Humanija komunikacija - odgovor na krizu

24. Jul 2020
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Istraživači sa tri univerziteta: Istočne Anglije (UEA), Bath-a i Zapadne Engleske kažu da njihova otkrića dovode u pitanje pristup koji dominira u komunikaciji tokom pandemije COVID-19 u mnogim hotelima, a koja se fokusira na politiku otkazivanja i na opredeljenje za čistoću.

Turistička industrija snažno je pogođena ovim virusom, jer su zatvaranje granica i zabrane putovanja uvedeni na vrhuncu pandemije – krajem aprila kada se koronavirus proširio na 185 zemalja, pogodivši milione ljudi i zatvorivši hiljade kompanija.
Kao odgovor na pandemiju, autori studije ističu da su hotelske grupacije, kao što su Four Seasons i Hilton, javno istakle svoju posvećenost higijeni kako bi smanjili percepciju turista na rizik po zdravlje. Oni, međutim, tvrde da se ovaj pristup usredsređuje samo na kognitivne ili racionalne aspekte percepcije rizika a zanemaruje emocionalne reakcije.

Dodaju kako saznanja do kojih su došli a koja su objavljena u časopisu „Annals of Tourism Research“, pružaju jedinstveni uvid o uticaju krizne komunikacije tokom trajne globalne krize, poput pandemije coronavirusa, dok su se ranija istraživanja o krizi i upravljanju katastrofama u turizmu uglavnom usredsređivala na oporavak nakon događaja.

Dr Haiming Hang iz Škole menadžmenta na Univerzitetu u Bath-u kaže: "Tokom pandemije strah i teskoba su najčešći osećaji turista i u hotelskom sektoru. Turisti doživljavaju strah i teskobu zbog zdravstvenih rizika, dok hotelski sektor oseća strah i teskobu zbog neizvesnosti s kojom se suočava. "

Dr Lukman Aroean iz UEA-ove Poslovne škole u Norwich-u dodaje: "Razumljivo je da hoteli žele da uvere klijente da preduzimaju sve praktične mere opreza. Mi tvrdimo da je krizna komunikacija usredsređena na zajedničke emocije tokom pandemije vrlo važna jer može da uspostavi emocionalnu povezanost s turistima mnogo bolje nego što to mogu racionalne izjave. To može biti presudno za oporavak od turizma, jer emocionalna povezanost može povećati namere turista da posete hotel kada se epidemija okonča. Humanizovanje brenda podvlači uticaj podeljenih emocija na emocionalnu povezanost i pokazuje ključni razlog zbog kojeg zajedničke emocije mogu da pokrenu emocionalnu vezanost."

U stanju zajedničkih emocija, krizna komunikacija je ta koja treba da objasni posvećenost hotela higijeni, s obzirom na to da zaposleni dele iste emocije kao i turisti: i oni i njihove porodice su osetljivi na koronavirus kao i svi drugi. Neizvesnost oko pandemije čini hotel zabrinutim jer je teško znati kako će ona na njih tačno uticati ili koliko može biti loše.

Izvor: eHotelier

 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...