Hotelijeri i restorateri pred velikim novogodišnjim izazovom

30. Decembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Odluku Kriznog štaba da ugostiteljski objekti mogu da rade 31. decembra 2020. godine i 1. januara 2021. godine do 18 časova, potvrdila je juče i Vlada Republike Srbije.

HORES je, posle konsultacija sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, zatražio od nadležnih inspekcija tumačenje da li se ova odluka Kriznog štaba odnosi i na restorane u hotelima, s obzirom na to da se večera servira od 18 do 21 čas, kako je prethodnom odlukom Krizni štab propisao.
Ovom jučerašnjom odlukom Vlade, restorani u hotelima bi radili najkasnije do 18 časova, i posle tog vremena, hoteli bi jedino kroz uslugu room servisa i dostavljanjem lanč paketa, mogli da usluže večeru, za šta najveći broj hotela nije u prilici da se, za tako kratko vreme, ni tehnički, ni organizaciono, pripremi, jer je nemoguće za dan ili dva angažovati veliki broj konobara dodatno, kao i nabaviti veliki broj plastične ambalaže za dostavu hrane u sobama. Kako da to izvede hotel, na primer, sa 200 soba? Takođe, gosti hotela su uplatama boravka za novogodišnje praznike, uplatili i večeru, koju sada niti hoteli mogu da adekvatno usluže, niti da gosti dobiju plaćenu uslugu, onako kao je to ponudom dogovoreno.

Takođe, napominjemo da su i mnogobrojni restorani, koji primenjuju sve propisane higijenske i saniratne mere, izvršili potrebne nabavke u cilju pripreme za organizaciju usluga za 31. decembar i 1. januar. Oni su takođe uskraćeni, budući da mnogi gosti neće koristiti njihove usluge kako su prvobitno planirali.

Nadležne zdravstvene inspekcije tumače ovakvu odluku da gosti hotela mogu do 18 časova da koriste restoranske uluge, i da završe večeru do 18 časova, što je teško prihvatljivo, s obzirom na to da je veliki broj porodica sa decom, po proceni HORES-a, i do 30% ukupnog broja gostiju.

Imajući u vidu ovakvo tumačenje nadležnih inspekcija, HORES je juče popodne uputio molbu Kriznom štabu Vlade Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da hitno preispitaju ovakvu odluku, i da, kao i pre tri nedelje, odluče da gostima hotela bude omogućeno da hotelski restorani mogu da rade do 21 čas, kako bi bilo omogućeno da se servira pansionska večera.

Nadamo se da će nadležni uvažiti našu molbu i doneti novu odluku da se hotelskim restoranima, za goste hotela, omogući rad do 21 čas.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...