Kako hotelijeri mogu da profitiraju na “Pokémon GO” maniji?

08. Avgust 2016
Image by Tumisu from Pixabay
Image by Tumisu from Pixabay

“Pokémon GO” - najnovija senzacija među tinejdžerima i odraslima je mobilna igra, bazirana na augmentovanoj realnosti (AR), koja se odvija na različitim lokacijama. Naime, igra prvenstveno koristi GPS i kameru mobilnog telefona, tako što prenosi igračevu realnost i okruženje u igricu.

Zahvaljujući GPS-u, kompletno okruženje igrača prenosi se na njegov telefon, tako što "Google Maps" verno odražava datu lokaciju, sa svim putevima i mestima. Likovi u igrici pomeraju se kada god se i igrač pomeri u stvarnom svetu.

Uhvatite Pokemone

Različite vrste Pokemona žive u različitim delovima sveta. Na primer, u blizini vode žive vodeni Pokemoni, čime se daje autentičan pečat i doprinosi interaktivnijem osećaju u realnom vremenu među korisnicima.

Kada igrač nađe Pokemona, oni se mogu videti ili u AR ("augmented reality") modu, ili putem kamere telefona. AR režim koristi kameru i žiroskop na mobilnom uređaju za prikaz slike Pokemona kao da se zaista nalazi u realnom svetu. Igrači mogu i da urade "screen shot" (snime ekran telefona) sa Pokemonom kog su sreli, sa ili bez aktiviranog AR režima. Krajnji cilj igre je da se kompletiraju sve stavke u "Pokedex"-u, prilično obuhvatnoj Pokemon ekciklopediji, hvatanjem i razvojem svih Pokemona navedenih u seriji – ukupno 151.

"Teretana" (Gym) je borilačka arena u kojoj korisnici obučavaju svoje Pokemone tokom borbe sa Pokemonima drugih igrača. Trenutno su to jedina mesta za obuku Pokemona. Međutim, korisnik može da pristupi "teretani" samo ukoliko je dostigao peti ili viši nivo u igri.

“Pokémon GO” se razlikuje od ostalih mobilnih igrica, jer uključuje i fizičku aktivnost igrača. Da bi došli do Pokemona, "PokeStop"-a ili "teretane", igrači zapravo treba da se kreću. Interesantan je podatak da je igrač obavezan da pređe razdaljinu između 2,5 do 10 kilometara u stvarnom svetu kako bi mogao da ostvari bonuse u vidu "jaja za povećanje moći", itd.

Igra je prvi put realizovana u Australiji, Novom Zelandu i SAD početkom jula ove godine. Do danas, ova igrica se igra u skoro 40 zemalja. Mesta u kojima se nalaze tzv. "PokeStop"-ovi počela su da ostvaruju značajan profit, pa su tako nacionalni parkovi i mali muzeji širom Sjedinjenih Država zabeležili značajan priliv posetilaca. A kako hotelijeri mogu da ostvare zaradu od "Pokémon GO" ludila?

Promocija

"Pokémon GO" uspešno koristi dva od 4P marketinška principa – prostor i promociju. Dinamika AR igre je takva da ona izaziva igrače da se kreću i nalaze mesta na kojima mogu da uhvate svoje potencijalne Pokemone, pronađu "PokeStop"-ove (kako bi dobili određene bonuse za igru u vidu novčića, jaja...), ili pronađu teretanu (za borbu Pokemona). Ova mesta mogu biti različiti objekti, kao što su restorani, zabavni parkovi, barovi, hoteli, koncerti, sajmovi, simpozijumi... Saznajte da li postoji "PokeStop" blizu vašeg objekta i odmah počnite to da promovišete.

Izgradite kompletan sistem koji podržava "Pokémon GO"

Hotelska industrija može da ode i korak dalje, tako što će svoj objekat deklarisati kao "Pokemon friendly". Igra zahteva izuzetno brz Wi-Fi i izuzetno iscrpljuje bateriju telefona. Zato bi hoteli sa stanicama za punjenje telefona i jakim Wi-Fi signalom mogli da budu atrakcija za igrače. Ova igra bi mogla da poveća promet u vašem hotelu, a korisnici, osim navedenih usluga, uz doplatu mogu da koriste i uslugu hrane i pića u vašem hotelu, kao i druge sadržaje.     

Strateški savez sa "Nintendom"

Vlasnici ugostiteljskih objekata mogu da plate i izaberu "mamac" (tzv. "LURE") da privuku Pokemone na određenu lokaciju. Svaki "mamac" je aktivan 30 minuta i košta oko 0,60 dolara. Ta lokacija može biti vaš hotel. Jedna američka picerija objavila je da je zabeležila rast prodaje od 75%  tokom vikenda nakon što je uložila 10 dolara u kupovinu "mamac" modula.

