Luksuzni hotelski kompleks Jadran niče u Perastu do 2021. godine

06. Februar 2017
Perast, foto: Wikipedia
Perast, foto: Wikipedia

Budvanska kompanija Imobilia, biznismena Branka Ćupića, zaključila je sa Vladom Crne Gore, Investiciono razvojnim fondom, Fondom PIO i Zavodom za zapoljšavanje aneks II ugovora o prodaji akcija Jadran Perasta.

Aneksom je predviđeno da se u naredne četiri godine u Perastu izgradi luksuzni hotelski kompleks Jadran, sa pet zvezdica.

Ćupić je kao garanciju da će realizovati novi investicioni program, vredan najmanje 10 miliona evra, založio jednu od najlepših palata u Boki, Palatu Zmajević. Na njoj je upisana hipoteka države. Centralni deo budućeg hotelskog kompleksa Jadran, koji će imati oko 100 soba, činiće Palata Smekja, spomenik graditeljstva prvog reda.

Ovim je stavljena tačka na agoniju koja je trajala deceniju, koliko je nadležnim državnim i opštinskim službama trebalo da se usaglase, donesu planska dokumenta i izdaju neophodne papire, kako bi zahtevna investicija počela da se realizuje.

Jadran Perast je Imobilia kupila na međunarodnom tenderu, u novembru 2006. Međutim, kupljeni akcijski kapital i dalje blokira država, dok se investicija ne realizuje.

Nakon što je na čelo Ministarstva održivog razvoja i turizma došao Pavle Radulović, potpisan je aneks II ugovora.

Savet za privatizaciju u decembru 2016. godine dao je zeleno svetlo na konačnu verziju.

- Prepoznajući vrednost samog mesta Perasta, kako bi podigli turističku ponudu Boke i Crne Gore na veći nivo, odlučili smo da Jadran ne bude hotel sa četiri, već pet zvezdica. Iako se ovim drastično smanjuje broj soba i povećava cena same investicije, Perast zaslužuje luksuzni hotelski kompleks, kakav će biti Jadran - kazala je izvršna direktorka Jadran Perasta Mara Todorović.

Ona se zahvalila posebno ministru Raduloviću koji je, kako je navela, prepoznao problem i brzo ga rešio, čime je omogućio da se u kratkom roku potpiše aneks II.

Ona dodaje da su tokom deset godina nailazili na mnogobrojne prepreke, nerazumevanje, pa čak i opstrukciju.

Navodi da su imali i želju, volju i finansijske mogućnosti da se hotel u što kraćem roku završi, ali da je projekat, ne njihovom krivicom, godinama tapkao u mestu.

- Prilikom kupovine akcijskog kapitala, davne 2006. Imobiliji je obećano da će dobiti svu administrativnu podršku u dobijanju potrebnih dozvola za izgradnju Jadrana. Imajući u vidu da Perast nije imao Detaljni urbanistički plan, a u pitanju je grad koji je pod zaštitom UNESCO-a, Imobilija je od Tenderske komisije i Vlade tražila da se pomogne u dobijanju dozvola - rekla je Todorović.

Podseća da su u martu 2007. raspisali konkurs za izradu idejnog rešenja hotela Jadran.

- Javilo se šest eminentnih projektantskih kuća, ali svih šest projekata Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) Kotor je odbio kao neprihvatljive. Sa projektovanjem nismo mogli ići dalje - kazala je Todorović.

Nepostojanje DUP-a Perasta, kako je dodala, blokiralo je celu investiciju.

- Savet za privatizaciju je slao svoje komisije, pravili su se zapisnici i konstatovali da je u Jadranu sve urađeno što je moglo i da se ne može ništa uraditi dok se ne donese DUP. U novembru 2009. potpisujemo Aneks I ugovora, kojim se propisuje da u roku od 36 meseci od donošnje DUP-a realizujemo investiciju, vrednu najmanje 10 miliona evra. Kako ne bismo gubili vreme, dok se ne donese planski dokument, rekonstruisali smo palatu Smekja, koja čini 50% kapaciteta budućeg hotela Jadran - navela je Todorović.

Za palatu su dobili urbanističko-tehničke uslove pa su, kako kaže, završili sve sanacione, konstruktivne i konzervatorske radove, za koje su dobili pohvale od venecijanskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Ovim konstruktivno-konzervatorskim radovima završili smo najznačajniji i najsloženiji deo radova budućeg hotela Jadran - naglasila je Todorović.

Nakon 20 godina, koliko se radio, Opština Kotor je tek u decembru 2011. usvojila DUP Perasta.

Prema rečima Todorovićeve, oni su još 2007. predali zahtev za dobijanje konzervatorskih uslova za kompletni hotelski kompleks, a dobili su ih tek 2016.

Zbog činjenice da DUP-om nije definisan deo urbanističke parcele budućeg hotela Jadran, kako je istakla, već 2013. se konstatuje da se mora napraviti aneks II ugovora.

- Od tada smo radili pune tri godine na njemu i potpisujemo ga tek 27. januara 2017. Savet za privatizaciju, kojim je predsedavao tadašnji premijer Milo Đukanović, je još u avgustu 2015. usaglasio aneks II i ugovor o hipoteci. Ni tu nije bio kraj, već tada ponovo počinje da se razmatra i usaglašava tekst tog aneksa, koji je Savet već usaglasio. Reviduje se tekst aneksa na našu štetu, ali pristajemo, samo da se što pre počne sa investicijom, zbog štete koju smo trpeli svih godina. Savet ga krajem decembra 2016. godine potvrđuje i napokon se sada potpisuje - navela je Todorović.

Predstavnici Investiciono-razvojnog fonda na potpisivanju aneksa II saopštili su da su spremni da kreditno podrže celi projekat, što su u kompaniji Imobilia prihvatili, uvereni da će dobiti kreditnu beskamatnu podršku za izgradnju hotelskog kompleksa Jadran.

Izvor: Vijesti

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Ruši se jedan od simbola Splita
21. Septembar 2020
Hotel Marjan u Splitu, koji je van funkcije od 2006. godine biće u potpunosti srušen,...
Hotelijerstvo
Novi život hotela VRBAK u Novom Pazaru
17. Septembar 2020
Pola veka zaljubljivanja, sklapanja prijateljstava, ambicija, uspeha, napretka, inspiracije,...
Hotelijerstvo
Dobra ideja: Zagrepčani hostele nude studentima za nižu cenu
15. Septembar 2020
Zagreb je od januara do avgusta posetilo oko 70 odsto manje turista nego prošle godine,...
Hotelijerstvo
Humanost na delu: U hotelima MK Group besplatno boravilo 450 medicinskih radnika
15. Septembar 2020
Da su oni najveći veliki i zato što su društveno odgovorni najbolji je primer...