Hoće li se posle pola veka Hotelu Jugoslavija vratiti stari sjaj?

01. Avgust 2019
Autor: Djuro71 / Wikimedia.org
Autor: Djuro71 / Wikimedia.org

Hotel Jugoslavija otvoren je pre pola veka, kao jedan od najluksuznijih i najvećih hotela Evrope nakon što je njegova gradnja trajala više od dve decenije, koliko skoro isto sada čeka da povrati stari sjaj.

- Najzad, posle brojnih prekida i velikih pauza, dovršeno je ogromno zdanje superluksuznog hotela Jugoslavija u Beogradu - pisali su beogradski mediji tog 31. jula 1969. godine i prenosili ocene stručnjaka, da je nakon više od dve decenije gradnje glavni grad dobio jedan od najlepših i najraskošnijih hotela Evrope.

Izgradnja i opremanje tog „velikog grada – hotela“ sa luksuznim sobama sa 1.000 kreveta, apartmanima, rezidencjijama, restoranima i salonima koštala je 146 miliona dinara.

Krasio ga je i najveći luster na svetu sa 40.000 Svarkovski kristala, a imao je sve – od bazara u kome su gosti mogli da kupuju najrazličitiju robu do posebnog pansiona za pse…

Onda su vreme, tranzicija, bombardovanje, privatizacija… učinili svoje.

Sada nakon promene nekoliko vlasnika, nerealizovanih projekata, planovi investotora o sudbini hotela mogli bi se čuti do kraja godine, saznaje Tanjug.

Deo hotela uništen je u NATO bombardovanju 1999. Danas se u jednom od delova tog nekad najmoćnijeg hotela na Balkanu nalazi veliki kazino, u drugom restoran, u trećem možete popraviti bicikl…

Ukoliko vlasnik odluči da renovira hotel, on će verovatno dobiti potpuno drugačiji izgled, ali sigurno uz najveće svetske standarde modernog hotelijerstva i arhitekture, a kao izvesno se pominje da će postati deo najstarijeg evropskog lanca Kempinski.

Arhitekta Goran Vojvodić čije je idejno rešenje pre skoro 10 godina predstavljeno kao projekat koji bi „hotelu trebalo da vrati stari sjaj“, u izjavi za Tanjug podseća da se u njegovim projektom bili primenjeni standardi adekvatni franšizi Kempinski, a investitori su tada potpisali ugovor o ulasku u poslovni angažman“.

On dodaje da je to idejno rešenje koje je uvažavalo sve standarde uključujući i ograničenja Zavoda za zaštitu spomenika trebalo da se prostire na oko 150.000 metara kvadratih.

Projekat je podrazumevao rekonstrukciju i modifikovanje hotelskih kapaciteta na 350 smeštajnih jedinica, ali i izgradnju šoping mola i dve kule povezane mostovima, platformama i panoramskim liftovima, obmotane zajedničkom staklenom fasadnom opnom, visokom 163 metra.

Predsednik Asocijacije srpskih arhitekata Slobodan Maldini podsetio je da je Hotel Jugoslavija izuzetan primer moderne i kao takav pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Konkurs za izgradnju tog moćnog arhitektonskog objekta koji bi predstavljao veličinu i snagu nove posleratne države pokrenut je na inicijativu CK KPJ i predsednika SFRJ Josipa Broza Tita 1947. godine, kaže Maldini.

- Jednostavne kubusne forme, čistih linija, projekat u modernističkom maniru svetski čuvenog arhitekte i urbaniste Le Korzbijea, plenio je jednostavnošcu i monumentalnošcu - rekao je Maldini za Tanjug.

Pretpostavlja da će zajedno sa kompleksom hotela Kempinski i taj deo Zemuna prerasti u savremeni urabinistički centar.

O Hotelu Jugoslavija snimljen je i dokumentarni film, a njegov autor Nikolas Vanji je ranje je za Tanjug od mnoštva zanimljivih priča izdvojio postojanje tajnih podzemnih prolaza koji povezuju hotel i Palatu Srbije, ali i priču o tome kako je car Etiopije Hajle Selasije „pokrenuo“ njegovo zidanje.

- Car Hajle Selasije rekao je Titu da Beograd nema prestižni hotel. Tito je zatim uzeo telefon i naredio da počne gradnja hotela - rekao je Vanjije.

U ovom hotelu boravili su i predsednici SAD Ričard Nikson i Džimi Karter, kraljica Elizabeta II, nemački kancelar Vili Brant, astronauti Nil Armstrong i Baz Oldrin i mnogi drugi. Bilo je i „karantin“ u kome su se najbolji sportisti i reprezenatacije pripremale za najvažnije utakmice.

Izvor: Tanjug

Poslednji komentari

Zdravko sotra
Petak , 02.08.2019. 06:56h
Preporuka:
0
+
0
-
Niko ne pominje da hotel radi već 5 godina kao hotel od 3 zvezdice prilično velikog kapaciteta.

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Booking.com otpušta više hiljada radnika
05. Avgust 2020
Kompanija za rezervacije hotela i kuća za iznajmljivanje, Booking.com objavila je da...
Hotelijerstvo
Uskoro izgradnja Luxury ski complex Omorika***** na Kopaoniku
29. Jul 2020
Na tridesetom kilometru puta Brus-Kopaonik, Omorika Group planira izgradnju luksuznog...
Hotelijerstvo
Miki Mitrovich, winsedswiss: Specijalizovano obrazovanje kao most između zahteva privrede i kvalifikovanog kadra
27. Jul 2020
U vreme kontinuiranih promena potreba, navika i očekivanja kupaca i klijenata, uslužne...
Hotelijerstvo
Humanija komunikacija - odgovor na krizu
24. Jul 2020
Istraživači sa tri univerziteta: Istočne Anglije (UEA), Bath-a i Zapadne Engleske kažu da...