Hotelske ikone: „Arktička kupka“ - hotel za ljubitelje leda i iskonske samoće

05. Mart 2021
Hotel Arctic Bath
Hotel Arctic Bath
Arctic Bath land cabin_ Daniel Holmgren
Arctic Bath land cabin_ Daniel Holmgren
Arctic Bath - spa
Arctic Bath - spa
ArcticBath_water_cabin_Karin Lundin
ArcticBath_water_cabin_Karin Lundin
Arctic Bath water cabin _ Daniel Holmgren
Arctic Bath water cabin _ Daniel Holmgren
Arctic Bath - spa-sauna
Arctic Bath - spa-sauna

 

Small Luxury Hotels of the World (Mali luksuzni hoteli sveta) svojim najnovijim hotelom - Arctic Bath (Arktička kupka) ulaze u zemlju ponoćnog sunca. Smešten u Švedskoj, u  Laponiji, u mestu Hardas, ovaj plutajući spa hotel poziva goste da potpuno urone u prirodu i pravi je proaktivni zagovornik ekološke održivosti od otvaranja u januaru 2020. godine.

Plutajući luksuzni hotel sa 12 soba inspirisan je vremenom kada su reke bile preplavljene plutajućim balvanima koje su drvoseče tako spuštale niz vodu na obradu. „Arktička kupka“ pluta tokom leta, dok je zimi okovana ledom, centrirana oko divovske ledene kupke na otvorenom, koju okružuju tri saune, sala za spa tretmane i vruće kupke. Šest „vodenih“ kabina za dvoje  sa nadvodnim palubama koje pružaju savršen vidikovac za uživanje u Polarnoj svetlosti. Na obali je izgrađeno šest većih ‘kopnenih’ kabina. Četiri pružaju smeštaj za do pet gostiju, dok su dva apartmana, svi sa staklenim zidovima, koji takođe nude prvoklasna mesta za posmatranje ovog  prirodnog fenomena. Enterijeri su oblikovani prirodnim materijalima, uključujući drvo, kamen i kožu, i predstavljaju švedske dizajnerske brendove.

Zajedno sa spa i wellness sadržajima, boravak u "Arktičkoj kupki" nije samo potpuno iskustvo, to je - glavna atrakcija.

3 Arctic Bath land suite first level floor 1 _ Daniel Holmgren.jpg

Arctic Bath land suite first level floor 1 _ Daniel Holmgren

Pre samo 10 godina bilo je zamišljeno da se izgradi plutajuća sauna u staklenoj kocki. Pošto je tada izgrađen hotel „Drvo“, lokalcu Per-Andersu Eriksonu palo je na pamet da i on uđe u hotelijerske vode. Zamolio je švedskog arhitektu Bertila Harstroma i njegovog kolegu dizajnera Johana Kaupija da projektuju i dizajniraju glavnu zgradu. Stabla koja je prekrivaju predstavljaju trupce - nekada uobičajeni prizor na reci Lule, koja se do šezdesetih godina prošlog veka koristila za prevoz drveta širom okruga. Kao buket isprepletanog drveta, okrugla kao jabuka, ova zgrada pleni svojim zanimljivim dizajnom: izgrađen od lokalnih materijala koji su održivi i dizajnirani da privlače pažnju i da budu prepoznatljivi. Arhitektura u kombinaciji sa lokacijom i pričom je ono što hotel „Arktička kupka“ čini jedinstvenim.

Unutar kolibe s visokim tavanicama sve je urađeno od bledog borovog drveta, dok su podovi od baltičkog krečnjaka. Krevet sa ugodnim nazivom Carpe Diem ogrnut je platnom i ovčjom kožom. Pravo mesto da gost, gledajući u u reku i sneg, padne u sladak san ili da se izjutra direktno baci u ledenu vodu, pošto se već opustio u nekoj od tri saune ili u toplim spoljnim kadama. 
 
Ali, sauna i kupatilo na otvorenom ne bi funkcionisali bez mesta za boravak, shvatili su, i tako je dodato šest soba na vodi i još šest na kopnu, zajedno sa restoranom.
 
