Hotelske ikone: „Ručna svirala“, škotska lovačka kuća u kojoj živi umetnost

30. Oktobar 2020
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com
Foto: thefifearms.com

Sve je više hotela koji svojim gostima pružaju mogućnost da uživaju u umetničkim sadržajima. U nekim hotelima može se i kupiti vredna slika ili komad nameštaja... a u nekima i ne, jer, Bože moj, ko bi prodao Pikasa kada ga je na aukciji jedva nabavio?!

Hotel „Ručna svirala“ ! Kakvo ime za hotel! Ali, kada zgrada iza sebe ima istoriju, škotsku, keltsku i dvorac britanske kraljice u neposrednoj blizini, onda je to gotovo sasvim OK.

A priča o ovom hotelu počinje preseljenjem Manuele i Ivana Virta, trenutno verovatno najčuvenijih trgovaca savremenom umetnošću na svetu, iz firme „Hauzer i Virt“, iz Švajcarske u Škotsku, gde su kupili Dursland, radnu farmu u selu Brimar. Njihove galerije širom sveta nastavile su da napreduju, a njih dvoje počeli su da se bave pčelarstvom, traganjem za tartufima, sađenjem voća i povrća, nadgledanjem uspešne kombinacije galerija-pansion-restoran koje su izgradili na svom imanju.

Zahvaljujući otvaranju ove farme, Dursland je do danas posetilo 500. 000 ljudi, dok  selo Brimar, u kojem se farma nalazi, ima samo 500 stanovnika. Osim farme, Virtovi su učinili još nešto iznenađujuće: otvorili su hotel u škotskom gorju „The Fife Arms“, u staroj lovačkoj kući sazidanoj sredinom XIX veka u blizini zamka Balmoral, u kojem britanska kraljevska porodica vekovima letuje.


Umetnost bez premca


Teško je proceniti neobičnost hotelskog prostora, ali jedno je sigurno: ovde vlada originalna umetnost, pa ništa nije čudno što na samom ulazu gost nailazi na originalnu sliku Pikasa! Štaviše, tik pored ulaznih vrata na zidu je okačen akvarel koji je lično uradila kraljica Viktorija. Na ogromnom kaminu upisane su pesme Roberta Burnsa. Očaravajuća tavanica, mikroskopski prikaz škotskog kvarca, delo je Kineza Zanga Lia. Isto važi i za 46 spavaćih soba,  toliko raznolikih da bi bilo nepravedno uopštavati njihov dizajn.

Ono što je veoma zanimljivo je da Virtovi, prema njihovom sopstvenom priznanju, ništa nisu znali o hotelima, ali to nije bila prepreka stvaranju zanosnih ideja. „Idete u muzej ili galeriju da bi doživeli izvesno iskustvo,“ objašnjava Ivan Virt. „Izložba treba da bude nešto jedinstveno i dobro za obrazovanje umetnosti. Hotel je upravo kao i izložba. Mislim na „The Fife Arms“ kao dugoročniji grupni šou. Dakle, predstava ili boravak su za nas ista stvar!“


Hajlendersko uživanje

Za Virta avantura u hotelu započinje mirisom drva i dima koji prolazi kroz dimnjak otvorenog kamina. „Šta ćete sledeće primetiti, zavisi od toga kakva ste osoba,-a to može biti bilo šta. Važno je da se podigne nivo vaše svesti. Vaša čula su u pripravnosti. To može da se vidi u očima ljudi. Za neke koji zakorače u naš prostor, to će biti slikari Pikaso ili Lisjen Frojd, koji je čukununuk slavnog neuropsihijatra. Ove velike prepoznatljive slike su ovde ne da bi vas impresionirale, već da vam kažu da ono što je na zidovima vredi pogledati, jer je posebno. Oni su tu da vas nateraju da obratite više pažnje na umetnost i na uživanje. Zadovoljstvo nije samo u gledanju, već i u razmišljanju, jer zadovoljstvo nije pasivno, već aktivno. ‘Ručna svirala’ je okrepljujuća poput kristalnog visokogorskog vazduha i jednostavna za uživanje.“

Gde god pogled odluta, svuda se vidi nešto neobično i lepo je integrisano. U salonu, iznad zidova presvučenih tartanom koje je istkala umetnica Araminta Kembel, Argentinka, na tavanici uskovitlani obrisi mikroskopski uvećanog škotskog kvarca. U pabu „Leteći jelen“ umetnik Gideon Samerfild je oslikao likove desetine lokalaca. U restoranu „Kluni“, nazvanim po rečici koja vrluda kroz obližnje stene, nalazi se ogromna slika Brojgela Mlađeg. Ogroman orao, rad Gerharda Rihtera, „predsedava“ u trpezariji, a na zidovima je gozba za oči - mural Argentinca Giljerma Kuitke koji se, dok ga je oslikavao, „tri meseca smrzavao bez grejanja, svetla i bio potpuno sam“. Na muralu je prikazan okolni pejsaž. Sićušan ali neodoljiv koktel bar „Elsa“, posvećen je majušnoj, neodoljivoj modnoj kreatorki Elzi Skjapareli, čiji je potpis bio šokantna ružičasa boja. Ispostavilo se da je ova dama obožavala škotski Hajlend i da je bila redovna posetiteljka Brimara. Na zidovima bara mnoštvo fotografija čuvenog Men Reja.

Jedna od omiljenih soba u hotelu, soba Vojvode Daglasa, nazvana je po škotskom botaničaru koji je 1820. u Britaniju iz Severne Amerike doneo Daglasovu jelu. Na uzglavlju kreveta ugravirane su reči edinburškog pesnika Aleka Finlija: „Da bi više saznao o boru, drži šišarku u ruci“.

Jelena Kaličanin

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Vest dana: Accor otvara vodeći Mövenpick resort u Srbiji
22. Jun 2022
Accor, prestižna svetska ugostiteljska grupa, najavljuje dolazak novog, vodećeg hotela...
Hotelijerstvo
REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela
15. Jun 2022
Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na...
Hotelijerstvo
Hoteli u Nemačkoj - od potpuno digitalizovanih do
15. Jun 2022
U nekim hotelima u Nemačkoj gost može pravo u sobu, bez ikakvog kontakta sa recepcijom....
Hotelijerstvo
Na Kopaoniku kreće turistički građevinski bum
13. Jun 2022
Opština Raška stavila je na javni uvid tri urbanistička projekta za izgradnju...