Hotelske ikone: SHANGRI-LA, Pariz – Čuvar sjaja i glamura!

30. Jun 2020
Entrance at Shangri La Hotel, Paris
Entrance at Shangri La Hotel, Paris
Shangri-La, Grand salon
Shangri-La, Grand salon
Shangri-La, L'Appartement Prince Bonaparte bedroom
Shangri-La, L'Appartement Prince Bonaparte bedroom
Shangri-La, L'Appartement Prince Bonaparte living area
Shangri-La, L'Appartement Prince Bonaparte living area
Shangri-La, GM Gi Berto
Shangri-La, GM Gi Berto
Shangri-La, Shang-Palace
Shangri-La, Shang-Palace

Shangri-La ( Šangri-La)  je sinonim za imaginarno mesto koje se približava savršenstvu. To je: Utopija, Kamelot, Raj, Jelisejska polja, Nebesa, Obećana zemlja, Novi Jerusalim! Zahvaljujući Jeleni Kaličanin, autoru ovog neobičnog  „hotelskog putopisa“, ući ćemo u moćno, ekskluzivno hotelsko zdanje u kojem se  još uvek snažno oseća vreme Napoleonovog sjaja i glamura.  

U neposrednom susedstvu hotela „Rafael“ u Parizu, kroz čije sam luksuzne hodnike, salone, apartmane i sobe… „proputovala“ zahvaljujući direktoru Pjeru Feršou, nađoh se u obližnjem ekskluzivnom hotelu „Šangri-la“, u kojem radi njegova kćerka Helen Feršo. 

Svojim luksuzom, ovaj hotel je prevazišao sva moja očekivanja, ostavivši me gotovo bez daha, baš kao i priča o ovom moćnom zdanju, koja se vezuje za princa Rolana Bonapartu (1858-1924), Napoleonovog pranećaka.

Veliki zaljubljenik u nauku, Rolan je sa svojih putovanja donosio mnoštvo knjiga i raznih uspomena vezanih za nauku. Osnovao je fondaciju za istraživanje Antarktika, novčano pomagao zoološki istraživački brod, kao i balon za ispitivanje  konfiguracije Zemlje iz vazduha... Bio je predsednik Akademije nauka i   francuskog Botaničkog i Geografskog društva. Kada je njegova zbirka zapretila da zaguši njegov dom, rešio je da podigne veliku kuću u koju će sve to moći da smesti. 

Godine 1891. bacio je oko na brdašce Šajo u okolini Pariza (danas je to kultna platforma na kojoj milioni turista s ushićenjem prave selfije i slikaju Ajfelovu kulu). Krajem XIX veka, uz pomoć arhitekte Ernesta Hantera, podignuto je veliko zdanje. Zaljubljenik u botaniku, princ je napravio herbarijum koji se i danas smatra jednim od najvećih na svetu. Njegovih 760.000 listova sušenog cveća može se i danas videti na postamentu dugom 13 metara! U zgradu je smeštena i velika biblioteka sa 150 hiljada knjiga, poređanih na 6 kilometara polica! 

Od palate do - hotela

Palatu je nasledila njegova kći - princeza Marija Bonaparta, poznata po radu sa Sigmundom Frojdom. U njoj je živela okružena nameštajem cara Napoleona do  1925, kada se preselila u Sen Trope, a zgrada je tada prešla u ruke kompaniji za izgradnju Sueckog kanala. U međuvremenu, palata je bila i sedište Nacionalnog centra za spoljnu trgovinu.

Mnogo godina kasnije, na scenu stupa porodica Kuok, osnivač luksuzne hotelske grupe Šangri-La iz Hong Konga. Danas je na čelu porodične manufakture Robert Kuok, devedesetšestogodišnjak iza koga stoje godine ozbiljnog biznisa, i njegov brat Filip koji je bio malezijski ambasador u bivšoj Jugoslaviji. On i njegovi sinovi vode hotelski lanac Šangri-La na svim kontinentima. 

Od Helen Feršo saznajem da su 2010. godine 101 sobu redizajnirali Rišar Martine i Pjer-Iv Rašon, koji su vešto uklopili vredne kineske keramičke urne i  francuski stil s lakom i pozlatom: zgrada je osmišljena s dva krila koji se sustižu na mestu gde se diže velelepno „Počasno stepenište“ čija lepota pleni srca svih koji uđu u hotel.

