Hotelijeri pokrenuli inicijativu za brendiranje Srbije

13. April 2017
Hotelijeri pokrenuli inicijativu za brendiranje Srbije

Na sednici Grupacije "Hoteli Srbije", koja je održana u četvrtak 13. aprila u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, pokrenuta je inicijativa za formiranje radne grupe unutar Udruženja za turizam PKS, koja će Vladi RS uputiti predlog o neophodnosti brendiranja Srbije zarad bolje prepoznatljivosti na globalnom turističkom tržištu.

Sednici su prisustvovali brojni hotelijeri, predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacije Srbije, Privredne komore Srbije, strukovnih udruženja, visokoškolskih ustanova, ambasada i medija.

Kako je na otvaranju sednice istakao potpredsednik PKS Miroslav Miletić, turizam je privredna grana koja mnogo lakše od ostalih grana stvara dodatne mogućnosti za povećanje zaposlenosti, rast bruto društvenog proizvoda (BDP) i povećanje izvoza.

- Istraživanja su pokazala da svaki dolar potrošen u turizmu doprinosi potrošnji još 3,2 dolara u ekonomiji jedne zemlje, dok milion dolara turističke potrošnje generiše dva puta više poslova nego milion dolara potrošnje u drugim sektorima. Srbija beleži natprosečan rast inostranog prometa od oko 10 odsto godišnje u proseku. Prošle godine taj rast je bio 13 odsto, a ostvareni prihod od turizma oko milijardu evra i činio je 5,4 odsto BDP-a - rekao je Miletić.

Jedna od nosećih tema ovog skupa bila je uloga hotela u pozicioniranju Srbije kao turističke destinacije. Uvodničar u ovu temu bila je Vesna Vlatković, PR i marketing menadžer grupacije "A hoteli", koja je istakla neophodnost učešća svih turističkih stejkholdera, uključujući resorno ministarstvo, turističke organizacije, strukovna udruženja, hotelijere i ostale, u brendiranju Srbije, s ciljem privlačenja inostranih turista i investitora.

- Pravila brendiranja Srbije kao turističke destinacije su ista kao i pravila brendiranja bilo kog proizvoda. Neophodno je realno sagledati naše prednosti i nedostatke i na osnovu toga praviti strategiju i graditi brend - navela je Vlatković.

Na ovom skupu je istaknuto i da je pozicioniranje Srbije kao turističke destinacije, odnosno njeno brendiranje, ozbiljan, dugotrajan i složen proces koji treba da bude postavljen kao dugoročni cilj koji će biti ispunjen kada se reše brojni infrastrukturni i ekološki problemi zemlje.

Sa ovog skupa je potekao i predlog da se formira radna grupa unutar Udruženja za turizam PKS, koja će u ime turističke privrede podneti inicijativu Vladi RS o neophodnosti brendiranja Srbije zarad bolje prepoznatljivosti na globalnom turističkom tržištu. Tom prilikom, Udruženje za turizam PKS pozvalo je hotelijere i sve zainteresovane da se svojim predlozima i sugestijama, zaključno do 15. maja, aktivno uključe u ovaj proces. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...