Hoteli za razvode – nova pojava u svetu hotelske industrije

16. April 2015
Hoteli za razvode – nova pojava u svetu hotelske industrije
Hoteli za razvode – nova pojava u svetu hotelske industrije
Hoteli za razvode – nova pojava u svetu hotelske industrije

Razvod braka sa pet zvezdica

Sve se veći broj brakova završava razvodom, koji predstavljaju često dugotrajne procese, a ne treba ni spominjati bujicu negativnih osećanja koja tom prilikom nastaju. Stoga se čini da se kompanija Divorce Hotel pojavila u pravo vreme sa idejom da parovi koji prolaze kroz razvod svoj brak okončaju na luksuznom odmoru u prijatnoj atmosferi i uz asistenciju posrednika.

Šta sve danas nije sadržano u raznim paket aranžmanima? Mašta turističkih i hotelijerskih radnika smišlja sve ono što bi moglo da zadovolji želje probirljivih turista. Ipak, holandska kompanija, prigodno nazvana Divorce Hotel (Hotel za razvod), otišla je korak dalje i po povoljnim cenama nudi all inclusive vikend za otuđene supružnike, na kome će razrešiti svoje razmirice jednom za svagda.

Evo šta se krije iza ponude pristupačnog razvoda sa 5 zvezdica: Par koji želi da se razvede na web stranama kompanije treba da izabere jedan od hotela koji su u ponudi, a zatim provode vikend u izabranom hotelu sa advokatima, posrednicima i osobljem kompanije koji su tu da se pobrinu za papirologiju, raspodelu sredstava i emotivnu stabilnost gostiju.

Zaposleni u hotelu obaveštenu su o jednistvenom statusu gostiju i postupaju prema posebnim instrukcijama. Sve diskusije se odvijaju u privatnim apartmanima – bez „publike“ koja navija za jednu ili drugu stranu – tako da se stvari rešavaju efikasno i prijateljski (ili, bolje rečeno, civilizovano). Ovaj trodnevni boravak uključuje i mnogo lepše trenutke, nalik klasičnom odmoru – uskoro bivši supružnici idu na plažu, zajedno jedu u restoranima, i čak provode noć u apartmanu za medeni mesec.

Koncept se širi i na TV ekrane

Brakorazvodni troškovi u Holandiji kreću se između 5.000 i 10.000 dolara, dok je u SAD-u taj iznos često veći. To je bio dovoljan razlog da kompanija Divorce Hotel proširi svoje tržište i na SAD, jer paket aranžman koji nude košta oko 3.000 dolara po paru (kod kompleksnijih slučajeva, kao što je potpuno starateljstvo nad decom ili neusaglašenost kod podele sredstava, može doći do veće sume). Naravno, tu pogodnost ne mogu da iskoriste svi parovi, već samo oni koji „prođu“ proces selekcije, kako bi se osiguralo da njihov razvod nije suviše težak i komplikovan za jedan vikend.

Nedugo nakon što je ovaj neobičan koncept hotelske usluge počeo da dobija publicitet, pilot projekat za reality show pod nazivom – Divorce Hotel dobio je zeleno svetlo u produkcijskoj kući „Fox“. “Da li ste spremni da prestanete sa svađama, finansijskim stresovima i bolnim iznurujućim procesima razvoda, i započnete novo poglavlje u životu?”, glasi poziv bračnim partnerima da se prijave za emisiju.

- Prikazaćemo emotivan TV show sa predivnim momentima – nešto što nikad ne biste očekivali od programa koji se bavi razvodima. Želim da prikažem da je ono što se dešava u našim hotelima nešto posebno, i ne podseća na jezive emisije kakva je „Jerry Springer show“ – kaže osnivač kompanije Jim Halfens.

Zanimljivo je i to što kompanija Divorce Hotel na svom sajtu poziva hotele iz celog sveta da se priključe ovom projektu.

Pojava konkurencije

Da je ceo koncept dobra ideja, svedoči i činjenica da su već počele da se pojavljuju kompanije koje nude sličnu uslugu. Jedna od njih je Destination Divorces („Destinacije za razvode“) iz američke države Indijana, koja je izgleda preuzela koncept, nudeći trodnevni odmor u sklopu sa razvodom. Poruka na njihovom websajtu, pored fotografija prelepih vidikovaca, glasi: „Bilo da vi ili vaš bračni partner volite plažu ili planinu, sunce ili snežne padine, izbor destinacije za vaš razvod ograničen je samo vašom maštom.“

I dokle god gosti ne mare da deo vremena namenjenog za uživanje provedu na sastancima sa advokatima, sve ovo zvuči prilično bezbolno i lako.

Marija Obradović

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Hostel Severne Koreje u srcu Berlina
20. Avgust 2019
Ambasada Severne Koreje u Nemačkoj i nema baš mnogo posla. Dobar deo zgrade je zato...
Hotelijerstvo
Hotel Beograd biće simbol Leskovca
19. Avgust 2019
Hotel Beograd u Leskovcu prodat je u februaru 2019. godine, a novi vlasnici, direktori...
Hotelijerstvo
Las Alamandas:
13. Avgust 2019
Šta je zajedničko izbirljivim Ričardu Giru i Šon Penu, Stingu i Ani Lenoks? Gde...
Hotelijerstvo
Hotel Central Park Trebinje: Luksuz u retro stilu s elementima modernog
09. Avgust 2019
Autentični ambijent samog centra Trebinja, obogaćen je krajem 2017. godine hotelom Central...