Hotelske ikone: Hotel & - tradicionalno i savremeno

26. Januar 2021
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Foto: ampersandhotel.com
Da, da, ovaj hotel nema ime već simbol ili logogram! Baš kao što je svojevremeno pevač Princ promenio svoje ime u simbol, tako je i najnoviji hotel u Londonu dobio ime po kratici ili logogramu „&“-Ampersand!
 
Nalazi se u kvartu Južni Kensington u Harington ulici u Londonu. Čim je otvoren, trenutno je postao hit i već se o njemu naveliko pričalo. Štaviše, odmah je dobio i nagradu - International Design & Architecture Award, koja se dodeljuje hotelima veličine 50 -  200 ležaja. 
 
Kultura, elegancija i engleski šik
Šta je to što izdvaja „Ampersand“ od drugih, starih ali i novih hotela? Mnogo toga. Generalni direktor Roberto Pahares, tvrdi da je u njemu sažeto sve što čini englesku kulturu i stil. 
- Pre svega, mi sebe smatramo nezavisnim, imamo osećaj individualnosti, vlasništva i samostalnu misao – kaže gospodin Pahares. - Hotel je, takođe, kombinacija različitih kulturnih tradicija, kako engleskih tako i internacionalnih. Kad tome dodam pozitivnu energiju prikupljenu tokom Olimpijskih igara, onda dobijamo veselu i živahnu atmosferu, ali i eleganciju i engleski šik!

Dizajn inspirisan prirodom
Nekada originalan viktorijanski butik hotel (Grosvenor Kensington Hotel), podignut 1888. godine, nedavno je pretrpeo velike promene u svom izgledu. Sto jedanaest novih soba i 5 apartmana s balkonima, zanatski savršeno dizajniran hol plus poslastičarnica, koktel bar i trpezarija - zamisao su arhitekata iz londonskog biroa Dexter Moren Associate. Kako kažu, bili su inspirisani okolinom u kojoj se hotel nalazi. Zbog toga je dizajn hotela kombinacija savremenog nameštaja i materijala koji na sebi nose oznake botanike i orintologije (Museum of Natural History), astronomije i geologije (Sience Museum), muzike (Royal Albert Hall). U blizini je i Hajd Park... Sobe su podeljene u pet kategorija, tako da se u sobama vide motivi planeta i zvezda, muzičke note, orintološki crteži i geometrijske figure.

Dominantna svetleća instalacija 
Lepota hotelskog enterijera vidi se na samom ulazu koji je žižna tačka hola. Osvetljenje i nameštaj sami govore o eleganciji. Centralno stepenište akcentovano je svetlećom instalacijom u obliku visokog drveta čije se „deblo“ penje kroz prizemlje i nekoliko spratova. Paleta boja koja se proteže kroz ceo hotel sadrži tirkiznu, trešnjevu i šartrez boju, elegantnih modernih nijansi, zajedno sa zlatnim i srebrnim akcentima, mermernim podovima i floralnim tapetama.
 
Hotel za uživanje 
U nižem delu odnosno podrumu nalazi se zanimljiv „Apero“ bar. Njegovo ime ukazuje na lepršavost prostora sa zidovima od cigle u viktorijanskom stilu, prefarbanih belom bojom, sa zasvođenim vratima, izuzetno udobnim plavim kožnim barskim stolicama i modernim osvetljenjem. Ispred ulaza u „Apero“ bar zanimljiv detalj: pod presvučen crno-belim keramičkim pločicama s floralnim dizajnom. Pet hiljada pločica isečeno je i postavljeno in situ. Njihov geometrijski oblik rađen je po ugledu na čuveni mozaik u obližnjem Viktorija i Albert Holu. 
Za one koji ne vole da se mešaju s drugim osobama, a Englezi veoma drže do svoje privatnosti nasleđene od kraljice Viktorije, predviđena je tzv. „Vinska soba“. U nju se može smestiti samo deset osoba s dubokim džepom, koje vole da uživaju u skupocenoj selekciji vrhunskog vina, baš onako kako kao gosti Hotela & uživaju u njegovoj neobičnoj lepoti i vrhunskoj usluzi koju ovde naprosto očekuju.   
 
Jelena Kaličanin
Foto: ampersandhotel.com

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Lošinj Hotels & Villas predstavlja vrh svetske gastronomije i wellnessa
10. Maj 2021
Slikovita uvala Čikat ovoga proleća podiže doživljaj luksuza i hedonizma na viši nivo...
Hotelijerstvo
ONE&ONLY PORTONOVI otvoren za goste
07. Maj 2021
Smešten na ulazu u Bokokotorski zaliv, na obali Jadranskog mora u Crnoj Gori,...
Hotelijerstvo
Robert Stojko novi generalni direktor hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade
05. Maj 2021
Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade sa velikim zadovoljstvom objavljuje imenovanje...
Hotelijerstvo
Skijališta Srbije na Torniku grade hotel
05. Maj 2021
Skijališta Srbije raspisala su tender za izradu tehničke dokumentacije za više...