Hotel u kojem su domaćini žirafe! (video)

01. Jul 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Kenija turistima koji se odluče da je obiđu nudi nešto zaista jedinstveno! Verovatno ste mnogo puta videli čuvenu fotografiju dve žirafe koje se, sa glavama provučenim kroz prozor, slade iz tanjira u nečijoj trpezariji. Većina nas je pomislila da je u pitanju duhovita fotomontaža. Ipak, slike su realne i deo su svakodnevnice u hotelu Žirafin zamak (Giraffe Manor) u Najrobiju.

Najrobi je poznat pod nazivom “Zeleni grad sunca”, a "Žirafa kompleks" nalazi se na samo 20 kilometara od grada. Pod sloganom "Neka vas oduševi naša urbana divljina" agencija Tamimi omogućava svakom posetiocu da vidi najlepše od Najrobija, glavnog grada Kenije, a "Žirafa kompleks" je šlag na torti u njihovoj ponudi.

Sagrađen tokom 1930-tih i smešten na posedu od 57 hektara, taj hotelski kompleks danas predstavlja utočište za posebno ugroženu vrstu ovih plemenitih životinja. Rotšildova žirafa (Giraffa camelopardalis rothschildi) je jedna od 9 podvrsta i njen opstanak je ozbiljno doveden u pitanje. Mogu se naći samo u Keniji i Ugandi, a i tamo isključivo u zaštićenim oblastima.

Izuzetno su visokog rasta, nekada čak do 6 metara, a razlikuju se od ostalih vrsta i po karakterističnih 5 roščića. Osim dva prava roga i jednog manjeg na čelu, Rotšildova žirafa ima i dodatni par rogova iza ušiju. Ova vrsta odlikuje se i specifičnim „dokolenicama“, jer su joj potkolenice uvek bele boje, bez mrlja i šara, što je još jedna karakteristika koja je izdvaja od drugih vrsta.

Gosti Giraffe Manor-a u Najrobiju imaju zadovoljstvo da im svakog jutra i večeri u trpezariju smeštenu na verandi hotela svrate ove ljupke životinje, da ih pozdrave i posluže se hranom ostavljenom za njih, ali i sa malo specijaliteta sa menija kojima ih gosti rado ponude. Takođe, možete se naći s njima oči u oči na prozoru prvog sprata hotela spavaće sobe i hraniti ih. Svaka žirafa koja se ovde nalazi ima svoje ime. Žirafa Lynn je najstarija i najviše insistira na dobijanju poslastica. Zatim Arlene koja je mala, lepa i voli da se grli. Za razliku od svih svetskih zooloških vrtova, ovde je dozvoljeno i poželjno dodirivati, maziti i hraniti žirafe.

Ukoliko želite da doživite poljubac žirafe, osoblje hotela će vam se naći pri ruci kako bi vam pokazali kako se to radi. Pored žirafa, na ovom imanju koje se prostire na 470 000 metara kvadratnih , možete sresti i preko 180 vrsta ptica i retkih vrsta životinja, koje se mogu naći samo još u nacionalnim parkovima.

U okviru hotelskog kompleksa nalazi se i muzej posvećen književnici Karen Blixen, autorki legendarnog romana “Out of Africa”, koja je ovde živela od 1913. do 1931. godine. Nedalko od hotela je i Giraffe Centar posveće edukaciji najmlađih, a sve u okviru elegantnog rezervata. Možda najveće iznenađenje okoline hotela jeste sirotište za slonove – institucija koju je 1977. Godine podigao David Sheldrick kao mesto zbrinjavanja malih slonova koji su izgunili svoje roditelje negde u divljini.

Iako je prvobitno izgrađen kao porodično imanje, hotel je dobio svoju sadašnju namenu kad su ga kupili Jock i Betty Leslie – Melville, čije je rad na očuvanju Rotšildovih žirafa poznat širom sveta. Njihovi projekti podrške razmnožavanju i vraćanju žirafa u prirodna staništa doveli su do značajnog porasta broja jedinki ove ugrožene vrste.

Žirafin zamak raspolaže sa 10 soba u koje može da se smesti do 25 gostiju. Hotel je sagrađen po uzoru na škotske kućice za lovce, a nudi mešavinu tradicionalnog i modernog stila. U sklopu hotela se nalazi deset luksuzno uređenih apartmana po ceni od 505 dolara po osobi. U ponudi je samo puni pansion.

Ovo nije komercijalizovana lokacija prilagođena za veliki broj turista, već mali ekskluzivitet za istinske ljubitelje ovih plemenitih životinja. U njemu su do sada boravile i brojne svetske zvezde: Mick Jagger, Walter Cronkite, Johnny Carson, Brooke Shields, Richard Branson i Ewan McGregor.

Izvor: Prva.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...