Komentari turista presudan faktor pri odabiru hotela

16. Jun 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Onlajn reputacija, odnosno komentari turista, postaju praktično presudan faktor pri odabiru hotela i apartmana širom sveta. Najnovije istraživanje pokazuje da dobra ocena, posebno u luksuznom smeštaju, može doneti veći prihod i do 7 EUR po osobi, u odnosu na konkurenciju iz istog ranga koja nema tako dobre preporuke gostiju.

Ovo pokazuje i nedavno objavljeno istraživanje u Hrvatskoj sprovedeno na uzorku od 112 hotela u toj zemlji i Crnoj Gori. Internet je, kako se navodi, dominantan u pretraživanju i rezervaciji turističkih usluga, a pojedini "onlajn igrači" postali su danas nezaobilazan faktor u turizmu. Među njima svakako najpoznatiji "TripAdvisor" koji je u 2015. godini imao u proseku mesečno 375 miliona korisnika. Broj hotela i sličnih objekata koji su objavljeni na ovom pretraživaču povećan je za 42% za tri godine i dosegao je gotovo milion objekata.

Da li se možemo stoprocentno pouzdati u informacije koje ostavljaju turisti na internetu? Odgovor stručnjaka je i da i ne.

– Iako se trude da uvedu jake sisteme zaštite, ni ovaj sektor oglašavanja, ali i rezervacija, nije imun na prevare. Komentare, navodno, mogu da ostavljaju samo korisnici smeštaja, ali moguće je i različitim načinima lažirati rejting. Ne možemo baš uvek da budemo sigurni u objektivnost jer hotelijeri koriste te mogućnosti i to nije nikakva tajna – kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTE.

On ističe da generalno sistemi za ocenu smeštaja i rezervacije funkcionišu dobro, a onima koji se na taj način reklamiraju nudi neograničen prostor za marketing, što ne može da ponudi nijedna turistička agencija. Ali ne treba zaboraviti da ni taj sektor oglašavanja nije imun na "sajber-kriminal" koji nigde nije potpuno iskorenjen pa svake turističke sezone imamo slučajeve prevara čitavih grupa turista.

Seničić kaže da globalni sistemi poput "Booking"-a funkcionišu tako što pružaju mogućnost neograničenog reklamiranja, ali takođe naplaćuju i provizije koje nisu zanemarljive. Hotelijeri to znaju, pa najčešće ne oglašavaju ceo kapacitet nego samo nekoliko soba.

Jovana Živanić, menadžer lanca "Balkan hotel Garni" kaže da su onlajn servisi za ocenjivanje vrlo važni, ako ne i ključni, naročito za one goste koji nikada nisu bili u nekom hotelu i žele da dobiju preciznije informacije.

– Najposećeniji je "TripAdvisor" koji je, mislim, i najpouzdaniji. Ako hotel ili restoran ima veliki broj recenzija, na primer, više od 200, onda se možete pouzdati da će biti predstavljena realna slika bilo da je pozitivna ili negativna, kaže Živanić i dodaje da i lično obavezno proverava ocene pre nego se odluči za neki hotel.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...