizaciju vakcinom.
 
Od ukupnog broja anketiranih, 35,27% je prebolelo koronavirus ili je prošlo proces imunizacije, što bi zajedno sa zanteresovanima za vakcinaciju, bilo, kako su naveli, 64,96%, odnosno dovoljno da se gosti osećaju sigurno.
Na osnovu ovih podataka predstavnici HORES-a smatraju da postoji značajno interesovanje za imunizaciju, s tim što su oni koji se još nisu odlučili za vakcinaciju, spremni da se o tome konsultuju sa zdravstvenim radnicima. Predstavnici HORES-a upoznali su ministarku Matić da planiraju da, u okviru projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, kroz obuke „Čisto i sigurno“ omoguće zaposlenima da se o imunizaciji neposredno informišu od strane zdravstvenih radnika. HORES će, rečeno je, nastaviti kampanju za vakcinaciju zaposlenih u ugostiteljstvu, kako bi se što pre normalizovao rad ugostiteljskih objekata.
 
I dr Georgi Genov i Aleksandar Vasilijević istakli su da HORES još jednom poziva nadležne da omoguće prioritetnu vakcinaciju zaposlenih u ugostiteljstvu, što bi omogućilo da stanovnici Srbije i gosti iz inostranstva ovog leta mogu da uživaju u preko potrebnom odmoru.
 
PR HORES
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....