Hotel GRAND Kopaonik: OD PRVIH TRAGOVA SKIJA DO ELITNOG TURIZMA

01. Oktobar 2021
Hotel Grand - Arhiva MK Group
Hotel Grand - Arhiva MK Group

 Prošlo je 40 godina od početka razvoja savremenog turizma na Kopaoniku i otvaranja hotela Karavan, današnjeg Grand Kopaonik. Malo ko se danas seća skromnih početaka turizma na našoj najpoznatijoj planini, prvih staza i žičara. Planinarske domove zamenili su luksuzni hoteli, donoseći potpuno novi doživljaj odmora. Kakvi su bili počeci belog sporta na ovim prostorima, kako su izgledali prvi entuzijasti u osvajanju Kopaonika i još mnogo zanimljivih činjenica, inspirisale su čuveni hotel Grand da u ime jubileja značajnog za srpski turizam priredi jedinstvenu izložbu u Beogradu. Posetioci izložbe, simbolično nazvane „Stazama uspomena“, imaće priliku da od 1. do 22. oktobra na Sava promenadi vide arhivske fotografije iz svih razdoblja koja su obeležila razvoj Kopaonika kao turističke destinacije.

A počelo je ovako…

Tridesetih godina prošlog veka grupa entuzijasta, inspirisana razvojem skijanja u Alpima, prepoznala je Kopaonik kao destinaciju na kojoj će stvarati svoje zimske uspomene i osnovala Srpsko planinarsko društvo u Beogradu. Prvi planinarski dom sagrađen je 1953. godine, a služio je kao baza za sve zaljubljenike u skijanje i planinarenje. U septembru 1980. godine završeno je infrastrukturno opremanje Kopaonika. Opština Raška, Brus i firma 'Generaleksport' iz Beograda osnovali su "Geneks Kopaonik" kao nosioca turističke izgradnje na ovoj planini, a Genexove žičare u decembru 1981. prevezle su prve skijaše na Sunčanu Dolinu i Suvo Rudište. Razvojem infrastrukture stekli su se uslovi za gradnju hotela visoke kategorije. Otvaranje hotela Karavan, današnjeg hotela Grand 1981. godine smatra se simboličnim početkom modernog turizma na Kopaoniku. Projekat takve veličine i grandioznosti nije bio karakterističan za tadašnje prilike. Kreiran i osmišljen kao mondensko skijalište koje je nalikovalo evropskim ski centrima, Kopaonik je uz Karavan obeležio novu eru jugoslovenskog turizma. Iste godine, Skupština Srbije je deo Kopaonika proglasila za Nacionalni park, a Međunarodna skijaška federacija je ovoj planini dodelila status Međunarodnog skijaškog centra. Od tog trenutka nezaustavljivo je krenuo uspon Kopaonika, koji danas predstavlja jednu od najznačajnijih destinacija za srpski turizam.

Poslednji segmenti izložbe predstaviće novu eru hotela Grand Kopaonik, njegovo luksuzno izdanje i sadržaje u kojima će gosti imati priliku da uživaju već od ove zime. Uz novi izgled, hotel Grand dobio je i novi vizuelni identitet koji će takođe premijerno biti predstavljen na otvaranju izložbe u Beogradu.  

Izložbu „Stazama uspomena“ Grand Kopaonik realizovao je uz podršku Arhiva Jugoslavije, Turističke organizacije Srbije, TO Raška i Skijaškog Kluba Raška sa željom da široj javnosti prikaže najznačajnije trenutke iz bogatog nasleđa ove destinacije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...