Kultni svetski hoteli: Raskoš u znaku OVNA

10. Jun 2020
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“
Foto: hotel „Ovan“

Jednostavan ulaz u jednu od devet zgrada u kojima se nalazi hotel „Ovan“, mogao bi očas da vam promakne. Ali, unutrašnjost je raskošna. Najraskošnija. 

Devet međusobno povezanih zgrada reflektuje istoriju ovog dela Ciriha - Avgustin kvart. Srce kompleksa čini ostatak dvorišta kamene zgrade podignute davne 1200. godine – u krstaško vreme! U današnjem baru može se videti impresivna drvena tavanična konstrukcija iz 1291. godine - redak primer srednjevekovnog inženjerstva.

Godine 1401. članovi esnafa Ovan - društvo mesara - na tom su mestu podigli, za ono vreme, veličanstven dvor. U jednom od restorana sačuvan je stub sa korintskim kapitelima, gde je zapisana godina izgradnje - 1533. Kuće su sagradili, upotrebljavali i održavali mesari, zanatlije, trgovci, plemići, zlatari. Svaka je dobila odgovarajuće ime: "Mali ovan", "Šapa", "Lula", „Cevi“, "Zlatni rudnik", „Vodenica“, „Kamena kuća“... Mnogo godina kasnije, vremešnu konstrukciju spasila je savršeno osmišljena rekonstrukcija, u dosluhu sa visokom tehnologijom. Arhitekta Tila Hojs uspela je da poveže raznolikost dizajna koji je kroz vekove menjao svoje lice u skladu s modernim tendencijama. 

Umetničko bogatstvo

Nije baš uobičajeno da, dok pijuckate kaficu u hotelskom salonu, zavaljeni u fotelju Čarlsa Imsa, budete okruženi tako vrednim delima kao što su originalna slika Endija Vorhola  "Ovan", "Kompozicija plavo i crveno" - Serža Poljakova, ili moćna drvena figura Rafaela Benazija -  "Skulptura dva muškarca"! 

Hotel je pravi mini muzej sa umetničkim delima koja se ne mogu naći na jednom mestu niti u jednom muzeju na svetu. Nalaze se u salonu  hotela, u sobama, apartmanima i hodnicima, restoranima i konferencijskoj sali hotela „Ovan“. Prava su radost za oči umetničkih sladokusaca, naročito onih okrenutih modernoj umetnosti.  Tu su remek-dela Maksa Bila, Alda Rosija, Kurta Zigrista i, pre svih, slavnog Roberta Raušenberga... 

Nijedna soba ista. U nekima su sačuvane freske iz XVI, XVII i XVIII veka. Barokni ukrasi na tavanicama: u apartmanu br.15, pored Korbizijeovog šezlonga, sačuvana je vredna freska Konrada Mejera iz XVII veka, koja prekriva ceo jedan zid i na kojoj su prikazane scene iz rimske istorije. U salonu "Los", lampe i nameštaj su delo češkog arhitekte Adolfa Losa, koji je u domenu unutrašnjeg dizajna zagovarao čiste i ekonomične linije. Na zidu se nalaze tri slike Avgusta Đakometija, "Apstrakcija boja", u kojima su boje predstavljene u slobodnoj formi kako bi dočarale beskraj mikro i makro sveta. U loft-apartmanu nalaze se crne fotelje "na režnjeve", čuvene arhitektice Ejlin Grej.

Luksuz za duh i telo 

U zgradi Štajnhaus, iz XI veka, postoji biblioteka "Turicensia" (knjige iz Ciriha), koja sadrži stotine ilustrovanih knjiga, kao i istorijske i antologijske primerke. Danas je u jednoj od kuća, na četrdesetak kvadratnih metara, smešten Muzej Esnafa Ovan. U njemu su "mašine" i pribor za preradu mesa iz tog vremena, što ga čini jedinstvenim u svetu. 

Boraviti u ciriškom hotelu „Ovan“ ne znači samo uživati u luksuzu, kvalitetnoj hrani, bazenu... već, pre svega, uživati u lepoti prostora, vrednog nameštaja, raznovrsnim umetničkim delima i elegantnoj udobnosti za sva čula.

Jelena Kaličanin

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Kule visine do 100 metara gradiće se kod Sava centra
15. Januar 2021
Na atraktivnoj lokaciji planiran je novi hotel iz lanca InterContinental sa 5 zvezdica....
Hotelijerstvo
I
13. Januar 2021
Specijalna bolnica "ČIGOTA" Zlatibor, koja je odlukom Vlade Republike Srbije, odnosno...
Hotelijerstvo
Od 18. januara Merkur ponovo prima goste
13. Januar 2021
Specijalna bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji 8. januara 2021. godine otpustila je poslednje...
Hotelijerstvo
Mađarski investitor gradi hotel na Čeratu kod Sremskih Karlovaca
06. Januar 2021
Opština Sremski Karlovci već uveliko radi na pripremi dokumentacije koja će omogućiti...