Hotelske ikone: Tri sestre – jedan od najintrigantnijih hotela na svetu

17. Februar 2021
Izvor:thresistershotel
Izvor:thresistershotel
Izvor:thresistershotel
Izvor:thresistershotel
Izvor:thresistershotel
Izvor:thresistershotel
Izvor:thresistershotel
Talin, stari grad. Ulica Pik popločana u XIV veku. Nekoliko zgrada, priljubljenih jedna uz drugu, privlače pažnju prolaznika. Njihova srednjovekovna arhitektura budi znanje o istoriji ovog estonskog grada na severu Evrope. Nekada tri trgovačke radnje, danas jedan od najintrigantnijih hotela na svetu - hotel „Tri sestre“
 
U hotel „Tri sestre“ stigli smo u sunčano jutro. Već sam prolaz kroz barokna vrata srednje zgrade traži istorijske informacije. Dejzi Gričevicijus, mlada predstavnica hotela, odmah nas je upozorila: „Pazite kako hodate i kako se penjete stepeništem da se ne bi sapleli, udarili glavom u niske grede ili izgubili u vijugavim hodnicima!“ Istorija kaže da je kraj u kome se nalazi današnji hotel bio poznat kao trgovački i da su se u njemu prodavali žitarice, meso, začini... Svi prvobitni vlasnici ove tri zgrade su identifikovani. Bili su to: starešina Esnafa, odbornik i gradonačelnik. Kako su sve tri zgrade izgrađene u različita vremena, uglavnom u XIV veku, s različitim namenama, svaka je drugačija. Postoji mali pad ulice Pik koji je doprineo da danas hotel „Tri sestre“ izgleda kao zamršeni lavirint u kome je teško ali i zanimljivo pronaći svoj put do sobe ili restorana. Neophodna Arijadnina nit bila je sama Dejzi:
 
- Kao i mnoge zgrade u Starom gradu Talinu, hotel „Tri sestre“ je pod zaštitom države. Kada je započela rekonstrukcija tri zgrade, gradske vlasti nametale su mnogobrojna zakonska ograničenja kako bi se očuvalo originalno stanje istorijskog lokaliteta. Upotreba materijala kao što je hrom, plastika i staklo, bila je ograničena a novo glavno stepenište i vrata moralo je da bude isključivo od drveta.
 
Uvela nas je u veliki apartman koji je zauzimao ceo sprat srednje kuće i nastavila priču:
- Ovde je engleska kraljica Elizabeta provela dve noći! Za tu priliku, u kupatilu je napravljen  zakrivljeni drveni podest kako bi mogla lakše da uđe u starinsku kadu! Iako joj je bila potrebna samo jedna - „Muzička soba“, iz sigurnosnih razloga kraljica je zakupila ceo hotel na dve noći!“
 
Zvezdice i zvezde
Desilo se da je vlasnik hotela Johanes Vintjis, holandski biznismen, bio u hotelu upravo kad i mi. Izuzetno komunikativan, pričao nam je o svom radu na hotelu, željama i nadama u budućnosti. 
 
- Vidite ove glavne stepenice? One su bile problem koji sam, verujem, rešio na najbolji način. Staro stepenište je propalo. Novo je moralo da bude potpuno isto kako su tražili ljudi iz Zavoda. Zato sam u Talinu i njegovoj okolini pronašao nekoliko starih zanatlija koji su bili u stanju da ručno naprave u potpunosti iste stepenice kao originalne. Uradili su, takođe, sve štokove za vrata kao i prozorske kapke - rekao je gospodin Vintjis. Iako je rekonstrukcija hotela završena, on i dalje proširuje ideje u cilju što lepšeg i udobnijeg boravka gostiju. Unutrašnjost je rekonstruisana uz pomoć talenta i maštovitosti arhitekte Martinusa Šurmana koji živi u susednom Helsinkiju i Kili Salum iz Talina, jedne od vodećih estonskih dizajnerki.
 
Najmlađa, srednja i najstarija sestra
Kada je arhitekta Šurman završio svoj deo posla, dizajnerka Kili Salum je preuzela zadatak da poveže karakterističan enterijer starih zgrada s novim, renoviranim. Upotrebila je nameštaj, šemu boja, osvetljenje... na način, kako je nam je objasnila:
 
- „Najmlađa“ sestra, s pet soba, boem je u porodici. Njen raznovrstan ukus i ljubav prema umetnosti se ogledaju u fotografiji i kontrastu starog i novog. „Srednja“ sestra ima sedam soba. Sa svojim klasičnim stilom i antičkim nameštajem sakupljenim sa svih strana Estonije, ona je elegantna i šik. Najzad, „najstarija“ sestra ima sedam malih soba, živahnih boja i mobilnog nameštaja.“
 
U hotelu je sačuvano nekoliko komada originalnih stvari iz prošlih vekova, kao što je npr. dizalica koja je služila da se iz radnje stvari prenesu u kuću. Rokoko stolica u apartmanu „Anđela“ kupljena je u lokalnoj antikvarnici, kao i lusteri u Sali za doručak i lobiju. Kupatila su uvezena iz Francuske (Jacob Delafon), u njima podovi i zidovi od Karara mermera. Konferencijski prostor može da primi 60 osoba, biblioteka takođe 60. Kad se bolje pogleda, iako mali, hotel deluje komforno i pruža mnogobrojne mogućnosti.
 
Posetu hotelu smo završili u sobi „najmlađe sestre“, koja nas je podsetila na ušuškanost nekog švajcarskog šalea. 
- Muzička grupa „Nirvana“ odsela je u ovom apartmanu baš pre nedelju dana - reče Dejzi i dodade: - A nije im prvi put da nas posećuju! Kada sledeći put dođete kod nas u posetu besplatno ćemo vam dati ovu sobu koja vam se toliko dopala! 
 
Teško da ćemo opet posetiti Talin koji je skoro obavezna stanica za turiste koji sižu iz finskog glavnog grada Helsinkija. Ali, ko zna, možda i svratimo baš zbog ovog toplog i ljupkog hotela, koji trenutno spada među najlepše i najzanimljivije na svetu!

Jelena Kaličanin
www.thresistershotel.com

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Vest dana: Accor otvara vodeći Mövenpick resort u Srbiji
22. Jun 2022
Accor, prestižna svetska ugostiteljska grupa, najavljuje dolazak novog, vodećeg hotela...
Hotelijerstvo
REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela
15. Jun 2022
Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na...
Hotelijerstvo
Hoteli u Nemačkoj - od potpuno digitalizovanih do
15. Jun 2022
U nekim hotelima u Nemačkoj gost može pravo u sobu, bez ikakvog kontakta sa recepcijom....
Hotelijerstvo
Na Kopaoniku kreće turistički građevinski bum
13. Jun 2022
Opština Raška stavila je na javni uvid tri urbanistička projekta za izgradnju...