Hotel "Zlatna truba" postao "Nordic Guca"

29. Maj 2015

Iako je bankrotirao na Vidovdan 2011, hotel "Zlatna truba" u čuvenoj dragačevskoj varošici ponovo će otvoriti dveri tačno četiri godine kasnije, ali pod imenom "Nordik – Guča" (Hotel Nordic – Guca). Tako su odlučili norveško-srpski investitori koji su preko beogradskog preduzeća "Ocean rental", prošlog septembra, pazarili ovo zdanje za 35 miliona dinara.

– Izgled hotela biće potpuno osvežen, a preuređenje, započeto sredinom marta ove godine, uključuje adaptaciju javnog prostora i opremanje dve banket sale od kojih jedna ima galeriju a druga otvoreni plato. Moći će da prirede više događanja istovremeno, za ukupno 800 gostiju – kaže za "Politiku" Dejan Vuković iz Beograda, jedan od investitora.

U toku je i obnova unutrašnjosti, dizajnerski i građevinski, i zamena dotrajalih delova krova. Sva kupatila biće potpuno renovirana, a odaje preuređene. Hotel će, kao i ranije, imati 31 sobu i tri apartmana, sa ukupno stotinu ležajeva, a Vuković je saopštio da je otvaranje predviđeno za kraj juna.

– Uveliko pripremamo paket programa za 55. Dragačevski sabor trubača, koji će biti održan od 3. do 9. avgusta. Posle toga hotel će se posvetiti drugim oblicima privlačenja gostiju, poput banketa, sportskih priprema, rekreativnih nastava, omladinskog i kongresnog turizma. Imamo na raspolaganju sportske terene i dve zatvorene sportske sale, a posle Sabora na platou ćemo opremiti dečju igraonicu. Za početak, biće otvoreno deset radnih mesta, ali će se broj zaposlenih povećavati uvođenjem novih sadržaja – kazao nam je Vuković.

Hotel će, dakle, raditi čitave godine a menadžer "Nordika" Saša Ratković, kojeg smo zatekli u banket sali sa majstorima, veli da cene usluga još nisu određene:

– Imamo poseban tim koji priprema novi vizuelni identitet hotela i internet-stranicu i stara se o finansijama. Cene će biti deo jedne veoma prilagodljive ponude i zavisiće od dužine boravka.

Hotel građen po projektu Mihaila Mitrovića, sa 2.320 kvadrata, otvoren je 1981. godine. Radio je u sastavu UTP "Dragačevo", a krajem devedesetih bio prodat beogradskom privredniku Slobodanu Mladenoviću. Godine 2009. dobio je i heliodrom, ali je zbog stalnog pada broja gostiju bankrotirao i bio zatvoren 28. juna 2011.

Inače, u Guči je na tom mestu od 1932. stajala kafana "Orijent" sa pomoćnim zgradama. Vlasnik krčme, meštanin i šaljivdžija Dobrosav Protić zapovedio je da se na zidovima ispišu sledeće poruke: "Ko pije umreće – ko ne pije i pre će" i "Čija li je – čija biti neće", ali je ubrzo bankrotirao, pa je Dragačevska poljoprivredna banka 1936. godine kafanu dala u zakup Sredoju Protiću.

Već postoji i prva rezervacija za hotel "Nordik Guča". Prošle sedmice, menadžeru se telefonom javio dr Dušan Milivojević iz Štutgarta i zatražio smeštaj u apartmanu početkom avgusta, tokom trajanja 55. Sabora trubača. Ovaj lekar rodom iz dragačevskog sela Kotraže, koji ima ordinaciju u čuvenoj Keningštrase, već 34 godine, dakle od samog otvaranja, uvek odseda u "Zlatnoj trubi" tokom Sabora. On je gostovao u ovom hotelu čak i u četiri protekle godine, dok je bio zaključan. Kako je to izveo?

– Lako. Hotel je od 2011. radio samo po sedam dana godišnje, i to u vreme Sabora, ali sam se, preko prijatelja iz Čačka, upoznao sa stečajnim upravnikom Milićem Neškovićem. A on je, prilikom izdavanja hotela ugostiteljima na sedam dana, svakome uslovio da jedan apartman izdaju meni – kaže dr Milivojević za "Politiku".

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
U centru Beograda, poslovni objekat postaje hotel s podzemnom garažom
01. Decembar 2020
U centru Beograda, u Takovskoj ulici broj 6a, na mestu nekadašnje zgrade firme...
Hotelijerstvo
Stara planina dobija još jedan hotel visoke kategorije inspirisan pirotski ćilimom
01. Decembar 2020
Na Staroj planini, na mestu malog hotela StarA koji je kao planinarski dom sagrađen 80-ih...
Hotelijerstvo
Difuzni hoteli u Italiji - idealni smeštaj u doba korone
30. Novembar 2020
Italija od devedesetih praktikuje turistički model poznat kao "albergo diffuso" ili...
Hotelijerstvo
U Kolašinu u toku izgradnja čak 7 hotela
30. Novembar 2020
Zahvaljujući ukupnoj kapitalnoj infrastrukturi, žičarama i ski stazama u Kolašinu se...