Hotelske Wi-Fi mreže – meta za hakere

19. Avgust 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Brojni putnici hotele neretko biraju i po dostupnosti Wi-Fi mreže, međutim "TechRadar" piše kako to i nije najpametniji potez. Uređaji hotelskih gostiju se po pravilu spajaju na nedovoljno zaštićene i nesigurne mreže.

Analitičari i sigurnosni stručnjaci navode da je uz jednostavan Wi-Fi adapter i besplatan softver moguće prisluškivati svu komunikaciju koju mobilni ili laptop računari odrađuju s ostatkom sveta. Hoteli obično ne ograničavaju koje se stranice mogu posećivati, ne postoji segmentacija, a javni i hotelski Wi-Fi ne koristi WPA.

Bilo koji uređaj koji se spaja na hotelsku bežičnu mrežu otvoren je za hakerske napade jer se podaci šalju u tekstualnom zapisu, bez zaštite. U kompaniji "Kaspersky Lab" zapravo smatraju da su hotelske mreže vrlo privlačne mete za sajberkriminalce. S tim rečenim, jasno je da su neki hoteli na rizičnijoj poziciji od drugih – a sve zavisi od implementacije.

Posebno je opasno to što kriminalce ne zanimaju prenosnici ili izolovane e-mail adrese i poruke, već potpuno preuzimanje online identiteta žrtve i pristup svim resursima kojima žrtva raspolaže. Stručnjaci zato kao rešenje vide korišćenje VPN mreže, koja će enkriptovati promet. Svi koji se nalaze na putu treba da budu oprezni – i barem da provere status firewalla, lozinki i nadograđenosti softvera. Najsigurnija alternativa je korišćenje 3G/4G mreža preko mobilnih uređaja.

Najveći teret u ovom trenutku zapravo leži na samim hotelima. Potražnja za besplatnim Wi-Fi mrežama raste, a infrastruktura mora biti zbrinuta. Najjeftinija rešenja nikako nisu najbolja.

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...