Arhitekte su obnovile mermerne podove i stubove da bi zaštitili ovo francusko blago, pažljivo preuredili vitraže koji izgledaju kao da su pravljeni za neku katedralu. Mnogi delovi danas pripadaju francuskoj organizaciji za zaštitu spomenika: ulazna kapija od kovanog gvožđa, fasada, krov, ulazni holovi i galerija, ulaz s kupolom, Počasno stepenište, porodični saloni u prizemlju (pušionica, sala za bilijar i lobi), saloni na prvom spratu i privatni apartman princa Rolana Bonaparte na drugom spratu. Rečju, ako ste odseli u hotelu, imaćete utisak da ste se vratili u vreme Napoleonovog sjaja i glamura. 

_________________________________

Koliko košta noć u Šangri–La?

Kada je reč o cenama noćenja, one su u ovom ekskluzivnom hotelu u duhu izreke: Prema svecu i tropar! 

Tako, na primer, za noć u apartmanu Gustave Eiffel, smeštenom na šestom spratu, celom u tonovima lana, treba izdvojiti „svega“ 6.000 €!  

Apartman Chaillot je „nešto“ skuplji: 12.000 €! Na cenu, verovatno, utiče i to što se na svim vratima nalaze najslavnije staklene kvake na svetu – „brehat“. A zid spavaće sobe krasi originalna tapiserija čuvenog „donghia“ materijala s prikazom šumskog prizora. 

Za one koji bi da bar jednu noć provedu u prinčevskoj ulozi, apartman Princa Bonaparte koštaće 18.000 €. Ovaj najveći apartman od 275 kvm, sa pet metara visokom tavanicom, pripada francuskoj državi i u potpunosti podseća na originalni apartman princa Bonaparte, dok je kupatilo u stilu „directoire“.

Najskuplji je, ipak, apartman Shangri-La: 22.000 €! Kažu da vredi svake pare jer ima: četiri spavaće sobe, salon od 500 kvadrata, zid-prozor koji otkriva pola Pariza i ko zna šta još... To znaju samo odabrani.

____________________________

Zvezdice, zvezdice...

Uobičajeni boravak gostiju je tri noći. Amerikanci čine 25% gostiju, Kinezi - 15% ali se vrtoglavo šire. Obično prvu noć večeraju u restoranu „Pčela“ s 48 mesta, koji ima dve Mišelin zvezdice; drugi će otići pravo u kineski restoran „Šang Palas“ s jednom slavnom zvezdicom. Na terasi se nalazi bar „Krug“, a tu je i bar „Botaničar“.

Sobe i apartmani su uređeni u nijansama plave, bele i boje lana, u duhu evropskog carstva i azijske estetike. Tapete su od svile, nameštaj po meri. Arhitekte su pomno proučavale arhivska dokumenta i fotografije nekadašnjeg dvorca Bonaparta, odabrali i preradili motive u nov, moderan dizajn 21. veka. Iz mermernih kupatila pruža se veličanstveni pogled na Pariz, a gost može da uživa u toaletnim proizvodima Bvlgari. 

Na prvom spratu su saloni u pravom francuskom duhu. U Velikom salonu po zidovima i tavanicama su carske krune, kraljevske pčele, lavlje glave, bronza, kristalni lusteri... U salonu Trpezarija svuda mahagonij, vojni trofeji unutar tavaničnih svodova, dva ogromna orla raširenih krila natkriljuju ceo prostor... U Porodičnom salonu na zidovima lebde žene s krilima, u plavoj boji… u svoj slavi stila Luj XIV. 

Ako vam se ukaže prilika, obavezno svratite u ovaj dragulj Pariza na kaficu. Uz dozvolu, u većinu soba možete ući da napravite selfi s legendarnom Ajfelovom kulom. A kad već uđete u ovaj hotel, biće vam sve jasno: razumećete tada zašto sam iz hotela „Šangri-La“ po prvi put izašla potpuno ošamućena!

Jelena Kaličanin

Foto: Šangri-La

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Ribarska banja dobija novi hotel sa spa centrom
01. Mart 2021
Ribarska banja, na obroncima planine Veliki Jastrebac uskoro će dobiti nove smeštajne...
Hotelijerstvo
Holding kompanija PIK Aleksinac prodaje hotel
26. Februar 2021
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine...
Hotelijerstvo
Mađarski hotelijer gradiće hotel visoke kategorije na Paliću
23. Februar 2021
Palić bi mogao da dobije hotel visoke kategorije, a za gradnju je zainteresovan jedan mađarski...
Hotelijerstvo
U Aleksandrovcu u planu izgradnja hotela
23. Februar 2021
Nebojša Knežević, delatnost tur-operatera Atos 2018 iz Aleksandrovca gradiće hotel,...