Hotel „Staro zdanje” vlasništvo Opštine Aranđelovac

08. Februar 2019

Na inicijativu novog vlasnika aranđelovačkih hotela Radovana Milojevića, a u cilju zajedničkih interesa, održan je sastanak sa čelnicima opštine, urbanistima, predstavnicima grupe građana i turističke organizacije, na kojem je dogovoreno da hotel „Staro zdanje” i otvorena scena „Školjka” pređu u vlasništvo lokalne samouprave uz naknadu koja će biti u skladu sa zakonom.

Prema Milojevićevim rečima, u cilju deblokiranja postojećeg stanja i izgradnje zajedničke celine, ova dva objekta ustupio je opštini i Aranđelovčanima, jer je obećao da neće uraditi ništa što je u suprotnosti interesima sugrađana i zajednice, čime je ispunio očekivanja svih prisutnih.

U dugoj i bogatoj istoriji grada pod Bukuljom, lokalna samouprava prvi put postaje vlasnik ove značajne građevine, rekao je predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović. Do sada, hotel je bio u više različitih oblika u vlasništvu države ili privatnih lica, što je onemogućavalo njegovu rekonstrukciju i dovelo do današnjeg devastiranog izgleda.

Sada su stvoreni uslovi da se simbolu grada vrati nekadašnji sjaj. Objekti će biti kupljeni od investitora prema procenjenim vrednostima. U prvoj fazi, treba da se preuzmu i u skupštinskoj proceduri, a zatim da se u najkraćem roku obezbede sredstva, kroz sopstvene prihode, fondove Evropske unije i nadležna ministarstava.

„Želimo da sačuvamo autentičnost građevine i da joj se vrati prvobitna namena, sa svim umetničkim i istorijskim vrednostima kao celina parka. Predviđeno je da „Staro zdanje” kasnije ima i komercijalnu ulogu, ali pre svega, to treba da bude i muzej i gradski dvorac i simbol grada koji će biti otvorenog tipa za sve građane”, naglasio je Radović i zahvalio investitoru Milojeviću na razumevanju, obećavajući odličnu saradnju.

Na sastanku je bilo reči i o početku rekonstrukcije drugih objekata u Parku Bukovičke banje koje je vlasnik kompanije „Stublina d.o.o.” pre nedelju dana kupio na aukcijskoj prodaji za 206.991.363,77 dinara, to jest za 1.750.000,00 evra po važećem kursu. Hotel „Šumadija”, restoran „Arkade”, „Bazen” u Parku i „Lovački dom” na Bukulji, sačuvaće autentičnost i zadržaće staru namenu.

Očekuje se početak izrade planske i projektne dokumentacije, a Akcionarskom društvu za turizam i ugostiteljstvo „Bukuljska Nova Slatina”, vraća se stari i prepoznatljiv naziv – „Bukovička Banja”.

Obnova ovih objekata trebalo bi da bude novi zamajac turizma i razvoja Aranđelovca, s obzirom na to da zgrade nisu u upotrebi više od decenije. Tačnije, „Staro zdanje” je 2005. godine zatvoreno za goste.

Da podsetimo čitaoce, izgradnja „Starog zdanja” završena je 1872. godine, ima status kulturno-istorijskog spomenika i pod zaštitom je države. Jedan je od najlepših primera arhitekture srpskog romantizma koji je projektovao minhenski đak Kosta Šreplović i prvobitno je bio namenjen za Narodnu skupštinu Srbije.

Tokom 19. veka, uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu, ova velelepna građevina bila je među najlepšim i najvećim zgradama u Srbiji.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...