Tajna Aurore Borealis
 
Zašto uopšte podići hotel na ovako usamljenom i hladnom mestu?
Pre svega zato što se, na samo 50 km južno od Arktičkog kruga, eterični vazduh meša sa Aurorom Borealis, mističnim čudom prirode, kraljicom laponskih noći, koja se može posmatrati više od dve stotina noći tokom godine. To je igra svetlosti koja se širi preko neba i nastaje kada se subatomske čestice sunca kanališu u atmosferu pomoću zemljinog magnetnog polja. Posmatranje ovog fenomena čoveka vodi u tajne prirode i pruža najveličanstveniju predstavu koju čovek može da zamisli. 
 
6Arctic Bath, aurora borealis _ Anders Blomqvist - V.jpg
 
Arctic Bath, aurora borealis _ Anders Blomqvist
 
Uz to, ljubitelji sunca mogu neprekidno 24 sata da uživaju u njegovoj duhovnoj svetlosti. I najzad, tu je svet Sami, svet Laponaca sa svojim sibirskim korenima i jezikom koji ima osnovu u jeziku plemena u uralskoj oblasti. Hotel je toliko drugačiji od uobičajenih, izazovan za sve one koji se ne boje zime i koji su u potrazi za raznolikostima kojim obiluje naša planeta.

Kako pripremiti losa?
Kuhinjom rukovode kuvar Kristofer Astrom, Laponac, koji se proslavio uvođenjem autohtonih ukusa u restorane širom zemlje, i Belgijanac Marten De Vilde, koji je radio na brojnim adresama s Mišelin zvezdicama.
 
9arctic bath chef _ Mats Engfors Photographic - I.jpg
 
Dnevni promenljivi set od pet ili šest jela sastoji se od organskih sastojaka lokalnog porekla i može sadržati arktičko meso prženo na maslacu, posluženo s pireom od paškanata, kiseljaka i jajetom, kao i sporo kuvane irvase, a tu je i kremasti Beli koren(vrtni turovac) s dimljenom srži i srcem losa. Ovo se slaže s pažljivo izabranom i sezonski promenljivom vinskom kartom i jelovnikom koji uključuje lokalno proizvedeno zanatsko pivo i švedski viski. Jelovnik se menja u skladu sa dostupnim proizvodima, a takođe se oslanja na autohtonu kulturu naroda Sami. Restoran nudi lokalnu kuhinju gde većina sastojaka dolazi iz Laponije: divlje ptice, bobice, lokalna riba i začinsko bilje, švedski viski i lokalno pivo, med, govedina, sveže bilje. Sve meso i riba koja se služi u hotelu potiču iz divljine, pa su bez tragova pesticida ili antibiotika. „Arktičko kupatilo“ podstiče svoje goste da probaju da se pravilno hrane i redovno vežbaju, pa će se naročito dopasti ljubiteljima ekološkog velnesa i divljine. Naravno,  idealan je za one koji samo žele da pobegnu od svega, da udišu čist vazduh i uživaju u tišini, a  efekat nekoliko dana radikalne brige o sebi je - potpuna psihofizička transformacija.
 
Jelena Kaličanin
Foto: Anders Blomqvist/Arctic Bath
         Johan Jansson/Arctic Bath
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Postanite „Bath boss“, kupajte se u luksuznim hotelima i zaradite 5.000 dolara!
13. Oktobar 2021
Ako više volite da se opuštate u kupatilu u hotelskoj sobi, umesto da radite od 9...
Hotelijerstvo
Najluksuzniji hotel Saudijske Arabije pred otvaranjem
13. Oktobar 2021
Nakon debitovanja sa svojim prvim odmaralištem na Bliskom Istoku, Raffles predstavlja...
Hotelijerstvo
Hotel Madame Reve - najnovije čudo Pariza
13. Oktobar 2021
Pariz je sinonim za sve stvari koje su povezane sa luksuzom, a raskošni Hotel Madame...
Hotelijerstvo
The Seeds - inovativni retro smeštaj u šumama Đijanšija u Kini: savršeno mesto za opuštanje
13. Oktobar 2021
 Svi smo umorni od sedenja ispred ekrana naših računara, dok maštamo u begu...