Hotel u kojem su domaćini žirafe! (video)

01. Jul 2015
Hotel u kojem su domaćini žirafe! (video)

Kenija turistima koji se odluče da je obiđu nudi nešto zaista jedinstveno! Verovatno ste mnogo puta videli čuvenu fotografiju dve žirafe koje se, sa glavama provučenim kroz prozor, slade iz tanjira u nečijoj trpezariji. Većina nas je pomislila da je u pitanju duhovita fotomontaža. Ipak, slike su realne i deo su svakodnevnice u hotelu Žirafin zamak (Giraffe Manor) u Najrobiju.

Najrobi je poznat pod nazivom “Zeleni grad sunca”, a "Žirafa kompleks" nalazi se na samo 20 kilometara od grada. Pod sloganom "Neka vas oduševi naša urbana divljina" agencija Tamimi omogućava svakom posetiocu da vidi najlepše od Najrobija, glavnog grada Kenije, a "Žirafa kompleks" je šlag na torti u njihovoj ponudi.

Sagrađen tokom 1930-tih i smešten na posedu od 57 hektara, taj hotelski kompleks danas predstavlja utočište za posebno ugroženu vrstu ovih plemenitih životinja. Rotšildova žirafa (Giraffa camelopardalis rothschildi) je jedna od 9 podvrsta i njen opstanak je ozbiljno doveden u pitanje. Mogu se naći samo u Keniji i Ugandi, a i tamo isključivo u zaštićenim oblastima.

Izuzetno su visokog rasta, nekada čak do 6 metara, a razlikuju se od ostalih vrsta i po karakterističnih 5 roščića. Osim dva prava roga i jednog manjeg na čelu, Rotšildova žirafa ima i dodatni par rogova iza ušiju. Ova vrsta odlikuje se i specifičnim „dokolenicama“, jer su joj potkolenice uvek bele boje, bez mrlja i šara, što je još jedna karakteristika koja je izdvaja od drugih vrsta.

Gosti Giraffe Manor-a u Najrobiju imaju zadovoljstvo da im svakog jutra i večeri u trpezariju smeštenu na verandi hotela svrate ove ljupke životinje, da ih pozdrave i posluže se hranom ostavljenom za njih, ali i sa malo specijaliteta sa menija kojima ih gosti rado ponude. Takođe, možete se naći s njima oči u oči na prozoru prvog sprata hotela spavaće sobe i hraniti ih. Svaka žirafa koja se ovde nalazi ima svoje ime. Žirafa Lynn je najstarija i najviše insistira na dobijanju poslastica. Zatim Arlene koja je mala, lepa i voli da se grli. Za razliku od svih svetskih zooloških vrtova, ovde je dozvoljeno i poželjno dodirivati, maziti i hraniti žirafe.

Ukoliko želite da doživite poljubac žirafe, osoblje hotela će vam se naći pri ruci kako bi vam pokazali kako se to radi. Pored žirafa, na ovom imanju koje se prostire na 470 000 metara kvadratnih , možete sresti i preko 180 vrsta ptica i retkih vrsta životinja, koje se mogu naći samo još u nacionalnim parkovima.

U okviru hotelskog kompleksa nalazi se i muzej posvećen književnici Karen Blixen, autorki legendarnog romana “Out of Africa”, koja je ovde živela od 1913. do 1931. godine. Nedalko od hotela je i Giraffe Centar posveće edukaciji najmlađih, a sve u okviru elegantnog rezervata. Možda najveće iznenađenje okoline hotela jeste sirotište za slonove – institucija koju je 1977. Godine podigao David Sheldrick kao mesto zbrinjavanja malih slonova koji su izgunili svoje roditelje negde u divljini.

Iako je prvobitno izgrađen kao porodično imanje, hotel je dobio svoju sadašnju namenu kad su ga kupili Jock i Betty Leslie – Melville, čije je rad na očuvanju Rotšildovih žirafa poznat širom sveta. Njihovi projekti podrške razmnožavanju i vraćanju žirafa u prirodna staništa doveli su do značajnog porasta broja jedinki ove ugrožene vrste.

Žirafin zamak raspolaže sa 10 soba u koje može da se smesti do 25 gostiju. Hotel je sagrađen po uzoru na škotske kućice za lovce, a nudi mešavinu tradicionalnog i modernog stila. U sklopu hotela se nalazi deset luksuzno uređenih apartmana po ceni od 505 dolara po osobi. U ponudi je samo puni pansion.

Ovo nije komercijalizovana lokacija prilagođena za veliki broj turista, već mali ekskluzivitet za istinske ljubitelje ovih plemenitih životinja. U njemu su do sada boravile i brojne svetske zvezde: Mick Jagger, Walter Cronkite, Johnny Carson, Brooke Shields, Richard Branson i Ewan McGregor.

Izvor: Prva.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Neobični hoteli: Noćenje u džungli, silosu ili na litici?!
18. Januar 2019
Svi su već čuli za podvodni hotel, hotel od leda, ili za kapsula hotele... Ovom prilikom...
Hotelijerstvo
Subvencije za gradnju hotela u nekategorisanim banjama
17. Januar 2019
Država je za podsticaje investitorima koji bi želeli da ulažu u Srbiju, iz budžeta za ovu...
Hotelijerstvo
Više od 4.000 smeštaja iz Srbije dobilo globalna priznanja kompanije Booking.com
16. Januar 2019
Booking.com jedna od najvećih kompanija za onlajn rezervacije smeštaja na svetu,...
Hotelijerstvo
Deset prelepih hotela koje je oblikovala priroda
16. Januar 2019
Bilo da su izgrađeni od sirovih organskih materijala ili uklesani u svoju okolinu, pojedini...