Kako napisati ubedljiv hotelski poslovni plan?

18. Mart 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Od ideje do realizacije

Odlučili ste da ostvarite svoje snove i otvorite sopstveni hotel? Osmislili ste izvanredan koncept koji će obezbediti izvrsnu uslugu gostima hotela? Korak koji vam predstoji je pisanje hotelskog poslovnog plana i upravo tu mnogi preduzetnici zastanu, jer nemaju vremena, ne znaju šta da napišu ili kako da obezbede novac. Ali, dok ne završite poslovni plan, nećete moći ni da rešite izvore finansiranja. Zato mnogi sa idejom na umu ostanu bez njene realizacije.
Zaista, nije toliko teško napraviti dobar hotelski biznis plan. To je tek strukturni siže vaše ideje. Većina pokušava da uključi u plan sve što je u vezi sa konceptom hotela, što samo može da dovede do toga da taj plan liči na roman, odnosno da bude bespotrebno preopširan. Ključ je u tome da znate šta treba uključiti u plan, a šta ne treba.

Napravite svoju mapu ka uspehu. Zainteresujte investitore pre nego da ih umorite od dosade, kao što je to slučaj sa mnogim poslovnim planovima. Jedna od grešaka koju prave kreatori poslovnih planova jeste da se posle čitanja prve strane često ne stvara jasna slika o kakvom se tu hotelu radi. Za investitore je krucijalno da brzo shvate vaš plan, bez potrebe da čitaju ceo dokument. Kako biste ovaj problem izbegli, sastavili smo za vas smernice od 10 važnih tačaka koje treba da sadrži svaki hotelski poslovni plan:

1. Izvršni siže – On se sastoji iz uvoda u kome kratko treba da bude objašnjeno zašto želite da se bavite tim poslom, ili koja je trenutna potreba na tržištu za takvim hotelom koju još niko nije zadovoljio. Sastoji se i od ciljeva, odnosno, šta se nadate da ćete ostvariti (na primer, dostizanje godišnje zauzetosti kapaciteta od 90%).

2. Analiza kompanije – Detaljnije informacije o jedinstvenim tačakama prodaje vašeg hotelskog koncepta.

3. Analiza industrije – Informacije o trendovima u industriji i trenutnom stanju na tržištu i kako će to uticati na vaš posao. To je važno zato što investitori žele da budu sigurni da se zaista razumete u hotelsku industriju.

4. Analiza potrošača – Detaljne informacije o vašoj ciljnoj grupi potrošača, uključujući geografske, demografske, socio-ekonomske, psihološke i bihejviorne karakteristike izabrane grupe. Objasnite kako će vaš hotel ići u susret potrebama glavnog segmenta kad su u pitanju lokacija, sredstva i usluga.

5. Analiza konkurenata – Istraživanje lokalne konkurencije ili na globalnom nivou, sa celokupnom SWOT analizom. I ne zaboravite najvažniji deo: šta vas izdvaja od njih, po čemu se ističete?
6. Strateški plan – Sastoji se iz tri dela:

Marketing: sadrži odgovore na pitanja – kako ćete privući goste, kako ćete se pozicionirati, kako ćete upravljati marketingom, kakav je plan za hotelski web sajt?

Distribucija: odnosi se na kanale ćete koristiti i način na koji ćete obezbeđivati dostupnost i uz pomoć koje tehnologije?

Menadžment prodaje: tehnike formiranja cena, uslovi plaćanja i otkazivanja rezervacija.

7. Plan poslovanja – Navedite na koji način planirate da upravljate hotelom, koji broj zaposlenih će biti neophodan i koji je opis njihovog posla i dužnosti, koji su standardi vaše usluge, ko će vam biti dobavljači i na koji način ćete upravljati inventarom?

8. Menadžment tim – Uključujući biografije vašeg tima. Fokusirajte se na jedinstvene kvalitete koji vas kvalifikuju da vodite sopstveni hotelski posao.

9. Finansijski plan – Predložite iznos početne investicije za hotel (kapitalnu investiciju), navedite nastupajuće troškove poslovanja i projekcije prihoda za narednih pet godina. Uključite projekcije očekivane zauzetosti kapaciteta i prihod od izdavanja soba. Objasnite kako ćete ostvariti povratak investicije.

10. Ključni uspesi – To su najvažnija dostignuća koje ste ranije ostvarili, a koja ukazuju na to da će vaš hotel poslovati uspešno. Setite se poslova koje ste već obavili: odabir lokacije, dozvole i licence, izgradnja / konstrukcija hotela, osoblje i trening…Svaki put kada se završi neki važan segment posla, smanjuje se rizik koji preduzimaju investitori. I kada ostvarite sve značajne delove organizacije šansu za uspeh su zagarantovane.

Na kraju, prilog – Ovde ostavite sve potrebne informacije koje ranije niste naveli. Ne zatrpavajte glavne delove poslovnog plana sa previše detalja. Bolje ih predupredite dodacima i prilozima u ovom delu.

Mnogi imaju odlične poslovne ideje, ali to nije ono najvažnije. Razlika između sanjalica i preduzetnika je um spreman za akciju. Da li ste spremni da pustite vašu ideju na tržište?

Prvi korak ka tome jeste da te ideje stavite na papir, jer ni jedan investitor ili vlasnik poslovnog prostora neće biti zainteresovan ukoliko im ne prezentujete jasan plan.

Pratite svoje snove i usudite se da ih ostvarite!

Priredila: Marija Obradović

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...