Štaviše, predviđa se da će "Nintendo" otvoriti svoja vrata za kupovinu "PokeStop"-ova i "teretana", što može biti velika blagodet za vlasnike ugostiteljskih objekata. "McDonald's" u Japanu se povezao sa "Nintendom", tako što je u 10.000 restorana ugostio "PokeStop"-ove i "teretane". Nakon toga, cena akcija japanskog "McDonald's"-a porasla je za 9,8%.

Targetiraju se novi segmenti i podstiče društvena razmena

“Pokémon GO” hotelima otvara nove segmente tržišta, kao što su milenijalci, deca i tinejdžeri. Igrači, takođe, sve više konsultuju "TripAdvisor" kako bi lakše pronašli hotele koji su "prijateljski nastrojeni" prema Pokemonima. Jedan putnik visoko je na "TripAdvisor"-u ocenio hotel "Villa Royale" u Parizu, govoreći o sjajnim sadržajima hotela i njegovoj okolini, ali i činjenici da se u hotelskim sobama mogu naći i Pokemoni. Generalni direktor ovog hotela mu je odgovorio potvrđujući to i napominjući da gosti ovog hotela mogu naći još više Pokemona u vreme doručka u restoranu.  

"TripAdvisor" je otišao korak dalje, tako da je moguće pretražiti različite objekte na osnovu određene vrste Pokemona koji se tamo nalaze (i koji su obično u skladu sa florom i faunom okruženja datog objekta).

Jedan od prvih hotelskih lanaca koji je počeo da zarađuje na “Pokémon GO” maniji, je australijski "Mantra" lanac, koji u svom sklopu ima 20.000 soba i koji je se prvi deklarisao kao "Pokemon friendly". On radi na osnovu "mamac" modula, a takođe je i "PokeStop". Tako su igrači u objektu "Mantra 2" u Sidneju, svakog petka od 15h tokom jula dobijali besplatnu činiju pomrita uz bilo koju porudžbinu pića, a hvatači "Pokemona" u Melburnu u istom periodu za vreme "Pokemon happy hour"-a mogli su da dobiju piće po povoljnijoj ceni. Ovaj hotelski lanac pozicionirao je sebe na tržištu pokazujući potencijalne delove hotelskih soba ili restorana u kojima bi igrač mogao da pronađe Pokemona. Tu objavu su dalje tvitovali i postavljali na društvene mreže mnogi uzbuđeni putnici, ali i hotelijeri.

"Country Inn & Suites" u Portlandu napravio je sopstvenu aplikaciju, zahvaljujući kojoj “Pokémon GO” igrači mogu da jure ova digitalna stvorenja po celom hotelu, a hotel im zauzvrat nudi 10 odsto popusta ukoliko kod njih rezervišu sobu.

Marketinške beneficije


Na hotelijerima je da odluče da li žele da se priključe Pokemon maniji, i na taj način privuku mlađe ciljne grupe gostiju. Kako god, eksperti tvrde da prosečan hotel potroši oko šestinu ukupnog prihoda na marketinške aktivnosti. Ukoliko bi hotelijeri izdvojili novac za "mamac" modul (oko 0,60 dolara za 30 minuta, dnevno tri puta, kvartalno bi ih to koštalo 9.720 dolara, što je ušteda za marketing od 10% na 4 meseca), oni bi uz pomoć Pokemona mogli uvećati svoj profit za 3,5% na godišnjem nivou, uštedom od 33% na njihovoj marketinškoj potrošnji u toku jedne godine. Osim toga, hotelijeri mogu poput "McDonald's"-a u Japanu da uspostave saradnju sa "Nintendom" za hosting Pokemon "teretana" u kojima se igrači bore Pokemonima jedni s drugima. Hotelijeri bi trebalo da iskoriste ovaj trend kako bi među prvima zauzeli komparativnu prednost na tržištu, jer na taj način neće samo smanjiti troškove za promociju, nego će i njihov brend dobiti na prepoznatljivosti.

Zanimljivosti o “Pokémon GO”:

  • Prosečan korisnik dnevno oko 43 minuta igra ovu igru
  • “Pokémon GO” ima najveći broj preuzimanja sa "iOS app store"-a u poređenju sa svim drugim aplikacijama
  • Tržišna vrednost "Nintenda" porasla je za 9 miliona dolara u roku od 5 dana nakon lansiranja igrice
  • Sedmoro od desetoro ljudi koji su preuzeli aplikaciju vratilo joj se sledećeg dana
  • Dnevna upotreba “Pokémon GO” aplikacije na "Androidu" duplo je veća od "Facebook" aplikacije
Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...